Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Cara Mengesan Hiv Dengan Mudah – Kenali 15 Simptom Jangkitan Awal

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh….Sudaraku Sekalian Yang Dirahmati
Salam sejahtera dan salam mesra dari saya Dewi, pakar herba bertauliah kesehatan anda. Menjelang subuh ini saya akan sedikit berkongsi mengenai cara mengesan hiv. Ini ialah topik kesihatan yang ramai dibincangkan oleh pakar perubatan. Saya mahu mempermudah dengan basaha simple supaya senang difahami. Dengan anda faham saya menjangkakan hiv dapat dikawal dan dapat dicegah.

Ok Kita Mulakan Dengan Apa Itu HIV
Hiv atau Human Immunodeficiency Virus ialah penyakit berjangkit yang merosakkan sistem imun, dengan menyerang dan memusnahkan sel cd4. Semakin banyak sel cd4 dimusnahkan, sistem kekebalan tubuh akan semakin lemah, menjadikannya rentan terhadap pelbagai penyakit. Jangkitan hiv yang tidak segera diobati akan berkembang menjadi keadaan serius yang disebut aids. AIDS adalah peringkat akhir jangkitan virus hiv. Pada peringkat ini, kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan telah hilang sepenuhnya.

KLIK : ADAKAH HIV DAPAT  PULIH SEPENUHNYA

Bagaimana Cara Mengesan HIV? Apakah Tanda Dan Gejala Yang Mungkin?
Jangkitan hiv pada amnya tidak menunjukkan bentuk yang jelas pada awal tempoh pendedahan. Sebilangan besar orang yang hidup dengan hiv tidak menunjukkan tanda-tanda atau gejala yang khas pada beberapa tahun pertama jangkitan. Ketika mengalami gejala, kemungkinan intensiti yang dirasakan tidak begitu jelas atau simptom yang muncul sering disalahpahami sebagai penyakit lain yang lebih biasa. Anda mungkin juga sudah menghidap hiv tetapi masih kelihatan sihat, cergas, dan dapat melakukan aktiviti normal seperti orang lain yang sihat.

Obat Hiv Aids Herbal Tanpa Efek Samping Untuk Meningkatkan Sistem Imunitas Pasien

Obat Hiv Aids Herbal Tanpa Efek Samping Untuk Meningkatkan Sistem Imunitas Pasien

Hiv biasanya memerlukan masa 2 hingga 15 tahun untuk menghasilkan simptom yang pasti. Ini kerana hiv tidak akan merosakkan organ anda secara langsung. Virus ini perlahan-lahan menyerang sistem imun dan secara beransur-ansur melemahkannya sehingga badan anda menjadi rentan terhadap pelbagai penyakit. Berikut adalah 15 Simptom hiv yang mungkin anda alami dan boleh dijadikan sebagai cara mengesan hiv pada diri anda.

