Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Hiv Simptom Lelaki

Dapat Pengesahan Hiv Simptom Lelaki Online
​Aids dan Hiv selalu dikelirukan. Mereka tidak membawa pengertian yang sama. Hiv adalah singkatan bagi human immunodeficency virus iaitu sejenis virus yang menyerang sistem pertahanan badan. Pada tahap jangkitan hiv yang sangat teruk, imuniti badan sangat berkurangan, menjadikan badan lebih mudah terdedah kepada jangkitan dan kanser. Keadaan maut ini dipanggil Aids (acquired immunodeficiency syndrome). Walau bagaimanapun, jangkitan hiv boleh mengambil masa beberapa tahun untuk berkembang menjadi aids.

Apakah Penyebab HIV?
Hiv menyerang sistem pertahanan badan terutamanya ‘Helper T-Cell’ yang menyebabkan kekurangan dalam bilangan sel itu kepada 200-500 U/L . Berapa lama masa infeksi hiv? Infeksi ini mengambil masa yang lama untuk memberi gejala,justeru itu hiv hanya boleh dikesan daripada ‘Antibody’ yang berada di dalam darah. Anda boleh dijangkiti atau menyebarkan hiv hanya melalui aktiviti tertentu. Kebanyakannya, orang mendapat atau menghantar hiv melalui tingkah laku seksual dan penggunaan jarum atau jarum suntik. Hanya cecair badan tertentu seperti darah, air mani, cecair pra-mani, cecair rektum, cecair vagina, dan susu ibu dari seseorang yang mempunyai hiv boleh menghantar hiv. Cecair ini mesti bersentuhan dengan membran mukus atau tisu yang rosak atau disuntik terus ke dalam aliran darah dari jarum suntikan untuk penghantaran berlaku. Membran mukus dijumpai di dalam rektum, vagina, zakar, dan mulut.

KLIK : PLHIV Tanpa ARV


Cara Penularan Hiv Secara Umum

 1. Mempunyai seks dubur atau vagina dengan seseorang yang mempunyai hiv tanpa menggunakan kondom. Pasangan boleh mendapatkan hiv melalui seks faraj, Tetapi seks dubur yang reseptif adalah tingkah laku seksual yang paling berisiko. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, hiv telah disebarkan oleh seks oral
 2. Berkongsi jarum atau jarum suntik yang digunakan seorang yang mempunyai hiv. Dengan terjebak dengan jarum yang tercemar hiv. Ini adalah risiko terutamanya untuk pekerja penjagaan kesihatan.
 3. Dari ibu ke semasa mengandung, melahirkan atau menyusu. Walaupun risiko boleh tinggi jika ibu hidup dengan hiv dan tidak mengambil ubat, cadangan untuk menguji semua wanita hamil untuk hiv dan memulakan rawatan hiv segera menurunkan bilangan bayi yang dilahirkan dengan hiv.

Apakah Hiv Simptom Lelaki ?

Ramai penghidap hiv tidak tahu mereka dijangkiti. Ini kerana hiv simptom lelaki pada peringkat awal selalunya tidak menyebabkan gejala yang teruk. Fasa pertama hiv simptom lelaki biasanya muncul selepas 1-4 minggu jangkitan hiv berlaku. Hiv simptom lelaki berkemungkinan mendapat gejala yang biasa dikaitkan dengan jangkitan virus seperti senarai di bawah:
• Demam
• Menggigil
• Ruam
• Berpeluh di waktu malam
• Lenguh badan
• Sakit tekak dan sakit kelamin
• Kepenatan atau lesu
• Noda limfa bengkak
• Ulser mulut

Selepas itu, kebanyakan orang akan melalui masa di mana tiada gejala yang dapat dikesan. Walaubagaimanapun, virus hiv tersebut masih aktif dalam badan dalam melemahkan sistem pertahanan badan terutamanya jika seseorang itu tidak mengambil ubatan yang sepatutnya. Lama-kelamaan, apabila sistem pertahanan badan, seseorang itu akan mengalami sindrom aids. Senarai di bawah adalah antara gejala dan komplikasi hiv simptom lelaki yang melibatkan pelbagai organ dan sistem dalam badan. Kebanyakan penyakit ini terjadi kerana badan tidak mampu melawannya:

 1. Sistem pernafasan dan organ paru-paru: Organ paru-paru sangat mudah terdedah kepada jangkitan kuman Antara bakteria yang menjadi penyebab kepada jangkitan paru-paru adalah tuberculosis dan Pneuomcystis jiroveci. Penyakit ini menyebabkan seorang batuk dan sesak nafas.
 2. Sistem saraf dan otak: Boleh menyebabkan ‘dementia’ dan jangkitan otak. Toxoplasma gondii adalah parasit yang menyebabkan pening dan sakit kepala, sawan, penglihatan yang kabur dan masalah koordinasi badan.
 3. Sistem penghadaman: Penyakit aids juga boleh menyebabkan hilang selera makan dan turun berat badan
 4. Hiv menjadi penyebab seseorang lebih mudah dijangkiti penyakit hepatitis iaitu jangkitan hati. Hepatitis membawa kepada sakit perut dan pembesaran organ hati. Mulut juga mungkin dijangkiti kulat Candidiasis yang menyebabkan sakit mulut dan ulser mulut.
 5. Jangkitan mata: Cytomegalovirus adalah virus paling biasa yang menjangkiti bahagian belakang mata dan membawa kepada pengaburan penglihatan dan juga boleh menjadi penyebab seseorang mempunyai aids menjadi buta
 6. Kanser: Jenis kanser yang sering berlaku dalam orang yang menghidapi kanser adalah kanser yang melibatkan sistem limfa. Sebagai contoh, kanser limfoma dan Kaposi’s sarcoma. Kaposi’s sarcoma adalah kanser yang disebabkan oleh sejenis virus herpes dan ia boleh melibatkan satu kawasan di badan atau merebak di seluruh badan. Kanser ini boleh dilihat sebagai tumbuhan berwarna unggu di bahagian kulit dan mulut. Ia juga mungkin tumbuh di bahagian usus dan peparu.
Obat Herbal Hiv Sembuh Total

