Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Pelbagai Manfaat HIV Test Dan Keperluan Utama Didalamnya

HIV tentu saja merupakan jangkitan serius, tetapi sekarang ada pilihan bagi pesakit untuk menekan dan mengawal jangkitan. Ini dapat membantu mengurangkan atau melambatkan komplikasi jangkitan hiv yang terlambat dan membantu melindungi hubungan seksual anda dari hiv. Oleh itu, sangat penting untuk mengambil langkah pertama dengan hiv test.  Hiv test adalah satu siri pemeriksaan untuk menentukan sama ada seseorang itu positif atau negatif terhadap hiv. Pemeriksaan ini adalah sulit dan sukarela. Ini bermaksud bahawa keputusan untuk menjalankan pemeriksaan adalah pilihan seseorang dan dia mempunyai hak privasi mutlak. Pada awal perkembangan hiv biasanya tidak menunjukkan gejala hiv yang jelas, sehingga seseorang tidak menyedari jika dia telah dijangkiti hiv. Oleh itu, Hiv test bertujuan untuk mengesan virus seawal mungkin dan membantu mencegah dan merawat hiv sebelum terlambat.

Bacaan Penting Lainya : Tes Hiv Anonim 

Manfaat HIV Test Untuk Mencegah AIDS
Hiv test ini menjimatkan kos, kerana jangkitan virus dikesan lebih cepat. Tidak seperti ketika seseorang terlambat mendiagnosis hiv dan diuji positif, secara automatik rawatan dan kemasukan ke hospital akan jauh lebih mahal. Hiv adalah jangkitan yang perlu diperhatikan, kerana penyakit ini tidak mempunyai gejala awal yang jelas. Kekurangan pengetahuan menjadikan penyebaran hiv semakin sukar untuk dielakkan dan dikawal. Itulah perlunya hiv test sebagai langkah pertama untuk mendapatkan maklumat mengenai hiv. Sehingga sesiapa yang menghidap hiv dapat segera melakukan pengesanan awal dan mendapatkan rawatan yang diperlukan.

Hiv Test Adalah

Kaedah yang sangat membantu dalam pencegahan dan pengendalian hiv. Sesaat anda didiagnos doktor hiv positif, maka doktor akan memberikan pengobatan antiretroviral yang dapat digunakan untuk mengobati hiv dalam menekan perkembangan virus didalam tubuh penderita. Dengan cara itu, orang yang hidup dengan hiv dapat meningkatkan kualiti hidup dan sistem imun mereka. Dengan menjalani rawatan antiretroviral secara berkala sepanjang hayat, orang yang hidup dengan hiv masih boleh beraktfity dan mempunyai keluarga bebas hiv.

Harap maklum, majoriti orang yang hidup dengan hiv adalah orang muda, dengan pelbagai penyebab utama. Seperti tingkah laku seksual yang berisiko, misalnya sering menukar pasangan seksual dan tidak menggunakan kondom sebagai perlindungan, membuat tindik atau tatu dan menggunakan ubat dengan jarum. Namun, bukan hanya golongan muda, sesiapa sahaja boleh menjalani kaunseling hiv. Jangan takut untuk menjalani hiv test, kerana langkah ini sebenarnya akan membantu meningkatkan pengetahuan mengenai pencegahan dan rawatan hiv aids. Penting juga untuk memahami bahawa hiv test tidak hanya dapat mencegah jangkitan, tetapi juga dapat mengurangi stigma dan diskriminasi terhadap orang dengan hiv.

Bilakah Kita Perlu HIV Test?
Sekiranya anda dijangkiti hiv, sistem imun anda biasanya membuat antibodi tiga minggu hingga tiga bulan setelah anda terdedah. Tempoh ini disebut jangka masa. Oleh itu, jika kita merasa kita terdedah kepada atau terlibat dalam tingkah laku berisiko untuk dijangkiti hiv, kita harus menunggu tiga bulan setelah kejadian risiko sebelum kita diuji. Anda boleh menguji secara langsung dan mengulangi ujian tiga bulan selepas acara . Semasa window periode, ujian antibodi akan menunjukkan hasil yang tidak reaktif atau negatif, tetapi walaupun begitu, jika kita sudah dijangkiti kita boleh menjangkiti orang lain. Sebenarnya, dalam tempoh awal jangkitan ini, penyakit menular adalah paling tinggi, jadi kita lebih cenderung menjangkiti orang lain jika kita berisiko. Menurut pedoman Kementerian Kesehatan, hasil ujian hiv yang negatif tiga bulan atau lebih setelah peristiwa risiko, maka jangan pernah ragu-ragu untuk menguji semula.

