Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Hiv Test Kahwin Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Online Pharmacy DeNature Herbs
Selamat malam dan salam sejahtera untuk anda semua. Jumpa lagi dengan saya, yang kali ini akan membincangkan masalah hiv test kahwin. Kami adalah platform kesihatan digital terpercaya, memudahkan akses kepada ubatan herba yang selamat melaui farmasi atas talian kami. Kami menyediakan perkhidmatan kesihatan digital secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran. Dengan harga terbaik, perkhidmatan yang cepat dan mudah digunakan, penjagaan kesihatan anda menjadi lebih mudah. 100% Original herbal medicine, same day delivery. Personal consultation with a professional herbalist

Sedikit Pengenalan Tentang HIV
HIV adalah singkatan daripada human immunodeficiency virus dimana virus ini boleh memusnahkan atau melemahkan sistem ketahanan badan seseorang yang boleh menyebabkan aids. Akibatnya, pesakit mudah mendapat jangkitan kuman dan susah untuk sembuh. AIDS pula adalah singkatan bagi ‘sindrom kurang daya tahan melawan penyakit’ dan ia merupakan peringkat terakhir jangkitan hiv yang boleh membawa maut.

Hiv Test Kahwin Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Saringan hiv pra-perkahwinan telah diperkenalkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia sejak awal tahun 2001 bermula di negeri Johor untuk semua bakal pengantin beragama Islam sebelum diwajibkan ke seluruh negeri di Malaysia. Ianya boleh dilakukan di mana-mana klinik kesihatan di seluruh Malaysia. Saringan ini bertujuan membolehkan pasangan mengetahui status hiv masing-masing dan seterusnya mengambil tindakan yang terbaik untuk mencegah penyebaran dan jangkitan penyakit ini kepada orang lain. Mereka akan diberikan pendidikan kesihatan, penerangan dan memulakan rawatan berserta pemantauan susulan.

Seringkali kita mendengar isu berkaitan pasangan mendapat tentangan daripada pihak keluarga untuk meneruskan perkahwinan mereka apabila mendapat tahu salah seorang dari bakal pasangan mereka menghidapi jangkitan hiv. Artikel ini membincangkan lebih lanjut berkenaan isu ini dan bermatlamat mengurangkan stigma masyarakat dan mengekang pandangan serong keluarga terhadap mereka yang menghidapi hiv untuk meneruskan perkahwinan dan menikmati kualiti hidup yang lebih baik – iaitu berumahtangga seperti lapisan masyarakat yang lain.

KLIK : Herbs An Hiv Cure Is It Possible? 

Sebelum kita tengok cara macam mana nak buat hiv test kahwin ni, mari kita tengok dulu kenapa perlu buat hiv test kahwin ? Kenapa kerajaan Malaysia mewajibkan untuk melakukan saringan ujian hiv pra perkahwinan? Ini sebabnya.

    1. Dapat mengelakkan penyakit berjangkit.
    2. Supaya dapat buat keputusan yang bijak jika pasangan positif hiv
    3. Jika diteruskan perkahwinan, pasangan yang tidak dijangkiti hiv akan berisiko besar untuk mendapat hiv
    4. Sebab itu pasangan yang positif hiv akan diberikan kaunseling bersama dengan pasangan samaada nak teruskan perkahwinan ataupun tidak.

Harapan Untuk Berkahwin
Tidak dinafikan, risiko penyebaran jangkitan hiv boleh terjadi melalui hubungan seks antara pasangan. Namun ini tidak bermakna pesakit hiv tidak mampu untuk berkeluarga mahupun untuk memperolehi zuriat. Mereka juga seperti manusia biasa yang lain, iaitu mempunyai nafsu dan keinginan untuk berkahwin dan memiliki zuriat yang sihat. Justeru, hiv test kahwin dan peranan pihak kesihatan dalam menyampaikan maklumat yang tepat kepada pesakit dan bakal pasangan dengan kerjasama pesakit itu sendiri amatlah penting untuk mengelakkan berlakunya kesalahfahaman berkenaan hiv itu sendiri. Sesungguhnya, jangkitan hiv dapat dibendung dengan rawatan dan pasangan ini boleh melakukan hubungan seks dengan risiko jangkitan yang amat rendah.