 1. Keletihan Ini adalah tanda awal HIV yang sering diabaikan. Keletihan boleh berlaku kerana beberapa sebab. Tetapi jika anda tidur lena, cukup rehat dan masih merasa letih sepanjang masa, itu perlu disyaki.
 2. Selseme. Symptoms yang paling ketara pada peringkat awal ialah selseme yang serius, yang selalu disifatkan sebagai selseme yang paling buruk yang pernah dialami. Keadaan ini dikenali dengan sindrem retroviral akut ataupun ARS
 3. Demam yang menjengkelkan. Demam yang anda alami ketika dijangkiti hiv sangat berbeza dengan yang anda alami sebelumnya. Ini adalah sejenis demam ringan yang merengsakan dan berlangsung selama berminggu-minggu
 4. Bengkak limfa. Kelenjar getah bening membengkak adalah perkara biasa kerana kelenjar ini juga merupakan bahagian dari sistem imun yang akan menjadi radang jika terjadi jangkitan. Kelenjar getah bening ini sering dijumpai pada ketiak, paha dan leher
 5. Sakit Kepala. Apabila seseorang positif hiv, amnya akan mengalami sakit kepala yang teruk dan berterusan, ini membuat pesakit merasa demam dan lemah
 6. Sesak nafas dan batuk kering yang kronik. Walaupun anda telah mengambil pelbagai ubat batuk tetapi biasanya batuk tidak akan hilang, ini kerana mekanisme pertahanan badan anda mulai lemah sehingga tidak dapat bertindak balas terhadap ubat biasa.
 7. Kepekaan kulit. Mereka yang dijangkiti hiv akan menjadi terlalu sensitif terhadap kulit. Kadang-kadang, sedikit calar boleh berubah menjadi ruam kulit atau membuat anda berdarah
 8. Mual dan cirit-birit. Penghidap hiv akan kehilangan selera makan kerana loya dan makanan tidak dapat dicerna dengan betul. Ini kerana bakteria baik di perut perlahan-lahan mati
 9. Perubahan warna kuku. Kuku akan tumbuh lebih tebal, keriting dan bahkan berubah warna apabila seseorang itu positif hiv. Ini disebabkan terutamanya oleh jangkitan yis dan kulat pada kuku
 10. Berpeluh malam. Sama seperti wanita yang mengalami menopaus, orang yang terjangkit hiv akan sering berpeluh pada waktu malam. Mereka akan berpeluh di tengah malam sehingga baju kepala dan alas tidur basah
 11. Infeksi atau kecederaan genital. Virus hiv paling cepat membiak dalam cecair genital. Itulah sebabnya ia boleh menyebabkan jangkitan genital seperti herpes, sifilis dan juga ketuat kelamin.
 12. Kesemutan di tangan dan kaki. Penghidap hiv akan mengalami sensasi kesemutan yang berlaku di seluruh badan. Mereka akan merasakan sensasi seperti ditusuk oleh jarum pada ujung jari tangan dan jari kaki, ini berlaku ketika virus mula mempengaruhi sistem saraf.
 13. Kekeliruan dan kehilangan ingatan. Hiv menyerang setiap bahagian badan, termasuk sel otak. Kadang kala virus ini boleh menyebabkan demensia, kekeliruan dan kehilangan ingatan pada peringkat akhir jangkitan.
 14. Haid tidak teratur. Wanita yang dijangkiti hiv akan mengalami masalah dalam kitaran haid mereka, yang menjadikan haid mereka tidak teratur. Keluar lebihsedikit,yang disebabkan oleh penurunan jumlah darah dan kerosakan kesihatan secara keseluruhan.
 15. Menurunkan berat badan secara mendadak. Apabila seseorang positif hiv, dia akan kehilangan sejumlah besar berat badan tanpa sebab yang pasti.

Inilah 15 Tanda Yang Boleh Anda Gunakan Sebagai Cara Mengesan HIV
Walau bagaimanapun hiv bukanlah penyakit yang boleh diramalkan. Jika anda terlibat dengan aktiviti berisiko, segera lakukan ujian hiv anda. Mengetahui status hiv anda, bermakna anda boleh mendapat akses kepada rawatan segera dan sokongan, serta mengelakkan diri menjangkitinya kepada orang lain. Keputusan pantas membolehkan anda mendapatkan rawatan yang cepat apbila anda disahkan positif hiv. Sebaliknya, alangkah leganya jika anda disahkan tidak menghidapinya.

Cara Mengesan Hiv Dengan Alat Test Kit

Semakin banyak anda melakukan hubungan seks berisiko tanpa kondom, lebih kerap anda perlu menjalani ujian hiv. Jika anda merasa malu atau takut stigma, maka anda boleh menggunakan alat hiv test kit, sebagai pengesanan awal virus hiv. Jika keputusan ujian positif, screening test di hospital atau makmal darah diperlukan untk double confirm. Jika keputusan ujian negetive, ujian susulan selepas 3 atau 6 bulan dicadangkan untuk kepastian.

