Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Mekanisme Kerja Ubat Hiv Haart Vs Ubat Hiv Herba De Nature

Assalamualaikum…. Salam Sejahtera Saudaraku Sekalian Apa Kabar ?
Kembali lagi bersama saya pakar herba bertauliah kesehatan keluarga anda. Pagi ini saya akan bercerita mengenai mekanisme kerja ubat hiv haart vs ubat hiv herba de Nature. Ini penting yang saya bincangkan, sebab ramai lagi pesakit bingung untuk menentukan kaedah rawatan hiv sama ada hiv haart atau hiv herba. Tidak begitu banyak pengetahuan mengenai hiv haart dan juga rawatan herba yang selamat. Mari fahami semuanya dengan teliti, agar kekeliruan anda dapat diatasi dengan cepat dan rawatan hiv dapat segera dimulakan

Dianggarkan 36.7 juta orang dijangkiti hiv di seluruh dunia. Salah satu bahagian dalam pengurusan jangkitan hiv dan aids adalah pemberian ubat antiretroviral atau kita kenali sebagai arv. Penyediaan beberapa jenis arv dengan mekanisme tindakan yang berbeza dikenali sebagai highly active antiretroviral therapy atau HAART. Asas pemberian haart adalah bahawa sifat hiv sebagai virus retroviral yang mudah bermutasi sehingga akan cepat menimbulkan daya tahan jika diberi ubat monoterapi arv

Mekanisme Kerja Hiv Haart
Hiv haart adalah regimen terapi infeksi hiv yang disetujui oleh FDA. Dewasa ini terapi kombinasi digunakan sebagai penanganan utama hiv aids diseluruh dunia. Tujuanya adalah untuk menekan replikasi virus selama mungkin dan demikian mencegah perekembangan aids. Hiv haart sesuai jenisnya bekerja menghambat replikasi virus mulai dari fase infeksi sel, proses replikasi komponen genetic virus, integrase virus dengan genome inang.

Pasakit hiv juga dapat mengonsumsi lebih dari 1 obat arv dalam sehari. Karena itu, pasien perlu mengetahui kesan sampingan yang timbul daripada pengambilan hiv haart ini, antaranya :
• Pening, sakit kepala, sukar tidur dan pemikiran panik.
• Cirit-birit, loya, muntah, anaroksia, exsanterna dan gangguan rasa
• Penindasan sumsum tulang dengananime dan gangguan sel darah
• Neuropati atau gangguan saraf,kesemutan, kekejangan otot dan sakit sendi
• Selain itu, pengambilan jangka panjang boleh menyebabkan penyakit hati, ginjal dan jantung

Kesan sampingan hiv haart di atas sering menjengkelkan tetapi biasanya hanya berlangsung 1-2 minggu, tetapi jika kesan sampingan terus bertambah buruk, segera berjumpa dengan doktor yang berkenaan supaya ada sulosi terbaik yang diberikan. Untuk mencapai matlamat rawatan hiv yang berjaya memerlukan kepatuhan dari pesakit itu sendiri. Oleh itu, jangan jadikan kesan sampingan hiv haart sebagai alasan klasik untuk menghentikan rawatan ya teman-teman?

Pesakit hiv yang dinyatakan gagal dalam rawatan hiv haart lini pertama, mesti menggunakan rawatan hiv haart lini kedua untuk mencapai tujuan rawatan hiv haart yang berjaya. Ini akan mengakibatkan perubahan kos perubatan kerana harga ubat hiv haart lini kedua lebih mahal daripada ubat hiv haart lini pertama yang boleh anda dapat dengan percuma dari kerajaan.

ubat hiv aids herba

ubat hiv aids herba dengan bacaan non reaktif virus

Mekanisme Kerja Ubat Hiv Herba De Nature
Berkesan mengurangkan pendaraban virus di dalam badan. Dalam rawatan herba beberapa bahan aktif semula jadi selalu digabungkan dan diuji secara klinikal dan diproses menggunakan teknologi moden. Set rawatan hiv Denature Indonesia berfungsi dengan 7 ramuan herba semula jadi yang berbeza, memungkinkan untuk meresap ke semua tisu sel CD4 untuk melawan virus dan bakteria dalam tubuh badan. Sekiranya digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada agen konvensional. Kerana ubat herba tidak menimbulkan kesan sampingan atau seumpamanya. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan mencegah perkembangan resistensi. Sebagai contoh, sebilangan herba menghalang virus memasuki sel
• Yang lain menghalangnya daripada mengambil pesanan di dalam sel
• Yang lain menghalang sel yang dijangkiti melepaskan virus baru
• Kebanyakan yang lain meningkatkan daya tahan
• Bahagian lain pula menghasilkan sel CD4 dan mengaktifkan Sel T Helper

Kejayaan rawatan herba pada pesakit hiv dinilai oleh tiga perkara, iaitu kejayaan klinikal, kejayaan imunologi, dan kejayaan virologi.

 1. Kejayaan klinikal adalah berlakunya perubahan klinikal pada pesakit hiv seperti demam dan berpeluh malam hari hilang serta merta, kenaikan berat badan, peningkatan selera makan, tidur yang nyenyak, hilangnya jangkitan oportunistik seperti cirit-birit, lidah putih dan batuk kering
 2. Kejayaan imunologi adalah berlakunya perubahan jumlah CD4 limfosit iaitu meningkat lebih tinggi berbanding dengan permulaan rawatan selepas pentadbiran herba
 3. Sementara itu, kejayaan virologi ialah semakin berkurangan jumlah virus dalam darah setelah rawatan herba. Sasaran apa yang mesti dicapai dalam kejayaan virologi adalah mencapai bilangan virus yang paling rendah atau lebih rendah had pengesanan. Ini dikenali sebagai bilangan virus yang tidak dapat dikesan (undetectable viral load atau viral load negatif).

