Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Types Of Hiv Rapid Test

Bagaimana Anda Boleh Tahu Jika Anda Menghidap HIV?
Satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti sama ada anda mempunyai hiv adalah dengan menjalani hiv rapid test. Anda tidak boleh bergantung pada simptom untuk mengetahui sama ada anda menghidap hiv. Mengetahui status hiv memberi anda maklumat yang berguna supaya anda boleh mengambil langkah untuk memastikan diri anda dan pasangan anda sihat.

Dapatkan Maklumat Ubat HIV Dari Pakar Herba Bertauliah Secara Online Dari Mana Jua Anda Berada Tanpa Perlu Menunggu Giliran. Fahami Semuanya Dalam 5 Minit! Klinik DeNature Sedia Menghantar PrEP dan Ubat HIV ke Seluruh Negara

Apakah Jenis Hiv Rapid Test Yang Tersedia Dan Bagaimana Ia Berfungsi?
Jenis-jenis hiv rapid test. Terdapat tiga jenis hiv rapid test yang tersedia: ujian asid nukleik (NAT), ujian antigen dan ujian antibodi. Ujian hiv rapid test biasanya dilakukan pada darah atau cecair mulut. Mereka juga boleh dilakukan pada air kencing. Bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda tentang jenis hiv rapid test yang sesuai untuk anda.

  • NAT mencari virus sebenar dalam darah dan melibatkan pengambilan darah dari vena. Ujian ini sama ada boleh mengetahui sama ada seseorang itu mempunyai hiv atau memberitahu berapa banyak virus yang terdapat dalam darah (dikenali sebagai ujian viral load hiv ). Walaupun NAT boleh mengesan hiv lebih awal daripada jenis ujian lain, ujian ini sangat mahal dan tidak digunakan secara rutin untuk menyaring individu melainkan mereka baru-baru ini mempunyai pendedahan berisiko tinggi atau kemungkinan pendedahan dan mempunyai gejala awal jangkitan hiv. Ujian asid nukleik (NAT) biasanya boleh memberitahu anda jika anda mempunyai jangkitan HIV 10 hingga 33 hari selepas pendedahan.
  • Ujian antigen mencari kedua-dua antibodi dan antigen hiv. Antibodi dihasilkan oleh sistem imun anda apabila anda terdedah kepada virus seperti hiv. Antigen adalah bahan asing yang menyebabkan sistem imun anda diaktifkan. Jika anda mempunyai hiv, antigen yang dipanggil P24 dihasilkan walaupun sebelum antibodi berkembang. Ujian antigen disyorkan untuk ujian yang dilakukan di makmal dan kini biasa di hampir merata semua hospital kerajaan. Ujian makmal ini melibatkan pengambilan darah dari vena. Terdapat juga ujian antigen pantas tersedia yang dilakukan dengan tusukan jari. Ujian antigen yang dilakukan oleh makmal ke atas darah dari vena biasanya boleh mengesan jangkitan hiv 18 hingga 45 hari selepas pendedahan. Ujian antigen yang dilakukan dengan darah daripada tusukan jari boleh mengambil masa yang lebih lama untuk mengesan hiv 18 hingga 90 hari selepas pendedahan.
  • Ujian antibodi hiv hanya mencari antibodi kepada hiv dalam darah atau cecair mulut anda. Secara amnya, hiv rapid test antibodi yang menggunakan darah daripada vena boleh mengesan hiv lebih awal selepas jangkitan. Kebanyakan ujian pantas dan satu-satunya ujian diri hiv yang diluluskan pada masa ini ialah ujian antibodi. Ujian antibodi boleh mengambil masa 23 hingga 90 hari untuk mengesan jangkitan hiv selepas pendedahan.

Baca Juga : Kos Rapid Hiv Test Forum Kesihatan #1 Malaysia

Berapa Lama Selepas Pendedahan, Ujian Boleh Mengesan Jika Saya Mempunyai Virus?
Tiada hiv rapid test boleh mengesan hiv sejurus selepas jangkitan. Jika anda fikir anda telah terdedah kepada hiv dalam tempoh 72 jam yang lalu, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda tentang profilaksis selepas pendedahan (PrEP) dengan segera. Masa antara apabila seseorang mungkin telah terdedah kepada hiv dan apabila ujian dapat mengetahui dengan pasti sama ada mereka mempunyai virus, dikenal sebagai window period. Window period berbeza bagi setiap orang dan bergantung kepada jenis ujian yang digunakan untuk mengesan hiv. Tanya pembekal penjagaan kesihatan atau kaunselor ujian anda tentang window period untuk ujian yang anda ambil.

The HIV Window Period
Window period ialah masa antara mendapat hiv dan apabila hiv akan muncul pada ujian. Memahami window period untuk hiv adalah penting kerana ia membantu anda mengetahui bila anda perlu membuat hiv rapid test untuk mendapatkan keputusan yang paling tepat. Window period adalah berdasarkan purata atau statistik daripada kajian. Ujian hiv yang berbeza mempunyai window period yang berbeza. Apabila teknologi ujian hiv bertambah baik, window period mungkin menjadi lebih spesifik atau menjadi lebih pendek. Jika anda membuat hiv rapid test selepas potensi pendedahan dan keputusannya negatif, dapatkan ujian semula selepas window period.

Apakah Maknanya Hiv Rapid Test Bagi Saya?

Bagi kebanyakan orang, masa terbaik untuk melakukan ujian adalah 3 minggu selepas melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pasangan baharu. Jika ujian negatif, terdapat kemungkinan besar anda tidak mempunyai hiv daripada hubungan seksual itu. Jika anda membuat ujian pada 6 minggu selepas melakukan hubungan seks beresiko dan ujian itu negatif, terdapat 99% kemungkinan anda tidak menghidap hiv daripada pendedahan seksual tersebut. Dengan mana-mana hiv rapid test, anda perlu menguji sekali lagi pada 3 bulan untuk memastikan.