Obat Herbal Hiv Sembuh Total

Fakta Paling Penting Mengenai Rawatan Hiv Secara Ringkas

 1. HIV mudah dirawat jika anda memulakan terapi HIV pada masa yang sesuai
 2. Rawatan hiv menyekat pendaraban virus dalam badan dan dengan itu menghalang permulaan bantuan.
 3. Rawatan terapi hiv perlu dijalankan oleh amalan khusus atau klinik pesakit luar. Mereka sudah biasa dengan pesakit hiv yang mempunyai pelbagai ciri aduan serta keputusan peperiksaan yang berbeza.
 4. Ubat mesti diambil secara berkala dan mengekalkan gaya hidup sihat
 5. Dengan terapi hiv yang berjaya, hiv tidak boleh berjangkit, walaupun melalui seks dan pesakit hiv boleh menjadi ibu bapa secara semula jadi dengan anak-anak bebas hiv.

Bagaimana Terapi Hiv Herba Berfungsi?
Terapi hiv boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah termasuk terapi arv dan terapi herba. Ia menyekat pendaraban virus dalam badan. Dalam terapi herba, beberapa bahan aktif sentiasa digabungkan antara satu sama lain, bermula pada titik replikasi hiv yang berbeza. Itulah sebabnya ia juga dipanggil terapi gabungan. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan menghalang perkembangan rintangan.
• Sesetengah herba, seperti sambiloto, menghalang virus daripada memasuki sel.
• Yang lain meningkatkan cd4 dan menerima arahan untuk membunuh virus dalam sel.
• Yang lain menghalang sel yang dijangkiti daripada mengeluarkan virus baharu.

Kejayaan Terapi Herba Hiv
Rawatan hiv yang dimulakan awal dan berterusan secara konsisten membolehkan kejayaan maksimum. Adalah penting untuk terapi berfungsi dengan segera. Lebih cepat viral load (= bilangan salinan hiv setiap mililiter serum darah) berada dibawah had pengesanan, lebih besar kemungkinan gabungan herba yang digunakan akan berjaya dalam jangka panjang. Dua nilai makmal secara khusus menunjukkan bahawa terapi hiv herba berjaya:

TESTIMONI HIV SEMBUH DENGAN TES VIRAL LOAD NEGATIFTESTIMONI HIV SEMBUH DENGAN TES VIRAL LOAD NEGATIF

Ujian Hiv Pada Lelaki
Menurut Medical News Today, lelaki yang aktif secara seksual harus diuji hiv sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka sebagai sebahagian daripada penjagaan kesihatan rutin. Terutama disyorkan untuk lelaki gay dan biseksual, dan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, serta pengguna dadah suntikan. Selain itu, juga lelaki yang melakukan hubungan seks tanpa kondom.

Ujian darah membolehkan doktor menentukan sama ada anda dijangkiti virus hiv. Ketepatan ujian bergantung pada masa pendedahan terakhir kepada hiv (seks tanpa perlindungan, berkongsi jarum). Jika anda telah melakukan pelbagai tindakan yang berisiko hiv, anda boleh dijangkiti virus pada bila-bila masa. Oleh itu, adalah lebih baik untuk melakukan ujian hiv untuk mengetahui status kesihatan anda. Ia mengambil masa kira-kira 3 bulan untuk antibodi hiv muncul pada ujian hiv.

Kemudian jika ternyata anda menghidap hiv, maka biasanya doktor akan melakukan pemeriksaan lanjut seperti pemeriksaan TB dan sebagainya. Selepas itu anda akan diberi ubat ARV yang mesti dimakan seumur hidup. Anda juga perlu tahu bahawa dengan arv, hiv tidak boleh disembuhkan atau disingkirkan dari badan 100 peratus. Fungsi pengambilan ubat arv adalah untuk menyekat pertumbuhan virus hiv supaya tidak merosakkan komponen atau organ lain dalam badan dan menyebabkan aids atau jangkitan yang lebih teruk.

Oleh itu, elakkan semua jenis bentuk yang menyebabkan hiv, jangan melakukan hubungan seksual yang berisiko, dan rajin-rajinkan diri untuk mendapatkan ujian hiv untuk mengetahui sama ada virus itu berada di dalam badan anda. Sekian penjelasan dari saya mengenai Hiv simptom lelaki dan rawatan yang mungkin. Semoga bermanfaat untuk anda dan keluarga. Salam sihat DeNature.

Bagikan ke

Hiv Simptom Lelaki

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!