STANDAR PRODUK INTERNASIONAL ( ISO ) DAN NASIONAL BPOM - HALAL MUI. SELURUH GAMBAR SERTIFIKASI LEGALITAS KLINIK DE NATURE INDONESIA DAPAT KAMI INFOKAN MELALUI CHATTING WHATSAPP - LINE JUGA SEBAGIAN TESTIMONI PERKEMBANGAN PASIEN BESERTA HASIL LABORATORIUM SETELAH KONSUMSI OBAT DE NATURE BUKTI RESI KIRIMAN LUAR NEGERI DAN DALAM NEGERI YANG BISA DICEK SECARA ONLINE SEBAGAI REFRENSI PAKET TELAH SAMPAI TUJUAN
Beranda » Batuk Kering Berpanjangan – Adakah Ia Petanda Tibi ?

Batuk Kering Berpanjangan – Adakah Ia Petanda Tibi ?

Batuk Kering Berpanjangan – Adakah Ia Petanda Tibi ?
Terima kasih untuk soalan encik dan terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan kami. “Sejak 3 bulan yang lalu, saya mengalami batuk kering berpanjangan yang melampau. Saya sering mengalami gejala ini sehingga sakit dada dan muntah-muntah. Perkara ini menjadi lebih buruk kerana saya juga mengalami simptom kerap membuang air kecil secara tidak sengaja sewaktu batuk yang melampau. Ibu saya juga menegur saya bahawa saya semakin kurus dan kelihatan tidak sihat. Pada waktu malam, saya perlu menukar pakaian saya kerana saya kerap berpeluh. Apa yang mengelirukan saya adalah saya tidak berasa panas malahan kesejukan sehingga menggigil. Sejak dua minggu lepas saya mengalami demam yang kerap pulih namun akan kembali selepas beberapa hari. Adakah kemungkinan saya menghidap penyakit Tibi? Saya amat risau. Adakah ini juga yang tengah Anda hidapi?

Saya akan berusaha menjawab segala persoalan dan keraguan encik. Pada pandangan saya, berdasarkan keterangan dan gejala-gejala yang anda amali boleh berlaku disebabkan pelbagai perkara. Antara punca batuk kering berpanjangan termasuklah Jangkitan Tibi dan Jangkitan virus hiv. Untuk mengetahui punca masalah yang dihadapi, anda amat disarankan untuk merujuk kepada doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang sesuai.

BACAAN PENTING : Ubat Tibi Tradisional Buah Noni Dan Halia Merah

Apakah Penyakit Batuk Kering Berpanjangan Atau Tibi?
Batuk kering berpanjanganatau turut dikenali sebagai penyakit Tuberkulosis adalah penyakit yang lazim dijangkiti oleh masyarakat di Malaysia. Penyakit ini adalah penyakit berjangkit yang sering menjejaskan kesihatan organ paru-paru. Walaubagaimanapun, Tibi turut menjejaskan pelbagai organ dalam tubuh badan manusia seperti otak, hati dan tulang belakang. Bakteria yang bertanggungjawab menyebabkan jangkitan Tibi adalah bakteria Mycobacterium. Terdapat pelbagai jenis penyakit Tuberkulosis yang wujud dalam tubuh manusia.

 1. Tibi Laten atau Pendam
  Pesakit yang menghidapi penyakit Tibi jenis ini tidak memiliki sebarang gejala kerana bakteria yang ada dalam badan telah dihalang daripada merebak oleh sistem imun badan. Hal ini bermakna pesakit tidak berjangkit walaupun kuman masih wujud dalam badan. Namun begitu, sekiranya pesakit menghidap penyakit yang mampu melemahkan sistem imun badan seperti HIV, terdapat risiko penyakit Tibi untuk merebak.
 2. Tibi Aktif
  Jenis ini bermaksud kuman yang ada dalam badan sedang membiak dan boleh menyebabkan gejala batuk kering. Apabila pesakit memiliki Tibi jenis aktif, terdapat risiko penyakit ini dijangkiti oleh orang sekeliling. Kebanyakan pesakit ini adalah daripada pesakit yang memiliki batuk kering berpanjanganjenis laten.

Gejala Penyakit Batuk Kering Tibi
Seperti yang dinyatakan diatas, batuk kering berpanjangan jenis laten tidak memberikan sebarang gejala. Jika pesakit menghidap Tibi jenis laten, ujian darah dan ujian khas akan dijalankan bagi mengesahkan jangkitan bakteria “Mycobacterium Tuberculosis”. Sekiranya pesakit mengalami penyakit tibi mereka kebiasannya akan mengalami gejala berikut:

