Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Makanan Yang Dilarang Untuk Pesakit Tibi

Tibi Penyakit Berjangkit No.1
Selamat siang dan Terimakasih kerana sudi joint dengan kami dalam topik makanan yang dilarang untuk pesakit tibi. Sebelum kita fukos pada pantang larang makanan, ada baiknya kita kenali terlebih dulu apa itu tb? Tibi adalah penyakit tuberculosis yang disebabkan oleh jangkitan kuman bakteria yang bernama ‘mycobacterium tuberculosis’. Ia juga dikenali sebagai batuk kering. Tb disebarkan melalui udara apabila pesakit yang mempunyai kuman yang aktif batuk. Paru-paru adalah organ utama yang selalu dijangkiti. Batuk kering yang menyerang paru-paru dikenali sebagai (pulmonary tuberculosis). Boleh dikatakan, semua organ didalam badan boleh dijangkiti termasuk otak, tulang, kelenjar limfa, buah pinggang dan kulit. Sejak tahun 1995 kes baru tibi meningkat dari setahun ke setahun. Kemuncaknya sebanyak 15,051 kes pada tahun 2000 berbanding 10,873 kes dalam tempoh sedekad.

Apakah Tanda Dan Gejala Tibi?
• Batuk berpanjangan selama 2 minggu atau lebih
• Batuk berdarah
• Demam dan berpeluh pada waktu petang atau malam
• Hilang selera makan atau turun berat badan
• Sakit dada semasa batuk atau bernafas secara dalam
• Mudah letih dan lemah
• Serak suara

Adakah Penyakit TB Boleh Sembuh Dan Apa Rawatannya?
Ya, ia boleh sembuh. Pengesahan penyakit dan rawatan batuk kering terdapat di mana-mana klinik kesihatan dan hospital kerajaan. Tibi adalah penyakit berjangkit berpotensi memberi kesan serius terhadap kesihatan paru-paru seseorang. Lebih menakutkan, sekiranya penyakit yang sepatutnya perlu mengambil beberapa jenis ubat selama beberapa bulan untuk membasmi jangkitan dan mencegah perkembangan rintangan antibiotik itu tidak dirawat dengan segera. Implikasinya boleh sampai ke peringkat mencabut nyawa. Kebanyakan kes kematian akibat tibi yang disifatkan masih tinggi itu adalah disebabkan pesakit lewat mendapatkan rawatan. Rawatan batuk kering di Malaysia menggunakan sistem Directly Observed Therapy, short course (DOTS) yang diiktiraf oleh World Health Organization. Ia bermaksud ubat diambil di bawah pengawasan petugas kesihatan dalam tempoh tertentu.

Klik : Cara Merawat Penyakit Tibi Secara Tradisional

Makanan Yang Dilarang Untuk Pesakit Tibi
Selain rawatan yang betul , pesakit tibi juga meski memperhatikan kesihatan lain seperti : pola makan, kebersihan rumah, lingkungan tepat kerja dll. Orang yang mempunyai persekitaran yang buruk dan kekurangan zat makanan mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengembangkan tibi. Itulah sebabnya, sesetengah orang yang mempunyai tibi percaya bahawa makanan yang lebih mahal adalah lebih baik. Ini tidak benar. Sebagai contoh, tidak benar bahawa jenis beras yang mahal adalah lebih baik daripada yang lebih murah.

Yang betul adalah, seseorang yang mempunyai tibi harus berusaha untuk makan tiga kali makan dan tiga makanan ringan setiap hari untuk meningkatkan jumlah makanan yang mereka makan. Orang yang mempunyai tibi selalunya kurang selera makan pada mulanya, tetapi pengambilan makanan yang lebih kerap boleh membantu. Percayalah, dalam masa beberapa minggu memulakan rawatan tibi, selera makan seseorang itu akan meningkat dan kembali normal.