Oleh kerana kadar hiv dan jangkitan kelamin (STI) lain adalah tinggi bagi lelaki gay, biseksual dan lelaki lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, pemeriksaan rutin setiap 3 bulan adalah disyorkan. Jika anda hamil, anda perlu diuji untuk hiv supaya anda boleh memulakan rawatan jika anda positif hiv. Jika seorang wanita hiv positif dirawat untuk hiv pada awal kehamilannya, risiko untuk menularkan hiv kepada bayinya boleh menjadi sangat rendah.

Apa Yang Perlu Saya Buat Jika Keputusan Positif – Negatif HIV

  • Jika anda positif, anda boleh makan ubat untuk merawat hiv. Dengan mengambil ubat hiv setiap hari seperti yang ditetapkan, anda boleh menjadikan jumlah hiv dalam darah anda sangat rendah sehingga ujian tidak dapat mengesannya (viral load undetected). Mendapatkan dan mengekalkan viral load viral load undetected adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk kekal sihat. Jika viral load anda kekal tidak dapat dikesan, anda tidak mempunyai risiko untuk menularkan hiv kepada pasangan dan boleh mempunyai anak bebas hiv.
  • Jika ujian anda negatif, terdapat lebih banyak ubat pencegahan hiv yang tersedia hari ini berbanding sebelum ini. Buat Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP). Ini adalah metode pencegahan hiv dengan cara makan ubat anti-hiv bagi mereka yang berisiko tinggi terdedah hiv.

Cara Mencegah Hiv Aids Dengan Ubat PrEP De Nature

PrEP dan Ubat HIV

Obat Herbal Hiv Pada Pria

Mendapatkan Hiv PrEP Lebih Sukar Daripada Yang Anda Fikirkan???
Atas sebab ini kami PT. DeNature Indonesia memberikan penyelesaian terbaik untuk masalah anda. Kini anda boleh mendapat PrEP dengan mudah. Hanya satu klik, dalam masa kurang daripada seminggu ubat PrEP sampai kepada anda. Perkhidmatan perundingan yang mesra dan profesional. Harga berpatutan. 100% herba semulajadi. Selamat dan tanpa kesan sampingan.

TESTIMONI HIV SEMBUH DENGAN TES VIRAL LOAD NEGATIF TESTIMONI HIV SEMBUH DENGAN TES VIRAL LOAD NEGATIF

Ubat PrEP DeNature telah diterbukti secara saintifik dapat mengurangkan penyebaran virus dalam badan. Dalam perubatan herba beberapa bahan aktif semulajadi sentiasa digabungkan dan diuji secara klinikal dan diproses menggunakan teknologi moden. Pakej ubat PEP DeNature berfungsi dengan 7 ramuan herba semulajadi yang berbeza, yang membolehkan ia meresap ke dalam semua tisu sel cd4 dan sel T pembantu untuk melawan virus dan bakteria dalam badan.

Hanya 28 Hari Penggunaan Ubat PrEP DeNature
Apabila digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada egen konvensional. Kerana herba tidak mendatangkan kesan sampingan atau sebagainya. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan menghalang perkembangan rintangan.
• Contohnya, sesetengah tumbuhan menghalang virus daripada memasuki sel
• Herba lain menghalangnya daripada menerima pesanan dalam sel
• Yang lain menyekat sel yang dijangkiti daripada mengeluarkan virus baharu
• Dan kebanyakan yang lain meningkatkan sistem imun.

Jaminan Kwaliti Obat PrEP De Nature
Sudah lulus BPOM, bersertifikasi Halal dari MUI serta ISO 9001 standar mutu Internasional memastikan anda mendapatkan produk berkualitas tinggi. Telah teruji secara klinis, efektif untuk cara pencegahan hiv aids. PEP terdiri daripada rawatan 28 hari ubat herba , yang mesti diambil sepenuhnya dan tanpa gangguan. Untuk meminimumkan risiko jangkitan, PEP mesti dimulakan secepat mungkin – idealnya dalam masa satu hingga 36 jam pendedahan. Sesetengah garis panduan menunjukkan bahawa PEP boleh diberikan sehingga 72 jam pendedahan, tetapi penting untuk memahami bahawa peluang untuk mencegah jangkitan lebih baik sebaiknya anda memulakan rawatan-sebelum virus berpeluang untuk berpindah dari tapak kemasukan dan masuk ke aliran darah dan nodus limfa.

Sekiranya anda berisiko tinggi untuk dijangkiti hiv (mempunyai kekerapan hubungan seks yang tinggi, mempunyai ramai pasangan dalam hubungan seks, terlibat dalam hubungan seks yang dipengaruhi oleh dadah atau pekerja seks), anda harus secepatnya buat hiv rapid test dan mulakan PrEP. Adalah lebih baik sekiranya anda mendapatkan PrEP, kerana apabila berlaku situasi seperti kondom yang terkoyak, risiko untuk mendapat jangkitan virus adalah kecil dan menghampiri nilai 0 peratus. Segala keresahan dan kegelisahan minda tidak akan berlaku sekiranya anda patuh kepada arahan pengambilan ubat-ubatan.

Bagaimana Untuk Mendapatkan Herba DeNature?
Hubungi kami dalam talian wasap dan ubat-ubatan anda akan dihantar daripada klinik pada hari yang sama, jika anda membuat panggilan konsultasi adalah percuma. Sekian dari saya pembahasan mengenai hiv rapid test. Semoga berfaedah untuk anda. We do becouse we care. Salam sihat DeNature

Bagikan ke

Types Of Hiv Rapid Test

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!