STANDAR PRODUK INTERNASIONAL ( ISO ) DAN NASIONAL BPOM - HALAL MUI. SELURUH GAMBAR SERTIFIKASI LEGALITAS KLINIK DE NATURE INDONESIA DAPAT KAMI INFOKAN MELALUI CHATTING WHATSAPP - LINE JUGA SEBAGIAN TESTIMONI PERKEMBANGAN PASIEN BESERTA HASIL LABORATORIUM SETELAH KONSUMSI OBAT DE NATURE BUKTI RESI KIRIMAN LUAR NEGERI DAN DALAM NEGERI YANG BISA DICEK SECARA ONLINE SEBAGAI REFRENSI PAKET TELAH SAMPAI TUJUAN
Beranda » Cara Merawat Penyakit Tibi Secara Tradisional

Cara Merawat Penyakit Tibi Secara Tradisional

6 Ubat Herba Untuk Tuberkulosis, Boleh Didapati Di Sekitar Rumah Anda
Selain ubat, adakah cara merawat penyakit tibi secara tradisional ? Tibi adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh jangkitan kuman. Bakteria mycobacterium tuberculosis dalam badan inilah pebabnya. Simptom paling ketara pada awal jangkitan ialah demam, batuk kering lebih daripada sebulan, berpeluh malam, batuk darah, penurunan selera makan dan berat badan yang drastik. Dari segi perubatan, rawatan bagi penyakit tibi adalah dengan mengambil antibiotik mengikut preskripsi doktor untuk membunuh bakteria penyebab tibi. Ubat ini mesti diambil secara tetap selama sekurang-kurangnya 6 bulan sehingga pemulihan lengkap. Namun, selain menggunakan antibiotik, ubat herba dipercayai dapat membantu melegakan penyakit ini. Malah sebahagian daripada mereka mempunyai potensi untuk mengobati batuk kering, sehinngga sembuh sepenuhnya.

Namun perlu diingat bahawa herba yang dibuat secara bebas dalam bentuk jamu dan jus, tidak berfungsi sebagai rawatan utama tetapi hanya sebagai pendamping. Perubatan herba sememangnya tidak dapat menggantikan fungsi utama perubatan doktor, tetapi dipercayai khasiatnya dapat membantu memaksimumkan rawatan penyakit tibi. Berikut adalah 6 cara merawat penyakit tibi secara tradisional

