Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Gejala Batuk Kering (Dry Cough)

Apakah Punca Dan Gejala Batuk Kering (Dry Cough)?
Selamat sejahtera dan semangat pagi untuk saudara semua. Terimakasih kerana menggunakan perkhidmatan kami. Pagi sekali saya akan membahas tentang penyakit batuk kering, punca, gejala dan rawatan yang mungkin. Ini adalah sakit yang biasa terjadi pada masyarakat kita, sehinggakan kita lupa bahawa penyakit ini boleh menjejaskan kesihatan yang serius bila kita tidak segera mengambil tindakan perubatan. Batuk kering dikenali juga sebagai penyakit tuberkulosis, merupakan penyakit berjangkit dan merupakan jangkitan kuman di paru-paru. Ini boleh berlaku menerusi batuk, bersin, bercakap. Simptom yang peling ketara iaitu batuk kering selama 2 minggu lebih. Penyebab jangkitan ini ialah bakteria bernama “mycobacterium tuberculosis”. Paru-paru merupakan organ pertama dan utama yang menjadi sasaran. Namun, organ lain juga turut boleh dijangkiti kuman ini seperti otak, tulang belakang, sendi, mata dan lain-lain. Jangkitan ini juga boleh menjangkiti golongan dewasa dan juga golongan kanak-kanak.

Gejala Batuk Kering (Dry Cough)

  1. Gejala batuk kering (dry cough) secara umumnya mengakibatkan batuk 2-3minggu, demam, menggigil kesejukan, berpeluh malam, kekurangan berat badan dan kurang selera makan.
  2. Gejala ini juga boleh dibahagikan kepada pulmonari didalam paru-paru dan diluar paru-paru iaitu melibatkan organ lain atau dikenali sebagai luar pulmonari. Apabila melibatkan pulmonari, pesakit akan datang dengan simptom seperti sakit dada atau gejala batuk kering yang berlarutan selama 2 minggu atau lebih.
  3. Apabila organ lain dijangkiti, simptom yang boleh dikenal pasti bagi gejala ini terbahagi mengikut sistem dalam badan kita. Contohnya, apabila jangkitan ini sampai ke otak, pesakit tersebut dikatakan mempunyai ‘tuberculous meningitis’ dan simptomya merupakan sakit kepala, leher menjadi kaku dan silau kepada lampu.
  4. Sistem lain yang boleh terjadi akibat dari kuman ini ialah limpa, abdomen, sendi, tulang belakang, sistem genitourinari dan lain-lain.

Siapakah Yang Beresiko Dijangkiti Penyakit Ini?

  1. Semua golongan boleh dijangkiti penyakit ini tetapi ada segelintir golongan yang sangat mudah menjadi sasaran bagi jangkitan ini. Hal ini kerana sistem imun badan mereka yang lemah. Golongan ini adalah mereka yang menghidapi penyakit HIV atau AIDS dan kencing manis serta mereka yang sebelum ini pernah dijangkiti kuman yang sama.Penyebab utama hal ini berlaku kerana sistem imun mereka sudahpun menjadi lemah dan tidak mampu menyerang bakteria yang menembusi badan.
  2. Golongan bayi dan orang tua merupakan golongan yang berisiko tinggi. Tambahan pula, golongan yang mempunyai tahap nutrisi yang rendah dalam badan juga berisiko untuk dijangkiti kuman ini.
  3. Selain itu, golongan yang harus pergi untuk pemeriksaan tuberkulosis ialah individu duduk serumah dengan pesakit tibi, individu dari negara lain dimana tibi merupakan sebuah penyakit yang kerap berlaku, staf-staf hospital atau klinik yang berdepan dengan mereka yang dijangkiti tuberkulosis.

KLIK : KESAN JANGKA PANJANG HAART

Cara Mengesan Batuk Kering Pada Badan
Terdapat pelbagai cara untuk mengesan bakteria ini dalam badan kita. Cara yang terpantas dan termudah ialah menggunakan X-ray. Kita bolehlah gunakan x-ray pada paru-paru kita dan melihat sekiranya terdapat bakteria dalam paru-paru. Seterusnya, kita bolehlah mengambil sampel kahak dan menghantar ke makmal untuk dikaji. Pihak makmal akan membuat ujian dan mengetahui jenis bakteria yang menjangkiti tubuh badan. Selain itu, ada juga ujian yang dikenali sebagai ‘Tuberculin Skin Test’. Ujian ini dilakukan dengan memberikan suntikan tuberculin kepada pesakit dan memantau kulit mereka untuk sebarang reaksi.

Rawatan Herba Semulajadi Untuk Penyakit Tibi
Selamat Dan Tiada Kesan Sampingan

Gejala Batuk Kering (Dry Cough)?

Gejala Batuk Kering

Rawatan Dan Pencegahan Tibi Herba Bertujuan Untuk
Menekan Pendaraban Bakteria Didalam Badan. Dalam terapi herba beberapa bahan aktif semula jadi selalu digabungkan dan diuji secara klinikal dan diproses menggunakan teknologi moden. Set Herba Rawatan Penyakit Tibi  PT. De Nature Indonesia berfungsi dengan 4 ramuan herba semulajadi yang berbeza, sehingga memungkinkan penembusan kesemua tisu sel untuk melawan bakteria mycobacterium tuberculosis di dalam badan.

