Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

HIV Undetectable

HIV Undetectable Ini Berita Baik untuk Semua Orang
Kemungkinan anda pernah mendengar istilah “hiv undetectable”atau “uvl” semasa bersembang dengan rakan atau bakal pasangan seksual, pada apl atau media sosial, atau dalam blog, majalah dan jurnal perubatan.Tetapi, apakah maksudnya? Mempunyai hiv undetectable bukan sahaja meningkatkan kesihatan keseluruhan orang yang positif hiv, tetapi juga bermakna dia tidak akan menularkan hiv kepada pasangannya. Apabila seorang positif hiv sedang menjalani rawatan, dalam tempoh enam bulan dalam kebanyakan kes dia boleh mencapai uvl dengan semua ujian saringan hiv undetectable. Muatan virus yang tidak dapat dikesan adalah berita yang mengubah permainan untuk semua pesakit hiv.

Dapatkan Maklumat Ubat HIV Dari Pakar Herba Bertauliah Secara Online Dari Mana Jua Anda Berada Tanpa Perlu Menunggu Giliran. Fahami Semuanya Dalam 5 Minit! Klinik DeNature Sedia Menghantar PrEP dan Ubat HIV ke Seluruh Negara

WAJIB BACA : KEBAIKAN DAN KESAN SAMPINGAN HAART

A persson living with hiv is considered undetectable when hiv treatment brings levels of hiv in the body to such low levels that tets cannot detect it. As long as treatment is adhered to and viral load remains undetectable nd monitored they can not transmit hiv to others and their health is not effected by hiv

Seseorang yang hidup dengan hiv dianggap tidak dapat dikesan apabila rawatan hiv membawa efek viral load dalam badan ketahap yang rendah sehingga ujian tidak dapat mengesannya. Selagi rawatan dipatuhi dan viral load mereka kekal tidak dapat dikesan dan dipantau mereka tidak boleh menghantar hiv kepada orang lain dan kesihatan mereka tidak terjejas oleh hiv.

Selepas Saya Memulakan Rawatan Herba HIV, Berapa Lamakah Masa Yang Diambil Untuk Risiko Penularan HIV Secara Efektif Menjadi Sifar ?

Jika anda positif hiv dan telah mengambil rawatan secara tetap selama 6 bulan dan keputusan hiv undetectable, ia akan membawa manfaat kesihatan yang luar biasa dan jaminan bahawa anda memastikan orang yang bermain dengan anda selamat daripada dijangkiti. Dan jika anda negatif, melakukan hubungan seks dengan orang yang positif hiv undetectable boleh memberi anda keyakinan bahawa anda juga tidak akan dijangkiti. HIV undetectable mengutamakan keselamatan untuk semua orang. Sebagai tambahan kepada jaminan bahawa hiv undetectable, terdapat manfaat kesihatan yang penting dari hiv undetectable iaitu membolehkan sistem imun beroperasi secara optimum, bukan sahaja menggalakkan kesejahteraan keseluruhan tetapi juga mencegah penyakit akut dan lain-lain penyakit serius. Sudah pasti pesakit hiv dengan uvl mempunyai kehidupan yang sangat baik seperti orang yang sihat umumnya, boleh melakukan aktiviti, boleh mempunyai pasangan dan anak yang 100% bebas hiv.

Perkembangan ubat-ubatan herba untuk merawat hiv undetectable telah mengubah jangkitan yang hampir selalu membawa maut kepada keadaan kronik yang boleh dirawat. Terapi herba harian boleh mengurangkan jumlah virus dalam darah ke tahap yang tidak dapat dikesan oleh ujian standard. Mengekalkan rawatan adalah sangat penting untuk menyekat virus. Penyelidikan yang disokong NIAID telah menunjukkan bahawa mencapai dan mengekalkan beban virus yang “bertahan lama tidak dapat dikesan” (jumlah hiv dalam darah) bukan sahaja mengekalkan kesihatan orang yang hidup dengan hiv, tetapi juga menghalang penghantaran virus secara seksual kepada orang yang dijangkiti.

Bukti Saintifik Kebaikan HIV Undetectable

  1. Kajian besar pertama yang menunjukkan bahawa orang yang mempunyai viral load rendah adalah tidak berjangkit datang daripada kajian terhadap 415 pasangan heteroseksual pada tahun 2000. Kajian ini mendapati bahawa tiada pasangan hiv-positif dengan viral load di bawah 1500 salinan/mL menularkan hiv.
  2. Pada tahun 2011, percubaan saintifik besar yang dipanggil HPTN 052 menyimpulkan bahawa rawatan hiv mengurangkan risiko penularan hiv kepada pasangan heteroseksual tetap sebanyak 96%. Satu-satunya sebab ia tidak 100% adalah bahawa seorang dalam percubaan itu dijangkiti hiv, tetapi ini berlaku dalam beberapa hari selepas pasangan mereka memulakan rawatan. Semasa kajian selama empat tahun, tiada sesiapa yang mempunyai viral load yang tidak dapat dikesan menyebarkan hiv kepada pasangan mereka.
  3. Keputusan akhir kajian PARTNER 1 dan PARTNER 2 masing-masing diterbitkan pada 2016 dan 2018. Di antara mereka, mereka merekrut 972 pasangan gay dan 516 pasangan heteroseksual di mana seorang pasangan menghidap hiv dan yang lain tidak. Ini bermakna risiko penularan oleh rakan kongsi dengan viral load tidak dapat dikesan secara statistik adalah sifar.