Jangan Sewenang- Wenang Menggunakan HIV Test Kit
Peredaran hiv test kit ditalian semakin merumitkan usaha menangani hiv. Bagaimana tidak, melalui alat itu masyarakat dapat diperiksa secara bebas sebelum melakukan hubungan seks, sama ada pasangan dijangkiti hiv atau tidak. Hiv test kit menjadi pembenaran untuk seks bebas dalam masyarakat. Mereka yakin aktiviti mereka selamat kerana telah lulus ujian hiv secara mandiri. Mereka lupa bahawa virus hiv tidak dapat dikesan dengan segera ketika merebaknya. Ini boleh memakan masa 2 hingga 15 tahun.  Dan dalam pada anda tidak menyedari, kehadiran hiv anda mungkin telah menjangkiti orang lain.

Jangan Terlalu Yakin Jika Hiv Test Kit Menunjukkan Hasil Yang Negatif
Jangkitan hiv tidak menunjukkan tanda sehingga sistem daya tahan badan anda mulai menjadi lemah. Anda bernasib baik jika ia tiada dalam tubuh anda. Tapi mungkin juga virus itu sedang membiak dan memusnahkan sistem daya tahan badan anda sedikit demi sedikit. Anda mungkin tidak merasakannya, sehingga hampir keseluruhan sistem daya tahan badan anda dimusnahkan.

Jadi sekali lagi saya menekankan, Jangan pernah mempercayai 100% keputusan daripada hiv test kit sebgai cara mengesah hiv. Jika anda ada simptom-simptom jangkitan hiv, adalah idea yang baik untuk melakukan ujian hiv dalam perkhidmatan kesihatan standard. Pilihan untuk menjalani ujian hiv terletak ditangan anda sendiri. Yang pasti, mengetahui keputusan ujian tak kiralah positif atau negatif akan lebih mententeramkan jiwa anda daripada terus gelisah tanpa mengetahui situasi yang sebenar.

Rawatan Herba Untuk HIV Pulih 100% Selamat Tanpa Kesan Sampigan

Hidup mesti diteruskan. Sekiranya keputusan adalah positif, anda tidak perlu risau. Walaubagaimanapun,terdapat rawatan untuk melambatkan penyebaran virus dalam badan dan anda boleh hidup lebih lama. Bukti ilmiah menunjukkan rawatan hiv boleh meningkatkan kualiti kehidupan dan jangka hayat mereka yang hidup dengan hiv. Rawatan hiv yang berkesan akan menurunkan jumlah virus dalam badan dan seterusnya terbukti menyembuhkan hiv dalam definisi virus terkawal sehingga keputusan ujian antibodi non-reaktif.

Penawar Hiv Herba De Nature

Penawar Hiv Herba De Nature

Bagaimana Ramuan Herba Berfungsi Menyembuhkan Virus HIV
Terapi herba HIV terbukti menekan pembiakan virus didalam badan. Dalam terapi herba HIV, beberapa bahan aktif semula jadi selalu digabungkan dan diuji secara klinikal dan diproses menggunakan teknologi moden. Set Ubat HIV PT.Denature Indonesia berfungsi dengan 7 ramuan herba semulajadi yang berbeza, sehingga memungkinkan penembusan kesemua tisu dinding sel untuk melawan virus, bakteria dan patogen dalam tubuh.

Kami Mempunyai Pengalaman Profesional Dengan Terapi Herba HIV
Sekiranya digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada agen konvensional. Kerana ubat herba HIV tidak menyebabkan kesan sampingan atau perkara seperti itu. Yakinlah, HIV PT.Denature Indonesia adalah yang terbaik. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan mempertingkatkan sistem imun badan.
◊ Sebagai contoh, sebilangan herba menghalang virus memasuki sel
◊ Yang lain menghalangnya daripada mengambil pesanan di dalam sel
◊ Yang lain menghalang sel yang dijangkiti melepaskan virus baru
◊ Kebanyakan yang lain meningkatkan daya tahan
◊ Bahagian lain menghasilkan sel CD4

Akhir Kata
Cintai tubuh anda bermula dari perkara paling sederhana. Pemeriksaan kesihatan berkala ialah cara mengesan hiv yang terbaik. Sekian penjelasan singkat saya mengenai cara mengesan hiv. Semoga berfaedah untuk anda dan keluarga. Wassalamu’alaiakum

Bagikan ke

Cara Mengesan Hiv Dengan Mudah – Kenali 15 Simptom Jangkitan Awal

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!