Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Pantang Larang Makanan Untuk Pesakit Tibi

Assalamualaikum Sahabat De Nature….Apa Kabar Saudaraku Semua?
Walaubagaimanapun saya doakan yang terbaik untuk anda semua. Jumpa dengan saya Dewi, pakar herba bertauliah untuk kesihatan anda. Pagi sekali saya nak berbincang pasal pantang larang makanan untuk pesakit tibi. Banyak yang menganggap enteng perkara ini, tapi tahukah awak bahwa rawatan tibi yang berjaya 80% disokong oleh pemakanan yang betul. Bagi mereka yang positif tibi, pemakanan yang betul sangat menentukan perkembangan kesihatan dan keberkesanan rawatan. Kerana, tidak kira betapa canggihnya rawatan jika tidak disertai dengan makanan yang betul dan sihat, ia tetap terasa tidak berguna.

Makanan Untuk Pesakit Tibi

Makanan Untuk Pesakit Tibi
Apabila seseorang menderita penyakit, perkara yang cenderung dipersoalkan adalah apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan sebagai pesakit, terutama makanan. Termasuk dalam menangani penderitaan Tuberkulosis. Namun, untungnya tidak banyak larangan penggunaan makanan untuk pesakit tibi. Pesakit tibi tidak digolongkan sebagai pesakit yang mempunyai banyak batasan atau sekatan terhadap pelbagai perkara, termasuk makanan untuk pesakit tibi. Makan atau minum apa sahaja secara sederhana dan untuk meningkatkan selera makan pesakit tibi menjadi penting. Terutama sekali pengambilan nutrien, terutama yang tinggi kalori dan tinggi protein, kerana pesakit tibi biasanya memang kurus. Tepatnya jumlah pengambilan makanan untuk pesakit tibi, akan diproses oleh tubuh menjadi tenaga yang diperlukan, akan membantu meningkatkan sistem imun pesakit terhadap bakteria penyebab tibi. Berikut adalah beberapa jenis makanan untuk pesakit tibi yang mengandungi protein tinggi.

 1. Brokoli
 2. Telur dan dada ayam
 3. Kacang almond
 4. Susu dan produk olahanya
 5. Daging sapi tanpa lemak
 6. Semua seafood ( di syorkn ikan tuna dan udang )

Pantang Larang Makanan Untuk Pesakit Tibi

Menurut pakar pulmonari, Dr Boedi Swidarmoko SpP (K), jika anda ingin sembuh sepenuhnya dari penyakit tibi, menghindari sekatan makanan adalah suatu keharusan. Bukan kerana pantang larang makanan untuk pesakit tibi ini membahayakan nyawa atau perkara lain tetapi kerana makanan untuk pesakit tibi ini dapat merangsang batuk. Berikut adalah makanan yang sebaiknya anda elakan:

 1. Makanan goreng (karipap, cengkodok, ayam bogil ect)
 2. Buah betik, termasuk daun betik dan bunga betik.
 3. Durian. Sebab mengandung senyawa agak keras dan panas, jadi kami bimbang batuk sukar dihentikan
 4. Daging domba. Kandungan yang terdapat dalam daging kambing dapat mempengaruhi sistem peredaran darah, bahkan zat ini juga dapat mendukung pembentukan nitrosamin yang menyebabkan radang paru-paru. Sekiranya terus dimakan ketika paru-paru mengalami masalah, tidak mustahil penyakit tibi akan bertambah kronik.

REF : PETUA NENEK UNTUK BATUK KERING

Sebagai Maklumat Untuk Anda
Tibi atau batuk kering adalah penyakit paru-paru berjangkit yang disebabkan oleh bakteria. Penyakit ini ditularkan dari penderita tuberkulosis aktif dan batuk sehingga mereka mengeluarkan sejumlah droplet dan disedut oleh orang yang sihat yang tidak memiliki kekebalan terhadap penyakit ini. Beberapa gejala yang biasanya muncul jika seseorang terdedah kepada batuk kering termasuk:

 1. Batuk – batuk yang dapat disertai dengan kahak atau darah
 2. Batuk selama lebih dari 2 minggu,
 3. Tidak ada selera makan
 4. Penurunan berat badan
 5. Demam dan berpeluh malam
 6. Sakit dada dan badan terasa lemah

Anda harus tahu, jika penghidap tibi tidak mengambil ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor atau berhenti mengambilnya sebelum waktu yang disyorkan, bakteria tidak dapat hilang sepenuhnya, walaupun orang itu merasakan keadaannya baik. Jangkitan juga berpotensi menjadi tahan terhadap antibiotik dan lebih berbahaya, sehingga sukar untuk dirawat dan masa penyembuhannya akan lebih lama.