HIV test kahwin Serodiscordant couple merujuk kepada keadaan pasangan di mana salah seorang disahkan menghidapi hiv, manakala seorang lagi pasangan adalah bebas dari hiv. Dalam situasi seperti ini, matlamat jangka panjang semestinya adalah mencegah jangkitan hiv daripada merebak kepada pasangan ketika melakukan hubungan seks. Dalam masa yang sama, harapan juga diletakkan agar mendapat kelahiran zuriat yang bebas daripada hiv. Adakah ini mampu dicapai? Adakah cara yang lebih mudah tanpa melibatkan kos yang membebankan? Jawapannya semestinya Ya, ada.

Kajian menunjukkan pesakit hiv yang mengambil rawatan herba atau herba combined antiretroviral therapy secara berdisiplin dan berkala setiap hari, mereka mampu meningkatkan level antibody ke tahap yang optimum dan paras virus hiv menjadi sifar atau tidak dikesan dalam darah (suppressed viral load). Sekiranya ini berterusan, pesakit kemudiannya tidak perlu memakai kondom ketika bersama pasangan dalam tempoh waktu subur untuk hamil. Di luar tempoh subur, pesakit hendaklah disiplin memakai kondom biarpun paras virus hiv sangat rendah. Umumnya, waktu subur wanita adalah ketika berlakunya proses ovulasi, iaitu tempoh penghasilan sel telur matang berlaku pada 12 hingga 16 hari sebelum darah haids yang berikutnya dijangka keluar. Tips ini mampu mengurangkan risiko jangkitan hiv kepada pasangan dan juga anak yang bakal dikandungkan itu. Namun sebelum merancang hubungan seks tanpa kondom ketika tempoh subur, kedua-dua pasangan juga perlulah disaring dan dirawat akan segala penyakit kelamin sekiranya ada.

Terdapat juga keperluan menggunakan ubat herba oleh pasangan yang bebas hiv dan ingin melakukan hubungan seks dengan pasangan hiv. Ini di kenal dengan sebutan PrEP prophylaxis. Namun ini lebih terbukti berbaloi untuk diamalkan sekiranya pasangan mereka yang menghidapi hiv tidak mendapat rawatan berkala atau tidak berjaya mencapai paras sifar atau masih mengamalkan cara hidup yang berisiko mendapat jangkitan hiv yang berterusan.

Program Saringan HIV di Klinik Kesihatan
Terdapat pelbagai saluran program saringan hiv di klinik kesihatan dan komuniti. Antaranya termasuklah saringan secara sukalera dan tanpa nama, saringan ketika mengandung, saringan selepas terdedah kepada risiko jangkitan seperti seks rambang dan saringan ketika mendapat jangkitan kelamin. Namun, terdapat satu saluran saringan yang boleh mengubah persepsi pasangan yang bercadang mendirikan rumah tangga – iaitu saringan pra perkahwinan.

Ujian saringan hiv ini dijalankan menggunakan kaedah ujian segera atau Rapid Test. Sekiranya di dapati ‘reaktif’, sample darah akan diambil dan dihantar ke pusat saringan hiv di makmal hospital untuk pengesahan. Rawatan anti-retroviral (ARV) untuk penghidap hiv boleh didapati di klinik kesihatan tanpa perlu dirujuk ke hospital. Rawatan ini telah dimulakan di klinik kesihatan sejak tahun 2000 dan pemantauan rawatan dikendalikan oleh Pakar Perubatan Keluarga.

