Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Bingung, Rawatan Haart Atau Rawatan Herba Tradisional

Assalamualaikum…. Salam sejahtera
Kembali lagi bersama saya pakar herba bertauliah kesehatan keluarga anda. Pagi ini saya akan bercerita mengenai rawatan hiv dengan antiretroviral dan rawatan herba tradisional. Ini penting yang saya bincangkan, sebab ramai lagi pesakit bingung untuk menentukan kaedah rawatan hiv. Tidak begitu banyak pengetahuan mengenai rawatan haart yang harus diambil seumur hidup. Tambahan lagi, pesakit mendengar bahawa ubat herba dapat sembuhkan hiv hanya dalam dua tahun. Banyak yang menawarkan dan menjanjikan penyembuhan hiv selepas mengambil herba dan antiretroviral. Mari kupas semuanya dengan teliti, agar kekeliruan anda dapat diatasi dengan cepat.

BACA JUGA : RAWATAN HIV HERBA KOS RENDAH HASIL UJIAN 100% NEGATIF

Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART)
adalah Regimen Terapi Infeksi HIV yang disetujui oleh FDA.
Dewasa ini terapi kombinasi digunakan sebagai penanganan utama hiv aids diseluruh dunia. Tujuanya adalah untuk menekan replikasi virus selama mungkin dan demikian mencegah perekembangan aids. Pasien HIV juga dapat mengonsumsi lebih dari 1 obat ARV dalam sehari. Karena itu, pasien perlu mengetahui kesan sampingan yang timbul daripada pengambilan ubat ini, antaranya :
• Pening, sakit kepala, sukar tidur dan pemikiran panik.
• Cirit-birit, loya, muntah, anaroksia, exsanterna dan gangguan rasa
• Penindasan sumsum tulang dengananime dan gangguan sel darah
• Neuropati atau gangguan saraf,kesemutan, kekejangan otot dan sakit sendi
• Selain itu, pengambilan jangka panjang boleh menyebabkan penyakit hati, ginjal dan jantung

Ubat Hiv Aids Herba Tanpa Kesan Sampingan Dan Resep Doctor Apotek

Ubat Hiv Aids Herba Tanpa Kesan Sampingan Dan Resep Doctor Apotek

Rawatan Herba Tradisional
Rawatan Herba terbukti berkesan mengurangkan pendaraban virus di dalam badan. Dalam rawatan herba beberapa bahan aktif semula jadi selalu digabungkan dan diuji secara klinikal dan diproses menggunakan teknologi moden. Set rawatan hiv Denature Indonesia berfungsi dengan 7 ramuan herba semula jadi yang berbeza, memungkinkan untuk meresap ke semua tisu sel CD4 untuk melawan virus dan bakteria dalam tubuh badan. Sekiranya digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada agen konvensional. Kerana ubat herba tidak menimbulkan kesan sampingan atau seumpamanya. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan mencegah perkembangan resistensi. Sebagai contoh, sebilangan herba menghalang virus memasuki sel
• Yang lain menghalangnya daripada mengambil pesanan di dalam sel
• Yang lain menghalang sel yang dijangkiti melepaskan virus baru
• Kebanyakan yang lain meningkatkan daya tahan
• Bahagian lain menghasilkan sel CD4.

Keberkesanan Ubat Herba Klinikal
Perubatan herba mempunyai kandungan dan cara kerja yang sangat kompleks. Walaupun secara amnya dianggap semula jadi, tetapi itu tidak bermakna herba boleh dimakan secara sewenang-wenang. Berbeza dengan ubat moden, ubat herba mempunyai cara yang berbeza dalam merawat penyakit. Sekiranya ubat konvensional bertujuan untuk merawat penyakit secara khusus, ubat herba umumnya mempunyai peranan yang lebih besar dalam proses pemulihan badan dan dalaman. Oleh itu, lebih sesuai menggunakan ubat semula jadi atau herba, yang mempunyai kelebihan bahawa walaupun penggunaannya dalam waktu yang lama tetapi kesan sampingan yang disebabkannya agak kecil sehingga dianggap lebih selamat.