9 Makanan Yang Dilarang Untuk Pesakit Tibi

  1. Acar (timun, lobak merah, cili, bawang dan cuka) Selalunya kita jumpa acar di atas pinggan nasi goreng atau sate. Acar mempunyai rasa masam yang segar tetapi sebenarnya boleh menjadi pencetus kepada keterukan penyakit tibi. Ini kerana dalam acar terdapat kandungan natrium yang akan mengurangkan sistem imun dalam badan seorang pesakit tibi
  2. Karbohidrat Ditapis. Karbohidrat yang diproses seperti tepung dan gula sebenarnya membekalkan kalori tanpa nutrien. Sumber karbohidrat terproses yang sering dimakan ialah roti putih, pasta, nasi segera, dan bijirin. Atas sebab ini, pesakit tibi mesti menggantikan sumber karbohidrat dengan makanan kaya serat seperti gandum dan sayur-sayuran hijau.
  3. Makanan berminyak. Makanan yang banyak minyak sebenarnya boleh menyebabkan beberapa penyakit. Makanan berminyak seperti ayam goreng sebenarnya menyumbang lemak tepu dalam badan. Lemak ini meningkatkan gejala tibi seperti cirit-birit, kekejangan perut, dan keletihan. Jika anda mengalami cirit-birit, ia boleh menyebabkan dehidrasi teruk dan komplikasi yang berkaitan dengan penyakit tibi. Oleh itu, cuba untuk makanan yang diproses dengan merebus atau mengukus. Dengan cara itu hidup anda akan diselamatkan daripada jangkitan paru-paru.
  4. Pemanis tiruan. Makanan dengan pemanis tiruan adalah salah satu makanan yang boleh memburukkan tibi. Sebab pemanis tiruan mengandungi sebatian aspartam yang pada orang sihatpun kandungan tersebut tidak digalakkan, apatah lagi pesakit tibi
  5. Alkohol dalam sebarang bentuk
  6. Minuman berkarbonat
  7. Lebihan teh dan kopi
  8. Rokok dan produk tembakau
  9. Lebihan perasa & garam.

Buktikan 1 Bulan Ujian Kahak Negatif & X-Ray Paru Normal

Ubat Herba  Menekan Pendaraban Bakteria Tibi Di dalam Badan

Ubat Tibi

Makanan Yang Dilarang Untuk Pesakit Tibi

Pengobatan Herbal Bertujuan Untuk Menekan Perkembangan Bakteri Dalam Tubuh
Dalam terapi herbal beberapa bahan aktif alami selalu digabungkan dan diuji secara klinis serta diproses menggunakan teknologi modern. Pengobatan Tuberkulosis PT. De Nature Indonesia bekerja dengan 4 bahan herbal alami yang berbeza, sehingga memungkinkan penetrasi semua jaringan sel untuk melawan bakteria mycobacterium tuberculosis di dalam badan.

Yakinlah Bahwa Herbal De Nature Adalah Yang Terbaik
Kami memiliki pengalaman profesional dengan pengobatan herbal tb paru. Jika digunakan dengan benar, ini biasanya bekerja lebih cepat daripada agen konvensional. Karena ubat herbal tidak menimbulkan kesan sampingan atau semacamnya. Ini meningkatkan efektivitas rawatan dan meningkatkan sistem imunity.
• Misalnya, beberapa herbal mencegah bakteria memasuki sel
• Yang lain mencegahnya menerima perintah didalam sel
• Lainnya mencegah sel yang terinfeksi melepaskan bakteria baru
• Sebagian besar lainnya meningkatkan daya tahan tumbuh
• Dan bagian lain menghasilkan sel-sel baru yang siap melawan bakteria

Makanan Yang Dilarang Untuk Pesakit Tibi

Makanan Yang Dilarang Untuk Pesakit Tibi

Komposisi Detopar Dan Pipeca De Nature

Ekstrak Morindae Citrifolia Fructus 1250 Mg (Noni)