Prosedur HIV Test
Sebelum melakukan peperiksaan, anda akan melalui peringkat kaunseling. Kaunseling dilakukan untuk membantu mempersiapkan peperiksaan dan menjangkakan keputusan ujian. Anda juga dapat merancang rawatan dengan lebih cepat melalui kaunseling, jika hasil ujiannya positif. Namun, jika anda tidak mahu melalui tahap kaunseling, tidak mengapa. Kerana kaunseling adalah sukarela. Selepas atau tanpa kaunseling, anda akan melangkah ke tahap pemeriksaan berikutnya, iaitu ujian antibodi hiv. Prosedur hiv test ini mempunyai tiga jenis ujian, iaitu:

  1. Ujian Elisa dan Western Blot. Ujian ini dilakukan dengan mengambil sampel darah. Sampel kemudian akan dihantar ke makmal untuk pemeriksaan lanjut. Anda boleh mengetahui keputusan peperiksaan ini dalam masa lebih kurang seminggu.
  2. Ujian pantas. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil sampel darah melalui hujung jari. Darah kemudian akan diletakkan di atas slaid dan diberi larutan kimia khas. Anda dapat mengetahui keputusan peperiksaan hanya dalam 15 minit. Sekiranya hasilnya positif, ujian ini akan diulang untuk memastikan diagnosis yang tepat.
  3. Pemeriksaan antibodi. Dilakukan untuk mengesan kehadiran antibodi dalam tubuh jika jumlahnya mencukupi. Kewujudan teknologi terkini memudahkan anda mengikuti ujian sebelum 3 bulan. Namun, masih ada kalanya antibodi tidak dapat dikesan oleh darah, jadi anda akan mendapat hasil ujian negatif, walaupun virus itu sebenarnya masih ada di dalam badan.

Bolehkah Kita Mempercayai Hasil HIV Test?
Hasil ujian antibodi untuk hiv adalah betul untuk lebih daripada 99.5% ujian. Sebelum kita diberi keputusan positif, ujian diulang sebagai pengesahan. Terdapat keadaan khas yang boleh memberikan hasil yang salah atau tidak jelas:
Bayi yang dilahirkan oleh ibu positif hiv mungkin menunjukkan hasil positif selama beberapa bulan kerana antibodi ibu dipindahkan ke bayi yang baru lahir. Walaupun bayi itu sebenarnya tidak dijangkiti, dia mempunyai antibodi terhadap hiv dan hasil ujiannya dapat menjadi reaktif sehingga dia berusia 18 bulan. Orang yang baru dijangkiti mungkin menunjukkan hasil negatif jika dia diuji terlalu awal sejak dijangkiti hiv.

Garis Asas
HIV test biasanya mencari antibodi terhadap hiv dalam darah atau cairan tubuh yang lain. Apabila kita dijangkiti hiv, sistem kekebalan tubuh kita membuat antibodi ini untuk melawan virus. Biasanya antibodi ini terbentuk selama tiga minggu hingga tiga bulan. Dalam jangka masa ini, ujian hiv biasanya tidak akan menunjukkan hasil yang positif walaupun anda dijangkiti. Ujian hiv biasa juga tidak memberikan hasil yang konklusif untuk bayi baru lahir dari ibu yang dijangkiti hiv. Hasil ujian positif atau reaktif bermaksud anda dijangkiti hiv, tetapi itu tidak bermaksud kita menghidap aids. Sekiranya anda memang positif hiv, anda harus belajar semua hal mengenai hiv, rawatan perubatan hiv dan juga mempertimbangkan bagaimana anda dapat melindungi kesihatan secara berkala.

RAWATAN HIV HERBA SELAMAT & BERKESAN

Walaubagaimanapun, ubat yang paling berkesan untuk hiv adalah dengan mengambil rawatan seawal mungkin. Jika anda memutuskan untuk menggunakan rawatan yang selamat dan tanpa kesansampingan, kami mencadangkan produk herba De Nature. Ini adalah ubat herba hiv yang paling dicari ramai. Kami telah mendapatkan testimoni yang amat memberangsangkan dari pesakit pelbagai negara.

Kami menawarkan semua jenis rawatan penyakit STD dan rencana pengobatan lengkap untuk HIV. Kami bersifat rahasia dan meyakinkan Anda tentang hasil yang terbaik dengan harga yang wajar. Kami bangga dalam menjaga lingkungan bebas stigma, memastikan privasi dan perlakuan yang adil bagi siapa saja yang mencari layanan kami. Kami memiliki ahli yang paling dapat dipercaya untuk melakukan konseling. Anda dapat mendiskusikan masalah Anda dengan menekankan tentang privasi Anda. Kami menghormatinya sama seperti Anda. Sekian dari saya mengenai hiv test. Wasap terus untuk respon pantas. Salam Sihat De Nature. We Do Becouse We Care.

Bagikan ke

Pelbagai Manfaat HIV Test Dan Keperluan Utama Didalamnya

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!