Mekanisme Kerja Ubat Hiv Haart Vs Ubat Hiv Herba De Nature

Rawatan Hiv Haart Vs Hiv Herba

Keberkesanan Ubat Herba De Nature
Perubatan herba mempunyai kandungan dan cara kerja yang sangat kompleks. Walaupun secara amnya dianggap semula jadi, tetapi itu tidak bermakna herba boleh dimakan secara sewenang-wenang. Berbeza dengan ubat moden, ubat herba mempunyai cara yang berbeza dalam merawat penyakit. Sekiranya ubat konvensional bertujuan untuk merawat penyakit secara khusus, ubat herba umumnya mempunyai peranan yang lebih besar dalam proses pemulihan badan dan dalaman. Oleh itu, lebih sesuai menggunakan ubat semula jadi atau herba, yang mempunyai kelebihan bahawa walaupun penggunaannya dalam waktu yang lama tetapi kesan sampingan yang disebabkannya agak kecil sehingga dianggap lebih selamat.

Kesan Sampingan Rawatan Herba
Tidak ada kaedah rawatan yang sempurna tanpa kelemahan atau kekurangan. Tetapi dengan sikap objektif, memahami kekurangan kaedah rawatan sebenarnya merupakan langkah positif untuk memperbaiki kaedah tersebut. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ubat-ubatan herba tidak dapat dibandingkan dengan kesan sampingan ubat moden. Pada tanaman perubatan ada mekanisme yang disebut penawar atau dapat meneutralkan kesan sampingan ini yang dikenali sebagai SEES (Kesan Sampingan Menghilangkan Subtanted). Contohnya: Pada Kunyit ada sebatian yang membahayakan tubuh, tetapi pada kunyit juga ada anti-zat untuk mengurangi kesan negatif tersebut. Dalam perasaan jus tebu ada sebatian sakarant yang ternyata berfungsi sebagai anti-diabetes. Jadi bagi pesakit diabetes boleh mengambil jus tebu, tetapi dilarang meminum gula walaupun gula adalah hasil penyulingan dan tebu.

Mekanisme Kerja Ubat Hiv Haart Vs Ubat Hiv Herba De Nature

Pada dasarnya keduanya baik, hiv haart dan herba sama-sama bertujuan membantu PLHIV hidup lebih lama dan lebih sihat. Menghentikan perkembangan virus dan mencegah hiv daripada berkembang menjadi aids. Kami mengesyorkan agar apabila anda dikesan menghidap hiv, segera minum ubat agar penyebaran virus dapat dikendalikan. Penangguhan rawatan akan menjadikan hiv terus berlipat ganda dan merosakkan sistem ketahanan badan sehingga meningkatkan risiko pelbagai penyakit oportunis. Seperti sifat penyakitnya yang individual, rawatan hiv pun demikian. Andalah yang berhak menentukan, sama ada rawatan hiv haart atau rawatan herba.

Hak setiap orang yang telah diperiksa dan diketahui dijangkiti hiv adalah mendapatkan maklumat dan kaunseling yang betul dan mencukupi mengenai terapi hiv sebelum memulakannya. Maklumat ini mengandungi semua yang berkaitan dengan hiv, ubat-ubatan dan kaedah rawatan, faedah rawatan, kesan sampingan, sokongan keluarga dan lain-lain. Maklumat itu sangat penting untuk diketahui sejak awal untuk menjaga kepatuhan terhadap ubat-ubatan agar kejayaan rawatan dapat dicapai dengan baik. Petunjuk untuk mengambil ubat memastikan keberkesanannya.

Baca Juga : Rawatan Di Rumah, Apakah Boleh Sembuhkan Hiv ?

Selain rawatan dengan ubat-ubatan, rawatan dirumah juga perlu anda pertimbangkan. Beberapa perubahan gaya hidup dapat dilakukan.  Gaya hidup, penjagaan dirumah dan pencegahan berikut dapat membantu anda menangani penyakit hiv aids :

 1. Cukup rehat dan bersenam secara berkala
 2. Berhenti merokok dan mengelakkan dadah haram termasuk alkohol.
 3. Melakukan pelbagai cara untuk menguruskan tekanan seperti doa,meditasi atau yoga.
 4. Basuh tangan anda dengan air bersih dan sabun setelah beraktifity
 5. Elakkan daging mentah, telur mentah, susu tidak dipasteurisasi dan makanan laut mentah.
 6. Menjalankan vaksin yang betul untuk mencegah jangkitan radang paru-paru dan selsema.
 7. Makan dengan gizi dan nutrisi yang seimbang
 8. Tingkatkan sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian dan protein tanpa lemak.

Sekian bincang ringan mengenai ubat hiv haart dan ubat hiv herba dari saya. Apa-apapun penjagaan dirumah dengan senang hati dapat menguatkan dan menyokong badan semasa rawatan hiv. Rilexs  dan bersenang-senang tanpa beban masih boleh dilakukan semasa jangkitan HIV. Mereka yang mengambil kira keperluan masing-masing secara ideal menyokong tubuh dan sistem imun mereka. Tidak kira di mana dan bagaimana anda memilih untuk rawatan rumah, anda dapat menyokong tubuh dan sistem imun anda secara optimum.

Bagikan ke

Mekanisme Kerja Ubat Hiv Haart Vs Ubat Hiv Herba De Nature

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!