Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Cara Mengubati Kahak Berdarah Dengan 4 Ramuan Herba Tradisional

Punca Penyakit Berdarah dan Kaedah Pengendalian Yang Betul
Pendarahan kahak boleh membuat anda panik dan bimbang. Sebenarnya, keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari keadaan perubatan biasa hingga serius. Untuk mengurangkan kegelisahan, anda perlu mengetahui pelbagai penyebab dan cara mengubati kahak berdarah. Kahak dihasilkan oleh sistem pernafasan dan biasanya akan keluar ketika anda batuk. Apabila kahak keluar disertai darah maka ada kemungkinan terdapat gangguan pada saluran pernafasan anda.

Batuk berdarah adalah darah yang keluar bersama kahak ketika batuk, berpunca dari paru-paru. Darah yang keluar mungkin setitik dua, segaris atau dengan kuantiti yang banyak. Batuk berdarah mempunyai banyak punca atau penyebab. Yang penting sekali adalah memastikan darah itu keluar dari paru- paru dan bukan dari organ yang lain contohnya hidung dan perut. Menentukan punca pendarahan adalah sangat penting kerana ia dapat membezakan rawatan, jangka masa untuk sihat dan hasil rawatan. Jika anda ada batuk berdarah, sila berjumpa doktor dengan segera supaya punca batuk darah dapat dikesan.

Gejala Lain yang Biasa Menyertai Kahak Berdarah
Batuk berdarah adalah tanda untuk kebanyakan penyakit, dari jangkitan kuman hingga ke kanser. Selain dari batuk berdarah, pesakit juga boleh mengalami tanda-tanda berikut:
• Penat dan cepat letih
• Demam diatas 38 darjah celsius
• Nafas laju dan terengah-engah
• Berpeluh waktu malam
• Kurang selera makan
• Sakit dada terutama ketika menarik nafas
• Penurunan berat badan tanpa dirancang
• Sesak nafas (ketika rehat atau membuat aktiviti ringan)

Punca Kahak Berdarah
Batuk dengan darah boleh berlaku ketika ada pendarahan yang berlangsung di kerongkong atau di saluran pernafasan yang terletak di paru-paru. Ada banyak penyebab batuk berdarah, namun secara umum biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria jangka panjang di saluran pernafasan bawah, seperti bronkitis kronik dan radang paru-paru. Selain itu, batuk darah juga merupakan gejala khas tuberkulosis dan barah paru-paru.

Ujian Yang Dijalankan
Jika anda meraskan batuk beerkepanjangaan selama lebih dri 2 minggu dan diserati dengan batuk yang menyakitkan dan kahak keluar darah, maka sudah sepaptunya anda segera berjumpa doktor pakar untuk melakukan pemeriksaan. Doktor akan membuat ujian makmal termasuk ujian kahak dan darah serta x-ray paru-paru. Bergantung kepada punca dan bentuk batuk darah tersebut, ujian bronkoskopi dan imbasan CT mungkin diperlukan terutama jika kanser paru-paru disyaki. Selain dari itu, bronkoskopi juga boleh digunakan untuk mengesan lokasi pendarahan dan pendarahan tersebut boleh cuba dihentikan. Angiografi pulmonari juga boleh dibuat untuk mengesan lokasi pendarahan.

Cara Mengubati Kahak Berdarah Herba De Nature
cara mengubati kahak berdarah bergantung kepada kuantiti darah yang keluar dan punca ia berlaku. Darah yang keluar dalam kuantiti yang sedikit tidak memerlukan rawatan yang spesifik dan serta-merta. Walau bagaimanapun, punca batuk berdarah tersebut perlu dikenalpasti dan dirawat. Cara mengubati kahak berdarah akan disesuaikan mengikut penyebabnya. Sekiranya dahak berdarah disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti tuberkulosis dan radang paru-paru, Detopar Pipeca De Nature sudah cukup untuk menyelesaikannya. Sekiranya disebabkan oleh tumor atau keganasan, Pakar Herbalis kami akan memberikan herba lainya sebagai tindakan dan rawatan yang betul dan selamat.

Cara Mengubati Kahak Berdarah dengan 4 Ramuan Herba Yang Berkesan

Zingiberis Officinalis  ( Halia Merah )
Kandungan halia merah terutama gingerol dan shogaol adalah sebatian yang bertanggungjawab terhadap kesan imunomodulator juga mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan. Selain berfungsi sebaagai cara mengubati kahak berdarah akibat tibi, halia merah juga memiliki beberapa kegiatan farmakologi lain, seperti:

  1. Menggalakkan fungsi paru-paru yang normal
  2. Mengurangkan bengkak dan keradangan paru-paru
  3. Meremajakan daya hidup dan kekuatan paru-paru
  4. Rawat jangkitan paru-paru obstruktif kronik, bronkitis kronik, asma dan kerongkong
  5. Membantu membersihkan lendir dan meningkatkan peredaran keparu-paru
  6. Membantu paru-paru berfungsi dengan lebih berkesan dengan membuang bahan pencemar dari saluran udara sebelum masuk kedalam paru-paru.
  7. Membantu menyahtoksin dan membersihkan lapisan pernafasan halus dari saluran bronkus dan paru-paru yang sering terkumpul toksin organisma berbahaya.
  8. Membantu dalam rawatan barah paru-paru. Satu kajian tahun 2012 yang diterbitkan dalam Agen Anti-Kanser dalam Kimia Perubatan menunjukkan kesan pencegahan kemoterapi dari ekstrak halia pada barah paru-paru.
Ubat Kahak Berdarah

