Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Petua Hilangkan Sakit Tibi

Tibi merupakan penyakit berjangkit kedua tertinggi yang direkodkan di Malaysia dan berdasarkan data survelan tibi 20 tahun kebelakangan ini, penyakit tibi semakin banyak dilaporkan. Tuberkulosis adalah penyakit berjangkit bawaan udara. Tibi senang dirawat dan boleh hilang sepenuhnya. Walau bagaimanapun, jangkitan boleh berulang semula sekiranya pesakit tidak mematuhi rejim rawatan dan menyebabkan rintangan kuman tibi terhadap pelbagai ubat tibi akibat ketidak-patuhan menerima rawatan. Dalam keadaan yang paling teruk, penyakit ini boleh menyebabkan kematian apabila pesakit tidak mengambil perhatian serius untuk merawat dan mematuhi tempoh rawatan yang telah ditetapkan. Petua hilangkan sakit tibi dengan cepat dan berkesan.. Terus klik Video kat bawah⇓

Apa Yang Tibi?
Penyakit tibi disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis. Sedar atau tidak, tibi cepat merebak melalui batuk yang terjadi pada pesakit dan akan tersebar ke udara dan menyebabkan ia berjangkit pada orang disekeliling anda. Jangkitan kuman tibi berlaku apabila seseorang tersedut udara yang mengandungi kuman tibi dari pesakit tibi time dia batuk atau bersin dan menghembus keluar titisan air. Masa pengeraman selepas pendedahan kepada kuman tibi sehingga menunjukkan tanda dan gejala penyakit tibi adalah dari 2 minggu sehingga 10 minggu. Jika anda berisiko untuk menghidapi penyakit tibi, langkah pencegahan tibi perlu dilakukan dengan kadar segera. Disebabkan pelbagai punca berlakunya kes tibi akan menjejaskan lagi kehidupan harian kita, mencegah tibi hendaklah di ambil serius supaya tiada lagi jangkitan yang akan berlaku.

Kik : Buah Noni – Rawatan Percuma Untuk Tibi

Tanda Dan Gejala Penyakit Tibi Adalah:
• Batuk melebihi 2 minggu·
• Demam
• Kahak berdarah
• Sakit dada apabila batuk atau tarik nafas panjang
• Berpeluh waktu malam
• Cepat letih atau lemah badan
• Hilang selera makan
• Turun berat badan

15 sehingga 20 peratus penyakit tibi ini boleh menjejaskan bahagian tubuh anda termasuklah buah pinggang, tulang belakang, perut dan otak. Seterusnya, organ tersebut akan menunjukkan tanda-tanda tibi. Contohnya, apabila tibi berlaku di paru-paru, pesakit biasanya akan berasa sakit di kawasan tersebut. Tibi di perut akan menyebabkan cirit-birit berterusan sementara tibi di buah pinggang akan menyebabkan darah dalam air kencing. Jika kemungkinan seseorang itu dijangkiti tibi atau bergaul dengan pesakit tibi, pergi berjumpa doktor atau jabatan kesihatan untuk diuji. Terdapat dua jenis ujian untuk mengesan tibi: melalui kulit dan melalui darah. Yang paling sering digunakan ialah ujian kulit. Bahan ujian tuberculin disuntik di bawah kulit. Dalam tempoh dua atau tiga hari, anda akan diuji lagi untuk melihat tindakbalas. Kadang-kadang ujian darah dijalankan untuk mengesan kuman Tibi. Ujian ini mengukur bagaimana imuniti seseorang itu bertindakbalas dengan kuman yang menyebabkan Tibi.

Untuk ketahui jika seseorang itu ada penyakit tibi, ujian-ujian lain turut diperlukan, seperti x-ray dada dan contoh kahak untuk dibuat kultur kuman Tibi. Diagnosis pulmonari tibi boleh disimpulkan apabila pesakit memaparkan tanda-tanda klinikal yang khusus, perubahan x-ray dada yang klasik dan calitan Acid-Fast Bacili kahak positif untuk mengesan tibi. Secara umumnya, pakar perubatan akan mengumpulkan contoh kahak selama tiga hari berturut-turut untuk membuat calitan AFB. Cara ini akan menunjukkan kadar kesan tibi dalam lingkungan 70% berdasarkan standard rujukan kultur penyakit tibi. Jika seseorang itu menghidap penyakit tibi, beliau harus dapatkan rawatan dengan segera. Mereka juga mesti tahu bagaimana mengambil ubatan dengan betul dan habiskan ubatan mengikut arahan doktor dan pakar perubatan.