Efek Sampingan Rawatan Herba
Tidak ada kaedah rawatan yang sempurna tanpa kelemahan atau kekurangan. Tetapi dengan sikap objektif, memahami kekurangan kaedah rawatan sebenarnya merupakan langkah positif untuk memperbaiki kaedah tersebut. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ubat-ubatan herba tidak dapat dibandingkan dengan kesan sampingan ubat moden. Pada tanaman perubatan ada mekanisme yang disebut penawar atau dapat meneutralkan kesan sampingan ini yang dikenali sebagai SEES (Kesan Sampingan Menghilangkan Subtanted). Contohnya: Pada Kunyit ada sebatian yang membahayakan tubuh, tetapi pada kunyit juga ada anti-zat untuk mengurangi kesan negatif tersebut. Dalam perasaan jus tebu ada sebatian sakarant yang ternyata berfungsi sebagai anti-diabetes. Jadi bagi pesakit diabetes boleh mengambil jus tebu, tetapi dilarang meminum gula walaupun gula adalah hasil penyulingan dan tebu.

HAART Atau HERBA?
Pada dasarnya keduanya baik, haart dan herba sama-sama bertujuan membantu PLHIV hidup lebih lama dan lebih sihat. Menghentikan perkembangan virus dan mencegah hiv daripada berkembang menjadi aids. Kami mengesyorkan agar apabila anda dikesan menghidap hiv, segera minum ubat agar penyebaran virus dapat dikendalikan. Penangguhan rawatan akan menjadikan hiv terus berlipat ganda dan merosakkan sistem ketahanan badan sehingga meningkatkan risiko pelbagai penyakit oportunis. Seperti sifat penyakitnya yang individual, rawatan hiv pun demikian. Andalah yang berhak menentukan, sama ada rawatan haart atau rawatan herba.

Hak setiap orang yang telah diperiksa dan diketahui dijangkiti HIV adalah mendapatkan maklumat dan kaunseling yang betul dan mencukupi mengenai terapi hiv sebelum memulakannya. Maklumat ini mengandungi semua yang berkaitan dengan hiv, ubat-ubatan dan kaedah rawatan, faedah rawatan, kesan sampingan, sokongan keluarga dan lain-lain. Maklumat itu sangat penting untuk diketahui sejak awal untuk menjaga kepatuhan terhadap ubat-ubatan agar kejayaan rawatan dapat dicapai dengan baik. Petunjuk untuk mengambil ubat memastikan keberkesanannya.

Bingung, Rawatan Haart Atau Rawatan Herba Tradisional

Rawatan HIV Di Rumah
Selain rawatan dengan ubat-ubatan, rawatan dirumah juga perlu anda pertimbangkan. Beberapa perubahan gaya hidup dapat dilakukan.  Gaya hidup, penjagaan dirumah dan pencegahan berikut dapat membantu anda menangani penyakit hiv aids :

  1. Cukup rehat dan bersenam secara berkala
  2. Berhenti merokok dan mengelakkan dadah haram termasuk alkohol.
  3. Melakukan pelbagai cara untuk menguruskan tekanan seperti doa,meditasi atau yoga.
  4. Basuh tangan anda dengan air bersih dan sabun setelah beraktifity
  5. Elakkan daging mentah, telur mentah, susu tidak dipasteurisasi dan makanan laut mentah.
  6. Menjalankan vaksin yang betul untuk mencegah jangkitan radang paru-paru dan selsema.
  7. Makan dengan gizi dan nutrisi yang seimbang
  8. Tingkatkan sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian dan protein tanpa lemak.

Penjagaan dirumah dengan senang hati, menguatkan dan menyokong badan semasa jangkitan HIV. Rilexs  dan bersenang-senang tanpa beban masih boleh dilakukan semasa jangkitan HIV. Mereka yang mengambil kira keperluan masing-masing secara ideal menyokong tubuh dan sistem imun mereka. Tidak kira di mana dan bagaimana anda memilih untuk rawatan rumah, anda dapat menyokong tubuh dan sistem imun anda secara optimum.

Sampai disini bisa difahami ya teman-teman? Apapun jenis rawatan hiv yang anda pilih nantinya, saya doakan yang terbaik. Awali dengan pemikiran positif dan yakini bahawa semua penyakit ada ubatnya kecuali kematian. Tetap semangat dan jangan lupa untuk terus berdoa dan bersyukur. Sekian entry kami mengenai rawatan haart dan rawatan herba untuk hiv. Semoga berfaedah. Aamiin. Salam Sehat Denature.

Bagikan ke

Bingung, Rawatan Haart Atau Rawatan Herba Tradisional

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!