Mengapa Herba?

  1. Tiada kesan sampingan. Ubat herba adalah produk semulajadi yang terdapat di alam semula jadi dan benar-benar bebas daripada semua jenis kesan sampingan, malah sering memberi kesan pembuangan toksin dalam badan (detoksifikasi). Peradaban manusia telah meminum pelbagai jenis ramuan tradisional sejak berkurun lamanya dan tidak pernah ada rekod kesan sampingan yang boleh membawa maut. Namun begitu, anda tetap perlu berhati-hati kerana beberapa jenis herba diproduksi oleh individu tanpa persetujuan KKM dan tidak menepati piawaian cara pembuatan ubat yang betul.
  2. Bebas Toksin. Ubat farmaseutikal adalah racun. Anda tidak boleh mengambilnya secara sembarangan. Bak kata pepatah: harapkan pagar, pagar makan padi. Ya kebanyakan ubat kimiawi boleh hilangkan sakit dan membantu kita melawan virus hiv, tetapi ada di antaranya mendatangkan penyakit lain… Ini kerana racun yang terdapat dalam ubat kimia begitu kuat sehinggakan ada sesetengah organ badan kita tidak mampu untuk berfungsi dengan baik. Bukan niat saya untuk menakut-nakutkan, tetapi sekurang-kurangnya kita kena tahu benda ni.
  3. Menghapuskan punca penyakit. Perubatan herba bukan sahaja mujarab untuk menyembuhkan simptom penyakit, ia juga menghapuskannya hingga ke punca. Ini kerana kesan ubat-ubatan herba bersifat holistik (menyeluruh) sehingga tidak hanya tertumpu kepada penghapusan penyakit, tetapi juga untuk meningkatkan sistem imunisasi badan untuk melawan penyakit.
  4. Serbaguna. Perubatan herba boleh digunakan untuk rawatan lebih daripada satu penyakit. Habbatussauda kita ambil contoh. Ini adalah herba yang diakui dunia barat sebagai tumbuhan pembunuh virus, namun ianya juga boleh membantu menghilangkan gout, kencing manis, migrain, kanser, dan hepatitis. Bawang putih bukan sahaja bersifat antivirus, ia juga merendahkan paras kolesterol dan menguatkan jantung.

Apa Berlaku Jika Saya Berhenti Menggunakan Terapi Antiretroviral?

  1. Apabila terapi dihentikan, viral load melantun semula dan risiko penularan hiv kepada pasangan seksual tanpa kaedah pencegahan lain kembali. Penyelidikan yang disokong oleh NIAID telah menyediakan bukti saintifik yang jelas untuk menyokong faedah kekal dalam rawatan antiretroviral. Pada tahun 2006, percubaan klinikal besar NIAID yang dipanggil SMART menunjukkan bahawa orang yang menerima rawatan antiretroviral berselang-seli mempunyai dua kali ganda kadar perkembangan penyakit berbanding mereka yang menerima rawatan berterusan.
  2. Mengambil rawatan antiretroviral setiap hari seperti yang diarahkan untuk mencapai dan mengekalkan status tidak dapat dikesan berpanjangan menghentikan jangkitan hiv daripada berkembang, membantu orang yang hidup dengan hiv kekal sihat dan hidup lebih lama, sambil menawarkan faedah mencegah penularan seksual. Menghentikan dan memulakan semula rawatan boleh menyebabkan rintangan dadah berkembang, menyebabkan rejimen rawatan tidak berkesan dan mengehadkan pilihan rawatan pada masa hadapan.

Just Info Menurut garis panduan rawatan Hiv Amerika Syarikat, viral load biasanya perlu diukur setiap tiga hingga empat bulan. Orang yang hidup dengan hiv undetectable harus bercakap dengan doktor atau kakitangan kesihatan mereka untuk menentukan jadual yang sesuai untuk mengambil ujian viral load. Walaupun seseorang yang mempunyai hiv undetectable untuk jangka masa yang lama, mereka mungkin mengalami sedikit peningkatan sementara dalam viral load mereka yang dipanggil “blip” diikuti dengan penurunan kembali ke tahap yang tidak dapat dikesan. Mengalami blips agak biasa dan tidak menunjukkan bahawa rawatan herba telah gagal untuk mengawal virus. Para saintis sedang berusaha untuk lebih memahami apa yang menyebabkan blip. Rawatan Herba VS HAART sampai ke detik ini kedua rawatan tersebut masih menjadi Pro dan kontra. Tiada sesiapa yang terlalu benar atau terlalu salah. Saling mempelajari dan sokong menyokong, supaya dapat membantu kita berfikir dengan lebih rasional. Salam sihat DeNature. We do because we care.

Bagikan ke

HIV Undetectable

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!