Klik : Bukti saintifik Buah Noni Untuk Tuberculosis

  1. Tekokak. Buah tekokak yang mempunyai nama latin solanum torvum, atau boleh juga disebut terung pipit atau rimbang. Tumbuhan tekokak atau biasa dikenali sebagai pokok terung mampu menjadi salah satu ubat herba untuk batuk kering. Laporan daripada penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology, buah tekokak mentah mengandungi metil kafeat. Bahan-bahan ini berfungsi dengan menghalang pertumbuhan bakteria yang menyebabkan penyakit tibi.
  2. Daun Neem. Berdasarkan penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Nuts & Seeds in Health and Disease Prevention, sebagai ubat herba untuk batuk kering, minyak biji neem mengandungi sebatian nimbidin dan azadirachtin. Kedua-dua sebatian ini mempunyai sifat antimikrob sehingga boleh menghalang pertumbuhan bakteria tibi. Sementara itu, penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Indonesian Journal of Cancer Chemoprevention menunjukkan ekstrak kulit batang pokok neem pada 100 mg/kg berat badan boleh menyebabkan pesakit menjadi negatif tibi. Tetapi kajian ini belum disahkan secara perubatan seingga penggunaannya secara bebas tidak disyorkan.
  3. Meniran. Penyakit tibi menyerang sistem imun penghidap, jadi seperti yang dilaporkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, imuniti badan bagi penghidap tb terpendam masih boleh mengawal dan menyekat bilangan bakteria supaya tidak membiak. Walau bagaimanapun, jika sistem imun telah menurun, bakteria yang menyebabkan tb akan menjadi lebih ganas dan mencetuskan gejala tb aktif. Meniran dikenali sebagai tumbuhan yang boleh meningkatkan imunisasi badan. Laporan daripada penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Pharmacology, menyatakan meniran mempunyai bahan aktif immunomodulatory yang boleh merangsang sistem imun untuk bekerja lebih aktif.
  4. Bawang Putih. Bumbu dapur yang familiar ini  jika telah diproses sebagai minyak mempunyai sifat antimikrob. Sehingga dapat menghalang 97% koloni bakteria penyebab penyakit tb. Kekuatan ini setara dengan ubat tb iaitu rifampicin pada dos 0.03 mg/ml. Minyak bawang putih mengandungi allicin dan ajoene yang berfungsi sebagai antimikrob. Kedua-dua sebatian ini boleh dibandingkan dengan ubat tb standard, iaitu isoniazid, rifampicin, dan etambutol. Jadi bagi penghidap batuk kering, selain mengambil ubat doktor, boleh juga disertakan dengan pengambilan bawang putih supaya cepat sembuh.
  5. Eukaliptus Lemon. Cara merawat penyakit tibi secara tradisional selanjutnya ialah dengan menggunakan eukaliptus lemon. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Plant Archives, minyak pati terbukti mujarab sebagai ubat tb herba semulajadi. Minyak pati lemon eucalyptus mengandungi pelbagai bahan aktif seperti citronellol, linaloool, isopulegol, alpha-terpineol dan spathulenol, sehingga boleh digunakan sebagai penawar batuk kering. Selain itu, minyak pati ini juga mampu menangkis dan mengurangkan penularan bakteria penyebab tb dari seorang individu kepada individu yang lain.
  6. Teh Hijau. Selain beberapa bahan di atas, ternyata teh hijau yang merupakan minuman yang popular akhir-akhir ini juga boleh digunakan sebagai ubat tibi. Laporan penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal The International Journal of Biochemistry and Cell Biology menunjukkan bahawa apabila sel-sel yang dijangkiti bakteria yang tidak “matang”, bakteria itu kekal di dalam badan penghidap. Salah satu punca berlakunya ‘kematangan’ sel ini adalah disebabkan oleh molekul yang mengandungi protein. Penyelidikan itu juga menjelaskan bahawa teh hijau mengandungi epigallocatechin-3-gallate yang mampu berfungsi sebagai cara merawat penyakit tibi secara tradisional. Kandungan ini mampu mengurangkan fungsi molekul yang mengandungi protein. Sehingga dapat merencatkan kemandirian bakteria penyebab tuberkulosis.

Cara Merawat Penyakit Tibi Secara Tradisional

Secara medis, penyakit tibi dapat sembuh total dengan pengobatan yang tepat. Biasanya berupa obat-obatan yang mengandung campuran antibiotik dengan 4 kombinasi yang diminum selama jangka waktu 6-12 bulan untuk tibi aktif dan 9- 24bulan untuk TB-MDR. Sesiapa yang batuk selama dua minggu atau lebih, perlu SEGERA berjumpa doktor untuk pemeriksaan sapuan kahak untuk mengesan jangkitan kuman tb. Jika disahkan sebagai pesakit tb, dapatkan RAWATAN dengan segera untuk mengubati penyakit tb dan mencegah penyakit tb daripada menjangkiti ahli keluarga atau mereka yang rapat dengan pesakit. Ahli-ahli keluarga atau mereka yang rapat, atau tinggal serumah dengan pesakit juga perlu menjalani pemeriksaan lanjut di klinik kesihatan atau hospital berdekatan. Ini adalah strategi yang boleh menyumbang kepada kejayaan rawatan penyakit tuberculosis.

Cara Merawat Penyakit Tibi Secara Tradisional

Ubat Antibiotik Herba
Dalam terapi herba beberapa bahan aktif semula jadi selalu digabungkan dan diuji secara klinikal dan diproses menggunakan teknologi moden. Set Herba Rawatan Penyakit Tibi  PT. De Nature Indonesia berfungsi dengan 4 ramuan herba semulajadi yang berbeza, sehingga memungkinkan penembusan kesemua tisu sel untuk melawan bakteria mycobacterium tuberculosis di dalam badan.

DeNature Dengan Tema ‘Masa Untuk Tamatkan TB
Kami mempunyai pengalaman profesional dengan rawatan tibi herba. Sekiranya digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada agen konvensional. Kerana ubat herba tidak menimbulkan kesan sampingan atau seumpamanya. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan mempertingkatkan sistem imun badan.
• Contohnya, sebilangan herba menghalang bakteria memasuki sel
• Yang lain menghalangnya daripada mengambil pesanan didalam sel
• Yang lain menghalang sel yang dijangkiti melepaskan bakteria baru
• Kebanyakan yang lain meningkatkan daya tahan
• Dan bahagian lain pula menghasilkan sel baru untuk bersedia melawan bakteria.