Yakinlah Bahawa Herbal Denature Adalah Yang Terbaik
Kami mempunyai pengalaman profesional dengan rawatan tibi herba. Sekiranya digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada agen konvensional. Kerana ubat herba tidak menimbulkan kesan sampingan atau seumpamanya. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan mempertingkatkan sistem imun badan.
• Contohnya, sebilangan herba menghalang bakteria memasuki sel
• Yang lain menghalangnya daripada mengambil pesanan didalam sel
• Yang lain menghalang sel yang dijangkiti melepaskan bakteria baru
• Kebanyakan yang lain meningkatkan daya tahan
• Dan bahagian lain pula menghasilkan sel baru untuk bersedia melawan bakteria.

FARMAKOLOGI HERBA DETOPAR DAN PIPECA

Selian daripada noni dan halia merah, Set Herba Rawatan Dan Pencegahan Tibi PT. De Nature Indonesia juga dilengkapi dengan extra bahan herba lain yaitu sirih merah dan lengkuas. Ini adalah satu kesatuan yang menyokong rawatan penyakit tibi agar dapat sembuh secara kekal dan tidak berulang.

Ekstrak Priperis Crocatum Folium 500mg (Sirih Merah)
Daun sirih merah adalah salah satu ubat tradisional yang digunakan untuk rawatan penyakit tibi. Asas penggunaan tanaman ini adalah seperti mucolytic (sputum thinner) kerana sirih merah dimuat dengan vitamin C, tiamin, niasin, riboflavin, karoten, dan sumber kalsium yang baik. Daun sirih mempunyai sifat antiseptik yang luar biasa kerana kaya dengan polifenol, terutama chavicol yang menawarkan perlindungan berganda dari kuman. Ia juga digunakan secara meluas dalam merawat arthritis dan orchitis. Sungguh menakjubkan sifat anti-jamur daun sirih merah sehingga memberikan kelegaan segera dari jangkitan jamur. Memohon pes daun sirih membunuh jangkitan kulat di kawasan yang terjejas.

Galanga Rhizoma 625 Mg Languatis (Lengkuas)
Rujukan Galangal Acute Respiratory Distress Syndrome 2010 Universiti California, San Francisco, Institut Penyelidikan Kardiovaskular, San Fransicso, California. Lengkuas terbukti berkesan dalam rawatan penyakit tibi, berguna untuk menghilangkan masalah asma, batuk dan paru-paru. Juga mempunyai kesan antispasmodik yang mengurangkan kahak dan melebarkan bronkiol untuk melegakan asma dan mengekalkan sistem pernafasan yang sihat. Lengkuas diusahakan sebelum tahun 1000 Masihi di China. Pada akhir abad ke-12, Saint Hildegard dari Bingen seorang ahli falsafah Jerman memanggil lengkuas sebagai rempah kehidupan dan penyelesaian kegemaran untuk pelbagai penyakit. Pada tahun 1898, ubat ini dimasukkan dalam penerangan King’s American Dispensatory mengenai ramuan yang kini digunakan dalam amalan perubatan Amerika. Kemudian, seorang pakar tumbuhan perubatan menerbitkan penggunaan lengkuas untuk rawatan penyakit tibi, membasmi penyakit paru-paru, penyakit jantung, gangguan pencernaan dan juga gejala batuk kering.

TESTIMONI HIV SEMBUH DENGAN TES VIRAL LOAD NEGATIF

TESTIMONI HIV SEMBUH DENGAN TES VIRAL LOAD NEGATIF

 

Apa Akan Berlaku Jika Saya Tidak Mengambil Ubat Dengan Betul ?
Sekiranya penyakit gejala batuk kering tidak dirawat atau anda tertinggal ubat-ubatan, ianya akan mengakibatkan ‘drug resistant’ tuberkulosis. ‘Drug resistant’ tuberkulosis merupakan batuk kering dimana bakteria telah berjaya melawan ubatan yang diberi. Hal ini menunjukkan bahawa pemberian ubat yang sama tidak lagi dapat membantu membunuh atau membasmi kuman dari badan pesakit. Ini disebabkan oleh pesakit tersendiri yang berkemungkinan besar tidak mengambil ubat dengan betul lalu memberikan kekuatan kepada bakteria untuk melawan ubatan yang diberi. Oleh itu, cara untuk merawat kes seperti ini adalah dengan menukarkan ubat kepada jenis lain dan memantau pesakit dan status kesihatannya.

Sebagai kesimpulannya, kita haruslah berwaspada terhadap penyakit gejala batuk kering. Sekiranya seseorang itu disyaki ada gejala batuk kering tersebut maka mereka haruslah segera mendapatkan rawatan supaya penyakit tersebut dapat dibendung pada tahap yang awal. Saya berharap penerangan yang telah diberikan boleh menyelesaikan sedikit sebanyak keraguan saudara semua. Salam sihat DeNature. we do because we care.

Bagikan ke

Gejala Batuk Kering (Dry Cough)

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!