Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Kos Rapid Hiv Test Forum Kesihatan #1 Malaysia

Rapid hiv test adalah cara ujian hiv yang cepat di mana keputusan dapat diketahui dalam masa 30 minit. Kit tersebut menggunakan sampel air liur atau darah. Jika keputusan ujian rapid hiv test menunjukkan “reactive atau positif”, ia bermaksud anda mempunyai jangkitan hiv dan perlu menjalani ujian darah untuk mengesahkan keputusan ini. Jika ia menunjukkan “non-reactive atau negatif”, anda perlu menjalani ujian yang sama dalam masa enam bulan.

Dapatkan Maklumat Ubat HIV Dari Pakar Herba Bertauliah Secara Online Dari Mana Jua Anda Berada Tanpa Perlu Menunggu Giliran. Fahami Semuanya Dalam 5 Minit!

Untuk pengetahuan anda, apabila berbincang tentang positif atau negatif hiv, terdapat window period hiv yaitu tempoh waktu diantara dijangkiti sampai antibodi hiv terdeteksi dalam darah. Window period bagi setiap orang adalah berbeza-beza, namun rata-rata adalah sekitar 3 minggu.

Ujian hiv dengan mengambil sample darah. Ini efektif dalam mengesan hiv 3 minggu selepas seseorang dijangkiti hiv kerana sebelum tempoh waktu ini antibodi mungkin masih belum terbentuk sepenuhnya. HIV dapat dikesan antara 3 minggu ke 6 bulan. Fasa ini dikenali sebagai ‘window period’. Sekiranya anda telah melakukan hubungan dengan sesorang yang merupakan penghidap virus hiv, langkah terbaik adalah melakukan pemeriksaan untuk mengetahui status hiv dengan bantuan pihak kesihatan .

Adakah Rapid Hiv Test Penting

Sekarang jelas dari beberapa kajian bahawa membuat rapid hiv test dan mendapatkan rawatan secepat mungkin setelah dijangkiti hiv adalah lebih baik daripada menunggu. Pesakit yang dijangkiti hiv yang dirawat lebih awal mempunyai komplikasi yang lebih sedikit daripada jangkitan hiv dan cenderung untuk menjangkiti orang lain daripada mereka yang menunggu untuk dirawat. Kajian ini juga menunjukkan bahawa orang yang mengetahui bahawa mereka positif hiv boleh mengubah tingkah laku mereka untuk mengurangkan risiko menjangkiti orang lain. Satu yang pasti, Jika orang tahu dengan segera bahawa mereka positif untuk virus hiv, mereka boleh mula menerima rawatan lebih awal dan mengambil langkah-langkah untuk mencegah jangkitan virus.

Bilakah Terapi Antiretroviral (HAART) Dimulakan?
Doktor akan memberi anda ubatan haart dan akan dimulakan apabila sel CD4 kurang daripada 350sel/mm³. CD4 adalah salah satu jenis sel darah putih yang dijadikan sebagai indikator bagi menilai status imuniti atau ketahanan badan. Bilangan CD4 yang normal adalah antara 500-1000sel/mm³.

Adakah anda akan menunggu CD4 turun terus sampai kurang dari 350sel/mm³? atau anda akan segera memulai rawatan selepas sahaja anda didiagnosis hiv positif? Lebih cepat anda mengambil rawatan, lebih cepat virus boleh dilumpuhkan. Herba DeNature adalah jawapan yang tepat untuk soalan hiv anda.

Objektif Rawatan Herba DeNature
• Memastikan bilangan virus hiv dalam darah adalah negatif
• Mengurangkan risiko jangkitan kuman lain (jangkitan opportunistik)
• Memanjangkan jangka hayat.
• Meningkatkan kualiti hidup
• Meningkatkan sistem daya pertahanan badan
• Meningkatkan bilangan CD4 dengan cepat
• Menghalang jangkitan kuman hiv

Kami memahami kebimbangan anda tentang masalah yang dihadapi
HIV dikenali sebagai Human Immunodeficiency Virus yang mana virus ini dapat menjangkiti dan tersebar melalui pertukaran atau kontak dengan cairan tubuh seseorang yang sudahpun mempunyai virus ini. Antara cairan tubuh yang boleh membawa virus ini adalah darah. Untuk makluman anda, cara penyebaran hiv yang paling kerap adalah melalui hubungan seks tidak terlindung iaitu seks melalui dubur atau faraj, perkongsian jarum atau peralatan suntikan dadah. Cara penyebaran hiv yang lebih kurang biasa adalah daripada ibu kepada anak ketika mengandung, melahirkan anak atau menyusukan anak.