FARMAKOLOGI HERBA DETOPAR DAN PIPECA
Selian daripada noni dan halia merah, Set Herba Rawatan Penyakit Tibi PT. De Nature Indonesia juga dilengkapi dengan extra bahan herba lain yaitu sirih merah dan lengkuas. Ini adalah satu kesatuan yang menyokong rawatan penyakit tibi agar dapat sembuh secara kekal dan tidak berulang.

Ekstrak Priperis Crocatum Folium 500mg (Sirih Merah)
Daun sirih merah adalah salah satu ubat tradisional yang digunakan untuk rawatan penyakit tibi. Asas penggunaan tanaman ini adalah seperti mucolytic (sputum thinner) kerana sirih merah dimuat dengan vitamin C, tiamin, niasin, riboflavin, karoten, dan sumber kalsium yang baik. Daun sirih mempunyai sifat antiseptik yang luar biasa kerana kaya dengan polifenol, terutama chavicol yang menawarkan perlindungan berganda dari kuman. Ia juga digunakan secara meluas dalam merawat arthritis dan orchitis. Sungguh menakjubkan sifat anti-jamur daun sirih merah sehingga memberikan kelegaan segera dari jangkitan jamur. Memohon pes daun sirih membunuh jangkitan kulat di kawasan yang terjejas.

Galanga Rhizoma 625 Mg Languatis (Lengkuas)
Rujukan Galangal Acute Respiratory Distress Syndrome 2010 Universiti California, San Francisco, Institut Penyelidikan Kardiovaskular, San Fransicso, California. Lengkuas terbukti berkesan dalam rawatan penyakit tibi, berguna untuk menghilangkan masalah asma, batuk dan paru-paru. Juga mempunyai kesan antispasmodik yang mengurangkan kahak dan melebarkan bronkiol untuk melegakan asma dan mengekalkan sistem pernafasan yang sihat. Lengkuas diusahakan sebelum tahun 1000 Masihi di China. Pada akhir abad ke-12, Saint Hildegard dari Bingen seorang ahli falsafah Jerman memanggil lengkuas sebagai rempah kehidupan dan penyelesaian kegemaran untuk pelbagai penyakit. Pada tahun 1898, ubat ini dimasukkan dalam penerangan King’s American Dispensatory mengenai ramuan yang kini digunakan dalam amalan perubatan Amerika. Kemudian, seorang pakar tumbuhan perubatan menerbitkan penggunaan lengkuas untuk rawatan penyakit tibi, membasmi penyakit paru-paru, penyakit jantung, gangguan pencernaan dan juga batuk kering.

Rujukan
Malaysian Association for the Prevention of Tuberculosis (MAPTB).(2014).Berita MAPTB No. (August 2014). PP12731/06/2013 (033167). Percetakan Skyline Sdn.Bhd. “Treatment of Tuberculosis guidelines”, WHO, Geneva, 2011, 29 www.who.int/tb/en/ – See more at: http://www.tbfacts.org/tb-treatment/#sthash.EZJ62G58.dpf dan http://www.infosihat.gov.my/infosihat/media/buku%20kecil/T/pdf/07_tibi.pdf. Accessed on 25th May 2017.

Mula-mula nampak ringan tapi kena sedar simptom batuk yang tak sembuh hari demi hari akan semakin teruk. Menurut Laporan Tuberkulosis Global 2017 yang disusun oleh WHO, Tibi masih menjadi 1 dalam 10 punca kematian di seluruh dunia. Dia menjadi pembunuh nombor 9, dan penyebab utama kematian akibat jangkitan di seluruh dunia, melebihi HIV/AIDS. Daripada data epidemiologi pada 2016, direkodkan bahawa 10,400,000 orang menghidap tibi, dan 1.7 juta daripadanya meninggal dunia. Jika saat ini anda atau ali keluarga di sahkan tibi, segera buat rawatan. Sekian informasi dari saya mengenai cara merawat penyakit tibi secara tradisional. Semoga bermanfaat. Salam Sihat DeNature.

Bagikan informasi tentang Cara Merawat Penyakit Tibi Secara Tradisional kepada teman atau kerabat Anda.

Cara Merawat Penyakit Tibi Secara Tradisional | PENGOBATAN HIV AIDS

Mungkin Anda tertarik produk berikut ini:
SIDEBAR
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.