Cara Mengubati Kahak Berdarah

Galanga Rhizoma ( Lengkuas )
Tumbuhan rimpang yang tidak asing lagi sebagai rempah memasak ternyata mempunyai khasiat luar biasa sebagai cara mengubati kahak berdarah. Mempunyai kesan antispasmodik yang mengurangkan kahak dan melebarkan bronkiol untuk melegakan asma dan mengekalkan sistem pernafasan yang sihat. Bukti saintifik ini dinyaatakan dalam Galangal Acute Respiratory Distress Syndrome 2010 Universiti California, San Francisco, Institut Penyelidikan Kardiovaskular. Lengkuas terbukti berkesan ampuh sebagai cara mengubati kahak berdarah akibat tibi. Selain itu lengkuas juga berguna untuk menghilangkan masalah asma, paru-paru dan batuk kering.

Buah Noni ( Morinda Citrofolia )
International Juornal Of Pharmacy And Pharmacetical Sciences telah mengembangkan penyelidikan buah noni sebagai cara mengubati kahak berdarah akibat bakteria mycobacterium tuberculosis. Mesyuarat ilmiah mengenai buah noni sebagai ubat tb diadakan setiap lima tahun. Ditaja bersama oleh Persatuan Kimia Amerika, Jepun, Kanada, Australia, dan New Zealand, buah noni semakin popular di dunia kesihatan. Ini adalah herba yang tepat sebagai ubat tibi paling apmuh dan selamat. Kepekatan ekstrak buah noni menunjukkan tahap penghambatan yang signifikan membunuh hingga 98 peratus patogen. Ini lebih baik dari pada rifampin, ubat antibiotik tb yang memiliki tingkat perencatan 97 persen pada konsentrasi yang sama. Lebih daripada 8.000 makalah penyelidikan mengenai buah noni akan dibentangkan di Kongres Kimia Antarabangsa tahun ini. Sebatian aktif fitosterol dari ekstrak buah noni juga berguna untuk melawan strain bakteria yang resisten. Selain terbukti berkesan, buah noni juga mudah diperoleh dan dipastikan selamat karena bebas toksik.

Ekstrak Folper Priperis Crocatum ( Sirih Merah )
Daun sirih merah adalah salah satu ubat tradisional berbagai penyakit yang digunakan sejak nenek moyang. Asas penggunaan tanaman ini adalah sebagai pengencer kahak dan sebagai cara mengubati kahak berdarah. Sirih merah mengandungi senyawa vitamin C, tiamin, niasin, riboflavin, karoten, dan sumber kalsium yang baik. Ianya mempunyai sifat antiseptik yang luar biasa kerana kaya dengan polifenol, terutama chavicol yang menawarkan perlindungan berganda dari kuman. Sirih merah juga digunakan secara meluas dalam merawat berbagai jenis tibi dan penyakit yang berkaitan dengan paru-paru. Sifat anti-jamur pada sirih merah memberikan keselesaan segera dari pelbagai jenis jangkitan tuberkulosis.

Ubat Tibi Paling Ampuh

Mengapa Anda Perlu Menggunakan Ubat Tibi De Nature

 1. PT. DeNature Indonesia Gruop adalah pengeluar herba yang boleh DIPERCAYAI
 2. Herbal Denature telah MELAYANI masyarakat luas SEJAK 2009
 3. Herbal Denature menjamin semua produk herba yang dijual adalah 100% ORIGINAL
 4. Herbal Denature adalah PENYELESAIAN penyembuhan yang paling TEPAT dan SELAMAT
 5. Herbal Denature menjual ramuan dengan KHASIAT dan KUALITI yang terbukti
 6. Telah melayani BRIBU PELANGGAN dengan TESTIMONI amat MEMBERANGSANGKAN
 7. Herbal Denature mengutamakan perkhidmatan SEGERA, CEPAT dan PROFESIONAL
 8. Herbal Denature disahkan BPOM dan standard kualiti Antarabangsa ISO 9001
 9. Herbal Denature menjamin keselesaan umat Islam dengan iktiraf HALAL
 10. Herbal DeNature memberikan JAMINAN pengembalian wang sekiranya produk herba yang dipesan tidak sampai, terbuka seal, rosak atau expire.

Cara Mengubati Kahak Berdarah pada Pesakit HIV AIDS
Walau bagaimanapun tidak dapat dinafikan bahawa penyakit tb kerap muncul pada orang yang terjangkit hiv aids. Antiretroviral adalah ubat yang menyekat replikasi hiv. Cadangan untuk terapi arv pada TB Co-Infection adalah dengan memulakan terapi arv di semua plhiv dengan tibi aktif, berapapun jumlah sel cd4 nya. Secepat 2 minggu dan tidak lebih dari 8 minggu atau secepat mungkin setelah terapi tibi dapat ditoleransi. Sekian penjelasan kami mengenai cara mengubati kahak berdarah dengan 4 ramuan herba tradisional. Semoga berfaedah untuk anda dan keluarga. Salam sihat de nature.

Bagikan ke

Cara Mengubati Kahak Berdarah Dengan 4 Ramuan Herba Tradisional

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!