Pusat kawalan dan pencegahan penyakit  sekarang mengesyorkan bahawa semua orang yang berusia di antara 13 dan 64 tahun mendapat rapid hiv test tanpa mengambil kira risiko. Rapid hiv test juga disyorkan sekurang-kurangnya setahun sekali bagi mereka yang berisiko tinggi mendapat jangkitan hiv. Ini termasuk
• Orang yang menggunakan ubat suntikan dan berkongsi jarum atau jarum suntikan;
• Lelaki yang mempunyai hubungan seks dengan lelaki
• Orang yang melakukan hubungan seks dengan beberapa rakan kongsi atau rakan kongsi
• Orang yang bertukar seks untuk dadah atau wang
• Orang yang telah didiagnosis dengan hepatitis dan tuberkulosis (TB)
• Orang dengan STI (jangkitan seksual) seperti klamidia, gonorea atau sifilis dan ketuat kelamin

KLIK : BORANG UJIAN HIV

Saya Takut Nak Buat Rapid Hiv Test
Adakah ini juga yang anda rasa? awak tak sendiri, Orang ramai memberi pelbagai alasan tidak kembali untuk ambil keputusan rapid hiv test mereka. Kekerapan setiap tindak balas bergantung kepada populasi yang diuji. Alasan yang paling sering diberikan adalah seperti yang berikut:
• Takut keputusan rapid hiv test yang positif
• Kurang pemahaman tentang penyakit hiv
• Percaya bahawa mereka berisiko rendah untuk hiv dan oleh itu hasilnya akan negatif
• Ketakutan bahawa status hiv mereka akan didedahkan kepada orang lain

Berapa Kos Pembayaran Untuk Rapid Hiv Test
Kalau saudara ada simptom hiv, saudara akan diarah untuk melakukan rapid hiv test .  Kalau ada hiv maka doktor akan arah agar saudara buat rawatan susulan dihospital. Jika dihospital kerajaan semua  pembiayaan adalah free. Ujian darah, jumpa pakar doktor, sehinggalah bekalan ubat peringkat pertama semua free. Jika anda terpaksa masuk hospital sebab berkaitan dengan hiv semua free.

So…buat permulaan saudara pergilah buat rapid hiv test di hospital kerajaan terdekat. Apa yang perlu dimbil sama ada awak positif hiv akan diberitahu kemudian. Memang malu tapi buat aje muka tebal, sebab kalau nak tahu ramai yang buat rapid hiv test dan bukan anda seorang aje. Kalau anda kat KL buat ujian di PT Faoundation dijalan Ipoh disitu juga free ( google untuk lamat yang tepat ye? ) Bagaimana dengan hospital swasta? Ujian darah CD4/CD8 ialah Rm180 dan ujian Viral Load ialah Rm330. Ini belum termasuk harga ujian buah pinggang kolestrol,liver, urine dan sebagainya

Senarai Harga Ubatan Haart Di Malaysia
Diatas itu adalah senarai harga ubatan haart di Malaysia. Harga mungkin boleh berubah tapi kuramg lebih aje itu standart sebagai pengetahuan saudara semua. Regimen rawatan peringkat pertama ( 1st line) mengandungi 2 jenis ubat . Set ubat-ubatan ini akan dibekalkan percumah kepada pesakit selama-lamanya daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, jikalau pesakit berjaya dirawat dengan ubat-ubat 1st line tersebut. Jadi sebagai PLHIV yang mendapat ubatan 1st line kena bersungguh-sungguh menjaga ketepatan waktu menelan. Ini bertujuan untuk mengelakan dari pada resitens ubatan sehingga anda tidak perlu menukar kepada ubatan haart peringkat kedua (2nd line) ataupun peringkat ketiga (3nd line)

Regimen rawatan pilihan kedua (2nd line) mengandungi 2 jenis ubat dari kumpulan NRTI dan dua jenis ubat daripada kumpulan PI. Salah satu ubat dari kumpulan PI perlu dibeli oleh pesakit sendiri manakala ubat-ubatan lain dibekalkan oleh Kementerian Kesihatan. Manakala regimen rawatan peringkat ketiga (3nd line) ini tiada lagi bantuan dari kerajaan, bermaksud kita terpaksa membayar kos keseluruhan harga ubatan. Pemilihan regimen ubat antiretroviral bergantung kepada beberapa faktor seperti kewujudan penyakit-penyakit lain seperti tuberkulosis atau hepatitis, kehamilan, interaksi ubat-ubat, jantina, bilangan sel CD4 dan kepatuhan pesakit kepada ubat-ubatan.

Ok sampai disini perkongsian kita mengenai rapid hiv test, jenis ubat dan harga ubatan yang sekarang ini ada. Apa-apa soalan boleh terus wasap dalam talian. Terimakasih atas segala perhatian. Sambung doa terbaik untuk saudara semua semoga senantiasa sihat, murah rizki dan selalu dirahmati. Aamiin. We Do Becouse We Care. Salam Sihat DeNature.

Bagikan ke

Kos Rapid Hiv Test Forum Kesihatan #1 Malaysia

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!