Penyakit tibi dapat disembuhkan jika dirawat dengan baik. Langkah rawatan yang diperlukan adalah kesan, rawat dan patuh. PT. De nature Indonesia ada di sini untuk memberikan penyelesaian terbaik bagi masalah anda. Kini anda boleh mendapatkan ubat tibi dengan mudah. Proses rawatan pendek. Selamat tanpa kesan sampingan. 100% herba semula jadi. Dibuktikan dengan hasil pemeriksaan kahak bebas kuman dan hasil x-ray paru-paru negatif

Rawatan Herba Semulajadi Untuk Penyakit Tibi
Selamat Dan Tiada Kesan Sampingan

Makanan Untuk Pesakit Tibi

Pantang Larang Makanan Untuk Pesakit Tibi

Set Herba Untuk Batuk Kering – PT. De Nature Indonesia
Terdiri daripada 2 jenis ubat iaitu Detopar dan Pipeca. Diperbuat dari bahan semula jadi seperti noni, halia merah, lengkuas dan sirih merah. Membolehkan penembusan semua tisu sel untuk melawan bakteria mycobacterium tuberculosis di dalam badan.

Pipeca dan Detopar masing-masing mengandungi 50 kapsul. Di mana cangkang kapsul terbuat dari lemak sapi murni dan pewarna semula jadi, ia mudah larut dan tidak ada pemendapan di dalam badan sehingga selamat untuk buah pinggang anda. BPOM diperakui dari Kementerian Kesihatan, pensijilan Halal dari MUI dan ISO 9001 Standard kualiti antarabangsa memastikan anda mendapat produk berkualiti tinggi.

Yakinlah Bahawa Herba De nature Indonesia Adalah Yang Terbaik
Kami mempunyai pengalaman profesional dengan rawatan herba untuk batuk kering. Apabila digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada agen konvensional. Kerana ubat herba tidak menyebabkan kesan sampingan atau seumpamanya. Ia meningkatkan keberkesanan rawatan dan meningkatkan sistem imun. Ini juga merangkumi:
◊ Merawat jangkitan paru-paru
◊ Membantu mengurangkan keradangan atau keradangan
◊ Meredakan batuk dan bersihkan saluran pernafasan
◊ Merawat pembengkakan saluran pernafasan
◊ Mengurangkan rasa tidak selesa dan sukar bernafas
◊ Dan seterusnya mengubati batuk kering sehingga pulih sepenuhnya

Batuk Kering Dan Tibi Yang Berkait Rapat Dengan HIV
Dianggarkan hanya sekitar 10% kes jangkitan batuk kering tibi yang menyebabkan gejala khas (batuk dengan kahak, demam ringan, penurunan berat badan dll.). Ini berdasarkan kemampuan sistem imun untuk menekan jangkitan. Sebaliknya, seseorang yang mempunyai jangkitan HIV mengalami gangguan dalam sistem kekebalannya, jadi dia tidak dapat mengawal batuk kering yang dialaminya. Batuk kering adalah sejenis jangkitan yang sering dijumpai menyertai HIV dan batuk kering juga menjadi punca utama kematian pada penghidap HIV AIDS.

Sekian dari saya mengenai makanan untuk pesakit tibi. Selanjutnya, dapat difahami bahawa dengan pelbagai ubat yang mesti diambil secara rutin sering membuat pesakit merasa bosan atau kadang-kadang juga lupa. Untuk itu kami memberikan anda Produk Herba Rawatan Batuk Kering 1 Bulan. Supaya batuk kering dapat disembuhkan dan rawatan HIV dapat dilakukan dengan segera. Merawat HIV secepat mungkin akan membuat anda kekal sehat dan mengelakkan anda daripada AIDS. Semoga anda mendapatkan rawatan batuk kering yang terbaik. Salam Sehat Denature

Bagikan ke

Pantang Larang Makanan Untuk Pesakit Tibi

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!