Kesimpulan
Secara kesuluruhannya, telah terbukti penghidap hiv juga mampu mengawal tahap kesihatan mereka dan menikmati kualiti hidup yang lebih baik seperti manusia lain. Mereka juga layak untuk berkahwin dan memiliki zuriat yang sihat, asalkan mematuhi nasihat dan rawatan berjaya hingg ujian hiv adalah negatif. Marilah bersama mengekang budaya stigma terhadap penghidap hiv.

Positif HIV Bukan Maksud Putus Harapan, Ini Rawatan HIV Yang Perlu Dibuat

SAINTIFIK HERBS BERKESAN TES VIRAL LOAD NEGATIF

TESTIMONI HIV SEMBUH DENGAN TES VIRAL LOAD NEGATIF

Hiv Test Kahwin Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Jika anda merupakan salah seorang daripada mereka yang mempunyai jangkitan hiv, usah putus harapan. Teruskan mengambil ubat dan suplement seperti yang dipreskripsikan oleh doktor anda dan ikuti maklumat lanjut kajian berkaitan rawatan hiv. Rawatan ini dapat memanjangkan hayat dan memperbaiki kualiti hidup pesakit. Sebelum dimulakan rawatan doktor atau pegawai kesihatan akan menerangkan kepentingan untuk mematuhi terapi hiv. Ini adalah kerana terapi hiv memerlukan anda mematuhi masa memakan ubat pada masa yang sama setiap hari serta lawatan ulangan yang tetap.

Anda boleh memilih untuk menunda rawatan jika terdapat faktor klinikal serta faktor psikososial yang mungkin menghalang. Tapi Ingat…keberhasilan rawatan hiv adalah dimulakan jika anda memulakan sesegera mungkin. Lebih cepat lebih baik. Ini adalah kerana terapi memerlukan kepatuhan kepada masa pengambilan ubat dan rawatan susulan yang teratur. Ketidakpatuhan terapi menghalang virus hiv boleh menyebabkan kegagalan rawatan. Jika berlaku kegagalan rawatan maka rawatan hiv pilihan kedua terpaksa dimulakan dan ini mengakibatkan kos yang lebih tinggi dan kemungkinan kesan sampingan yang lebih kuat.

DeNature Herba Therapy ialah rawatan standard bagi hiv yang digunakan pada hari ini. Ia ialah gabungan beberapa jenis tanaman herba yang telahpun diakui oleh para ilmuan dengan kajian saintifik yang dipercaya. Herba berfungsi dengan menyerang dan membunuh virus hiv yang menghapuskan komponen sel darah putih (sel CD4) sehingga melemahkan sistem imun. Ia menghalang virus tersebut daripada berkembang biak di dalam badan pesakit seterusnya memberi peluang kepada badan untuk pulih dan meningkatkan bilangan sel CD4 yang terhapus.

Dengan bilangan virus yang berkurang dalam darah, risiko menjangkiti orang lain dapat dikurangkan. Malah, jika bacaan virus tidak boleh dikesan melalui ujian darah beban virus, pesakit boleh menjalani hubungan seks dengan selamat. Mempunyai pasangan dan anak bebas hiv. Herba di fokuskan untuk merawat jangkitan dan menghalang perkembangan virus sehingga dalam batas sifar. Herba perlu diambil setiap hari selama 6 bulan. Ramai penghidap hiv menggunakan ubat arv dan herba dalam kombinasi untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan mereka. Terdapat banyak bukti bahawa rawatan kombinasi boleh melegakan beberapa gejala jangkitan hiv.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa apa sahaja ubat yang anda ambil tidak boleh digunakan secara sembarangan. Hubungi profesional kesihatan yang anda percayai dan bercakap tentang semua masalah yang anda hadapi. Apa-apapun ubat hanyalah perntara dan Tuhan adalah penyembuh yang sebenar, tetap semangat teman semua. Sekian perkongsian kita hari ini mengenai Hiv Test Kahwin. Semoga Anda dan pasangan senantiasa sihat.

 

Bagikan ke

Hiv Test Kahwin Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!