 1. Batuk. Gejala batuk ini kebiasaannya berkaitan dengan batuk tanpa kahak. Pesakit akan hadir ke klinik dengan gejala batuk tanpa henti dan batuk kering berpanjangan melebihi 3 minggu.
 2. Hilang berat badan. Gejala ini kebiasaannya dikenal pasti oleh ahli keluarga melainkan pesakit seorang yang gemar menimbang berat badan. Kadang-kala pesakit juga boleh mengenal pasti gejala ini melalui baju yang semakin longgar. Berat kebiasaannya akan hilang secara mendadak tanpa sebarang diet atau usaha untuk menurunkan berat badan.
 3. Berpeluh pada waktu malam. Terdapat segelintir pesakit yang mengalami gejala ini sehingga perlu menukar pakaian kerana peluh pada waktu malam secara berlebihan.
 4. Benjolan di badan. Benjolan yang berkait rapat dengan penyakit Tibi adalah kelenjar yang membengkak.
 5. Batuk berdarah. Memandangkan tempoh batuk kering berpanjangan yang dialami pesakit melebihi 3 minggu, terdapat risiko trauma pada saluran darah sehingga menyebabkan gejala batuk berdarah.
 6. Sakit dada. Gejala ini turut dialami oleh pesakit kerana batuk kering berpanjangan yang kronik dan risiko keradangan paru-paru akibat jangkitan Tibi.
 7. Keletihan yang melampau. Pesakit juga boleh mengalami gejala letih yang berlebihan kerana masalah ini yang kronik dan jangkitan bakteria yang menyeluruh.
 8. Demam. Jangkitan kuman yang menyeluruh pada badan boleh menyebabkan gejala demam akibat daripada peningkatan molekul yang menyebabkan keradangan.

Apakah Penyakit Lain Yang Boleh Menyebabkan Gejala Yang Serupa?
Setiap masalah yang dinyatakan di bawah ini mempunyai gejala yang unik dan memerlukan ujian saringan serta pemeriksaan bagi mengenal pasti diagnosis tertentu.  Berikut penyakit yang mempunyai simptom serupa dengan batuk kering berpanjangan :

 1. HIV dengan infeksi oportunistik
 2. Leukemia
 3. Penyakit paru-paru interstitial
 4. Kesan sampingan ubat-ubatan seperti Penghalang ACE
 5. Aspergillosis
 6. Barah paru-paru

Rawatan Batuk Kering Berpanjangan ?

Terdapat pelbagai cara menghilangkan batuk kering berpanjangan. Langkah tersebut boleh dibahagi kepada kaedah perubatan dan kaedah konservatif.

  1. Kaedah Konservatif – Kuarantin
   Perkara ini amat perlu dititikberatkan lebih-lebih lagi jika pesakit mengalami penyakit jenis aktif kerana berisiko menjangkiti pesakit lain.
  2. Kaedah Perubatan: Antibiotik
   Ubat batuk kering berpanjangan ini diperlukan bagi merawat jangkitan kuman untuk beberapa tempoh. Ubat-ubat tersebut akan diambil bersama serta dibawah pantauan jururawat dan pakar. Pada 2 bulan pertama, ubat antibiotik yang dikenali sebagai Isoniazide, Rifampicin, Pyrazinamide dan Ethambutol akan diambil bersama. Kedua-dua ubat Isoniazide dan Rifampicin akan diteruskan 4 bulan kemudian. Dalam merawat penyakit Tuberculosis, pesakit perlu sentiasa berdisiplin dalam mengambil ubat tersebut bagi mengelakkan komplikasi seperti rintangan antibiotik. Kalau dalam masa ni pesaki tak disiplin dan Tibi meningkat kepada TB MDR, doktor akan menambah dos antibiotik dan tepoh rawatan kepada 9 bulan sampai 12 bulan.

Kaedah Perubatan Batuk Kering : Herba Semulajadi

Adakah Hal Ini Juga Yang Anda Rasakan?
Jika iya…maka sudah sepatutnya anda beralih pada ubat tibi lain. Kami De Nature Indonesia memberikan solusi terbaik dengan ubat tibi alami yang lebih lembut dan tanpa kesan sampingan. Hanya perlu 1 bulan – 3 bulan untuk hilangkan tibi sepenuhnya. Ini bergantung pada tahap keparahan dan juga gaya hidup anda. Kecepatan konversi pada pesakit dengan status pemakanan berkhasiat tinggi juga mengalami peningkatan 2 sampai 7 kali lebih cepat daripada pesakit dengan status pemakanan yang kurang.

Penyakit tibi apapun jenisnya dapat dicegah, senang dirawat dan dapat sembuh sepenuhnya. Segera minum ubat tibi sebaik sahaja anda dijangkiti. Penting bagi pengidap tibi untuk meminum ubat tibi  secara teratur, tepat waktu, dan sesuai anjuran yang telah ditetapkan. Seluruh program rawatan juga harus diselesaikan untuk menyembuhkan tibi secara total. Jika tidak, bakteria dapat muncul semula dengan simptom yang lebih teruk dan kuman lebih degil.. Sehingga menjadikannya lebih sukar untuk diubati.