 1. Morindae Citrifolia Fructus adalah nama Latin dari buah mengkudu atau dikenal dunia Internasional sebagai buah Noni. Tumbuhan dikenali oleh pakar herba kerana kekuatan penyembuhannya. Noni adalah tumbuhan Hawaii asli yang terbukti dapat membunuh bakteria penyebab tuberculosis atau Tb. Temuan ini sudah di patenkan dunia barat sejak tahun 90an dan kembali menjadi perbincangan hangat setelah banyak penelitian mengumumkan ke efektifan senyawa dalam buah noni sebagai pembunuh bakteri mycobacterium tuberculosis. Buah noni merupakan peninggalan dari para dukun di Hawaii yang menggunakan nutrisi mengkudu sebagai obat untuk gejala tbc, obat batuk kering, batuk berdarah dan semua penyakit yang berhubungan dengan paru-paru.
 2. Para peneliti setuju bahwa mengkudu memiliki senyawa aktif fitosterol steroid tanaman yang dapat bertindak secara struktural di bawah mekanisme dan dapat berguna untuk pengobatan tuberkulosis yang paling efektif. Sebuah alternatif untuk melawan strain bakteri yang resisten. Selain itu, mengkudu juga dapat menjadi sumber pengobatan tuberkulosis yang lebih murah dibandingkan dengan obat tbc saat ini. Asisten profesor Jonel Saludes di Departemen Kimia di Universitas San Agustin di Kota Iloilo, Filipina juga mengatakan bahwa Noni adalah sumber pengobatan yang aman dan potensial untuk TB, gejala TB paru, obat TB anak dan semua penyakit paru-paru.
 3. Lebih dari 8.000 makalah penelitian tentang Noni akan dipresentasikan pada Kongres Kimia Internasional tahun ini. Disponsori bersama oleh American Chemical Society, Japanese Chemical Society, Canadian Chemical Society, Royal Australian Institute of Chemistry, dan New Zealand Institute of Chemistry. Mereka memeriksa sekelompok tanaman asli untuk aktivitas potensial melawan Mycobacterium tuberculosis, bakteri yang menyebabkan tuberkulosis. Dalam uji laboratorium, konsentrasi ekstrak daun mengkudu menunjukkan tingkat penghambatan yang signifikan, membunuh 89% patogen. Ini sebanding dengan rifampisin, obat yang biasa digunakan untuk pengobatan tuberkulosis yang memiliki tingkat penghambatan 97% pada konsentrasi yang sama.

Zingiberis Officinalis 625Mg (Jahe Merah)
Bahan Detopar De Nature selanjutnya adlaah Jahe Merah Sebagai Imunomodulator. Kandungan jahe merah terutama gingerol dan shogaol merupakan senyawa yang bertanggung jawab terhadap efek imunomodulator. Jahe juga memiliki efek anti inflamasi dan antioksidan. Selain berfungsi untuk mengobati penyakit TB dan paru-paru, jahe merah juga memiliki beberapa aktivitas farmakologi lainnya, seperti:

 1. Meningkatkan fungsi paru-paru yang normal
 2. Mengurangi pembengkakan dan radang paru-paru
 3. Meremajakan vitalitas dan kekuatan paru-paru
 4. Meningkatkan sirkulasi darah
 5. Mengobati infeksi paru-paru obstruktif kronis, bronkitis kronis, asma dan sakit tenggorokan
 6. Membantu membersihkan lendir dan meningkatkan sirkulasi paru-paru
 7. Membantu paru-paru berfungsi lebih efektif dengan menghilangkan kontaminan dari saluran udara sebelum masuk ke paru-paru.
 8. Membantu detoksifikasi dan membersihkan lapisan pernapasan halus dari saluran bronkial dan paru-paru yang sering menumpuk racun lingkungan dan organisme berbahaya.
 9. Membantu dalam pengobatan kanker paru-paru. Sebuah studi 2012 yang diterbitkan dalam Anti-Cancer Agents in Medical Chemistry menunjukkan efek pencegahan kemoterapi dari ekstrak jahe pada kanker paru-paru.