Petua Hilangkan Sakit Tibi Dengan Herba Alami

Selain Ubat Anti-TB, Herba Juga Boleh Rawat Penyakit Tibi!

petua hilangkan sakit tibi

petua hilangkan sakit tibi

Dalam terapi herba beberapa bahan aktif semula jadi selalu digabungkan dan diuji secara klinikal dan diproses menggunakan teknologi moden. Set Herba Rawatan Penyakit Tibi  PT. De Nature Indonesia berfungsi dengan 4 ramuan herba semulajadi yang berbeza, sehingga memungkinkan penembusan kesemua tisu sel untuk melawan bakteria mycobacterium tuberculosis di dalam badan.

DeNature Dengan Tema ‘Masa Untuk tamatkan TB
Kami mempunyai pengalaman profesional dengan rawatan tibi herba. Sekiranya digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada agen konvensional. Kerana ubat herba tidak menimbulkan kesan sampingan atau seumpamanya. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan mempertingkatkan sistem imun badan.
• Contohnya, sebilangan herba menghalang bakteria memasuki sel
• Yang lain menghalangnya daripada mengambil pesanan didalam sel
• Yang lain menghalang sel yang dijangkiti melepaskan bakteria baru
• Kebanyakan yang lain meningkatkan daya tahan
• Dan bahagian lain pula menghasilkan sel baru untuk bersedia melawan bakteria.

FARMAKOLOGI HERBA DETOPAR DAN PIPECA
Selian daripada noni dan halia merah, Set Herba Rawatan Penyakit Tibi PT. De Nature Indonesia juga dilengkapi dengan extra bahan herba lain yaitu sirih merah dan lengkuas. Ini adalah satu kesatuan yang menyokong rawatan penyakit tibi agar dapat sembuh secara kekal dan tidak berulang.

Ekstrak Priperis Crocatum Folium 500mg (Sirih Merah)
Daun sirih merah adalah salah satu ubat tradisional yang digunakan untuk rawatan penyakit tibi. Asas penggunaan tanaman ini adalah seperti mucolytic (sputum thinner) kerana sirih merah dimuat dengan vitamin C, tiamin, niasin, riboflavin, karoten, dan sumber kalsium yang baik. Daun sirih mempunyai sifat antiseptik yang luar biasa kerana kaya dengan polifenol, terutama chavicol yang menawarkan perlindungan berganda dari kuman. Ia juga digunakan secara meluas dalam merawat arthritis dan orchitis. Sungguh menakjubkan sifat anti-jamur daun sirih merah sehingga memberikan kelegaan segera dari jangkitan jamur. Memohon pes daun sirih membunuh jangkitan kulat di kawasan yang terjejas.

Galanga Rhizoma 625 Mg Languatis (Lengkuas)
Rujukan Galangal Acute Respiratory Distress Syndrome 2010 Universiti California, San Francisco, Institut Penyelidikan Kardiovaskular, San Fransicso, California. Lengkuas terbukti berkesan dalam rawatan penyakit tibi, berguna untuk menghilangkan masalah asma, batuk dan paru-paru. Juga mempunyai kesan antispasmodik yang mengurangkan kahak dan melebarkan bronkiol untuk melegakan asma dan mengekalkan sistem pernafasan yang sihat. Lengkuas diusahakan sebelum tahun 1000 Masihi di China. Pada akhir abad ke-12, Saint Hildegard dari Bingen seorang ahli falsafah Jerman memanggil lengkuas sebagai rempah kehidupan dan penyelesaian kegemaran untuk pelbagai penyakit. Pada tahun 1898, ubat ini dimasukkan dalam penerangan King’s American Dispensatory mengenai ramuan yang kini digunakan dalam amalan perubatan Amerika. Kemudian, seorang pakar tumbuhan perubatan menerbitkan penggunaan lengkuas untuk rawatan penyakit tibi, membasmi penyakit paru-paru, penyakit jantung, gangguan pencernaan dan juga batuk kering.