Makanan Untuk Pesakit Tibi

Ubat TB Herba De Nature Penyembuhan Asli 1 Bulan

SUDAH TERBUKTI BERDASARKAN TESTIMONI

DETOPAR PIPECA Merupakan Ubat Tibi Alami Produksi PT. De Nature Indonesia Yang Terbuat dari Buah Noni, Habbatusauda, Halia Merah, Lingutis dan Betel Merah.

Ubat Tibi Alami DeNature Bertujuan Untuk Menekan Pendaraban Bakteria Didalam Badan. Dalam ubat tb tradisional DeNature beberapa bahan aktif semula jadi selalu digabungkan dan diuji secara klinikal dan diproses menggunakan teknologi moden. Set ubat tb tradisional PT. DeNature Indonesia berfungsi dengan 4 ramuan herba semulajadi yang berbeza, sehingga memungkinkan penembusan kesemua tisu sel untuk melawan bakteria mycobacterium tuberculosis di dalam badan.

Yakinlah Bahawa Ubat Tibi DeNature Adalah Yang Terbaik
Kami mempunyai pengalaman profesional dengan ubat tibi alami. Sekiranya digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada agen konvensional. Kerana ubat tibi alami tidak menimbulkan kesan sampingan atau seumpamanya. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan mempertingkatkan sistem imun badan secara cepat dan efektif.
• Sebilangan herba menghalang bakteria memasuki sel
• Yang lain menekan bakteria daripada membiak
• Sebahagian yang lain menghalang sel yang dijangkiti melepaskan bakteria baru
• Kebanyakan yang lain meningkatkan daya tahan
• Dan bahagian lain pula menghasilkan sel baru untuk bersedia melawan bakteria

Buah Noni, Habbatusauda, Halia Merah, Lingutis dan Betel Merah
Adalah gabungan ubat tibi alami terbaik. Ke empat ramuan ini mempunyai peranan yang berbeza dalam merawat tibi. Ekstrak noni dapat mengaktifkan sistem imun pesakit dan halia merah memberikan kesan sinergi antimikroba yang menghalang bakteria tb tumbuh dan membiak. Itulah sebabnya gabungan itu juga dapat membantu mengurangkan penularan tb. Sekiranya ada keluarga yang menghidap penyakit tb, anda dan ahli keluarga yang lain digalakkan untuk mengambil ubat ini sebagai langkah pencegahan. Betel merah sebagai pengencer kahak dan pembersih paru-paru Sementara lengkuas mempunyai kesan antispasmodik yang mengurangkan kahak dan melebarkan bronkiol untuk melegakan asma dan mengekalkan sistem pernafasan yang sihat.

Mengapa Anda Perlu Menggunakan Ubat TB DeNature

PT. DeNature Indonesia Gruop adalah pengeluar herba yang boleh DIPERCAYAI

Herbal Denature telah MELAYANI masyarakat luas SEJAK 2009

Herbal Denature menjamin semua produk herba yang dijual adalah 100% ORIGINAL

Herbal Denature adalah PENYEMBUHAN yang paling TEPAT dan SELAMAT

Herbal Denature menjual ramuan dengan KHASIAT dan KUALITI yang terbukti

Telah melayani BRIBU PELANGGAN dengan TESTIMONI amat MEMBERANGSANGKAN

Herbal Denature mengutamakan perkhidmatan SEGERA, CEPAT dan PROFESIONAL

Herbal Denature disahkan BPOM dan standard kualiti Antarabangsa ISO 9001

Herbal Denature menjamin keselesaan umat Islam dengan iktiraf HALAL

Herbal DeNature memberikan JAMINAN pengembalian wang sekiranya produk herba yang dipesan tidak sampai, terbuka seal, rosak atau expire.

Batuk Kering Berpanjangan- Adakah Ia Petanda Tibi ?
Di beberapa negara, Tibi adalah infeksi oportunistik paling umum yang terkait dengan hiv. Komplikasi hiv dan tibi merupakan penyebab kematian tertinggi pada penderita PLHIV. Serangan paru-paru ini bertanggung jawab atas lebih dari 1 dari 3 kematian terkait hiv. Tibi adalah penyakit yang sangat rentan bagi mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah. Hiv boleh dikatakan jiwa tb, kerana pesakit hiv memiliki imuniti yang rendah. Lebih-lebih lagi, jika mereka tidak dirawat, mereka akan mudah dijangkiti kuman tibi. Sekian dari saya mengenai batuk kering berpanjangan dan rawatan yang perlu dibuat. Semoga bermanfaat untuk Anda dan keluarga. Salam sihat DeNature.

Bagikan informasi tentang Batuk Kering Berpanjangan – Adakah Ia Petanda Tibi ? kepada teman atau kerabat Anda.

Batuk Kering Berpanjangan – Adakah Ia Petanda Tibi ? | PENGOBATAN HIV AIDS

Mungkin Anda tertarik produk berikut ini:
SIDEBAR
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.