Priperis Crocatum Folium Extract 500mg (Sirih Merah)
Daun sirih merah merupakan salah satu obat tradisional yang digunakan untuk pengobatan penyakit tbc. Dasar dari penggunaan tanaman ini adalah sebagai mukolitik (pengencer dahak) karena sirih merah mengandung vitamin C, tiamin, niasin, riboflavin, karoten, dan sumber kalsium yang baik. Daun sirih memiliki sifat antiseptik yang luar biasa karena kaya akan polifenol, terutama chavicol yang menawarkan perlindungan ganda dari kuman. Hal ini juga banyak digunakan dalam mengobati radang sendi dan orkitis. Sifat anti-jamur daun sirih merah sangat menakjubkan sehingga memberikan bantuan langsung dari infeksi jamur. Menerapkan pasta daun sirih membunuh infeksi jamur di daerah yang terkena.

Languatis Galanga Rhizoma 625 Mg (Lengkuas)
Belakangan, seorang ahli tanaman obat mempublikasikan penggunaan lengkuas untuk pengobatan penyakit TB, pemberantasan penyakit paru-paru, penyakit jantung, gangguan pencernaan bahkan TB. Sindrom Gangguan Pernafasan Akut 2010 University of California, San Francisco, Cardiovascular Research Institute, San Fransicso, California. Lengkuas telah terbukti efektif dalam pengobatan TB, berguna untuk meredakan asma, batuk dan masalah paru-paru. Juga memiliki efek antispasmodik yang mengurangi dahak dan melebarkan bronkiolus untuk meredakan asma dan menjaga kesehatan sistem pernapasan. Lengkuas dibudidayakan sebelum 1000 M di Cina. Pada akhir abad ke-12, Saint Hildegard dari Bingen seorang filsuf Jerman menyebut lengkuas sebagai bumbu kehidupan dan solusi favorit untuk berbagai penyakit. Pada tahun 1898, obat tersebut dimasukkan dalam deskripsi King’s American Dispensatory tentang bahan-bahan yang sekarang digunakan dalam praktik medis Amerika.

Tibi – Kelewatan Membawa Maut
Penyakit tibi bahaya jika tidak dikawal dari awal. Ada pepatah berkata, baiklah sesuatu itu dijauhkan dari dirawat. Langkah pertama ialah menghentikan jangkitan tibi dari merebak. Selepas itu baharulah proses menyembuhkannya menggunakan rawatan ubat. Dengan penjagaan tibi yang baik dan berkesan, risiko jangkitan berkurangan. Sekiranya anda dijangkiti tibi dan tidak mendapatkan rawatan, komplikasi seperti kerosakan fungsi paru-paru, penularan bakteria ke lain-lain bahagian badan yang menyebabkan sakit tulang, meningitis dan kepincangan buah pinggang atau hati, boleh berlaku. Implikasinya boleh sampai ke peringkat kematian.

Tuberkulosis adalah jenis infeksi yang sering ditemukan menyertai HIV. Bagi anda pesakit hiv positif dengankomplikasi tibi, wajib seawal mungkin mulakan rawatan tibi sehingga rawatan hiv dapat dilakukan dengan segera. Merawat hiv secepat mungkin akan memastikan anda sihat dan mengelakkan anda daripada mendapat AIDS. Dengan rawatan hiv yang berjaya anda juga boleh mempunyai anak secara semula jadi dan tidak menularkan hiv kepada pasangan anda walaupun anda melakukan hubungan seksual. Sekian informasi dari kami, tentang makanan yang dilarang untuk pesakit tibi. Semoga berguna untuk anda dan keluarga. Terima kasih dan salam sihat DeNature

Bagikan ke

Makanan Yang Dilarang Untuk Pesakit Tibi

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!