Rawatan Penyakit Tibi Hospital
Apabila bercakap mengenai rawatan… perkara pertama yang terlintas di kepala pastilah soal duit atau wang. Mungkin ada yang kata, tidak perlu risau kerana mereka boleh mendapatkan rawatan bagi penyakit tibi secara percuma daripada klinik atau hospital-hospital milik kerajaan. Adakah anda pasti bahawa kesemua rawatan boleh diperoleh secara percuma di fasiliti kesihatan milik kerajaan? Ada sesetengah rawatan sememangnya percuma atau hampir percuma di fasiliti kesihatan milik kerajaan, tetapi tidak semuanya begitu. Ada kos rawatan yang anda masih perlu bayar walaupun telah di subsidi oleh kerajaan Malaysia. Apatah lagi jika anda mendapatkan rawatan di fasiliti milik swasta yang kadarnya lebih mahal. Perlu diingat bahawa kos perubatan yang dinyatakan seperti di atas hanyalah untuk kos servis rawatan semata-mata. Anda masih perlu membayar kos-kos berkaitan yang lain seperti yuran konsultasi, yuran pendaftaran, caj harian wad, bayaran X-ray, ujian darah dan lain-lain lagi. Jika di hospital kerajaan, anda hanya perlu membayar RM1 bagi yuran konsultasi, tetapi anda perlu membayar antara RM30 hingga RM250 bagi perkhidmatan yang sama di hospital swasta.

Tempoh Rawatan Anti-Tibi Perskipsi Doktor
Tempoh minimum bagi rawatan tibi dari doktor adalah 6 bulan di mana pada 2 bulan pertama adalah fasa intensif dan 4 bulan berikutnya adalah fasa sambungan. Kedua-dua fasa rawatan ini menggunakan strategi Directly Observed Treatment yang merupakan mekanisme pengambilan ubat di bawah penyeliaan dan perlu direkodkan. Sekiranya pesakit menjalani rawatan dengan sempurna, pesakit boleh sembuh dari penyakit berkenaan. Manakala sekiranya pesakit tibi mengingkari rawatan atau tidak mengikuti rejim rawatan yang telah ditetapkan, risiko yang berkemungkinan adalah kuman tibi akan menghasilkan daya rintangan / daya tahan terhadap ubat tibi yang digunakan dan menyebabkan ubat itu kurang / tidak berkesan terhadap kuman tersebut. Ini mengakibatkan pesakit perlu menggunakan dos ubat yang lebih kuat untuk rawatan dan tempoh rawatan mungkin dipanjangkan menjadi 9 sehingga 24bulan. Dalam kes pesakit yang ingkar atau gagal ikuti rejim tibi akan semakin teruk. Pesakit juga akan kekal menjadi sumber jangkitan kuman kepada ahli keluarga dan pesakit mungkin akan mati akibat penyakit ini.

Dalam rejim rawatan antibiotik tibi, kesan seperti masalah : psikatrik, hipotiroid, kesan toksik buah pinggang dan telinga dan sawan epilepsi telah menyebabkan rawatan kepada MDR-TB sangat sukar. Rawatan herba adalah lebih efektif dan kemungkinan untuk kesan advers dan kesan sampingan adalah kurang. Disclaimer : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Cara Mengelakan Penyakit Tibi
Petua hilangkan sakit tibi yang terbaik adalah dengan mencegah ianya dari pada berjangkit. Kita harus memastikan setiap individu yang tubuhnya lemah dan menghadapi kesukaran melawan bakteria, untuk menjauhkan diri dari pesakit tibi. Mereka yang berisiko ini termasuk mereka yang ada jangkitan HIV, mereka yang mengambil dadah menerusi suntikan, bayi dan kanak-kanak kecil, warga emas, pesakit kencing manis, pesakit pelbagai jenis kanser dan mereka yang mempunyai berat badan rendah.

Sekiranya anda dijangkiti tibi dan tidak mendapatkan rawatan, komplikasi seperti kerosakan fungsi paru-paru, penularan bakteria ke lain-lain bahagian badan yang menyebabkan sakit tulang, meningitis dan kepincangan buah pinggang atau hati, boleh berlaku. Malahan, maut juga boleh berlaku. Tibi sebenarnya boleh dijauhkan dan boleh dirawat. Dengan meningkatkan kesedaran orangramai tentang pengesanan awal penyakit tibi serta pesakit yang berdisiplin dalam mengikuti nasihat dan rawatan doktor, tidak mustahil untuk komuniti maju ke arah era tanpa tibi. Sekian dari saya menganai petua hilangkan sakit tibi, semoga berfaedah untuk anda dan keluarga.

Bagikan ke

Petua Hilangkan Sakit Tibi

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!