Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Rawatan Tibi Mata Paling Berkesan

Rawatan Tibi Mata Paling Berkesan – Pakar Perunding Perubatan Dalaman dan Paru-paru, Dr Ahmad Izuanuddin Ismail berkata, fokus penyakit tibi selalunya tertumpu pada organ sistem pernafasan, paru-paru, berfungsi menukar oksigen dari udara dengan karbon dioksida dari darah dengan bantuan hemoglobin.

Kelenjar manusia bertindak sebagai kilang penapis jangkitan pelbagai jenis penyakit. Sekiranya kita dijangkiti kuman, selalunya bahagian kelenjar menunjukkan tindak balas lebih cepat seperti kelenjar membengkak. Sebagai contoh kelenjar di tengkuk, sekiranya ditekan, ia terasa membengkak dan satu daripada puncanya adalah jangkitan kuman. Bukan saja kuman tibi, tetapi kuman lain juga, namun paling dibimbangi adalah Mycobacterium tuberculosis. Tibi atau singkatannya TB, diketahui umum lazim menyerang paru-paru dan menimbulkan gejala-gejala seperti:
• Batuk yang berpanjangan
• Batuk berdarah
• Demam panas
• Sesak nafas
• Kurang selera makan
• Turun berat badan

Penyakit TB disebabkan oleh kuman Mycobacterium tuberculosis iaitu sejenis bakteria yang memasuki sistem pernafasan seseorang individu melalui udara. Ia juga boleh memasuki badan manusia melalui sistem pemakanan. Kuman TB disebarkan dari seorang pesakit yang mempunyai kuman ini di dalam kahak atau titisan air dalam nafasnya apabila individu tersebut batuk atau bersin. Tidak hairanlah ia biasa disebarkan di kalangan ahli keluarga, jiran tetangga atau kepada rakan sekerja yang terdekat. Pesakit TB yang tidak mendapat rawatan boleh menjangkiti 10 ke 15 orang individu yang lain dalam masa setahun.

Tahukah Anda?
Berdasarkan fungsi berkenaan, kuman tibi boleh merebak ke bahagian organ tubuh lain termasuk kelenjar badan manusia seperti di tengkuk dan dada, perut atau saluran pemakanan (tibi usus) dan lapisan sekeliling usus (tibi peritoneal), buah pinggang, saluran kencing, mata ( tibi mata) dan paling kronik otak (tibi meningitis).

Rawatan Tibi Mata Paling Berkesan

Rawatan Tibi Mata Paling Berkesan

Rawatan Tibi Mata Paling Berkesan

Jangkitan TB pada mata boleh menyebabkan penghidapnya menjadi buta. Jangkitan kuman ini menular melalui sistem darah yang sampai ke mata menyebabkan masalah-masalah seperti:
• Radang bahagian mata putih
• Jangkitan kepada rongga orbit
• Radang kelenjar lakrimal
• Radang pada struktur belakang (posterior) bola mata melibatkan retina dan koroid
• Jangkitan otak dan saraf mata (optik)
• Jangkitan pada kulit di sekitar kelopak mata

KLIK REF : RAWATAN TIBI DENGAN BUAH NONI

Apakah Simptom Penyakit Mata Akibat TB?
Individu yang berisiko tinggi adalah tergolong daripada mereka yang sedang menghidap TB aktif, pernah menghidap TB suatu masa dahulu, atau mereka yang mempunyai hubungan rapat dengan pesakit TB aktif atau mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah kerana sesuatu penyakit kronik seperti kencing manis,hiv dan mengambil ubatan steroid. Mereka harus segera berjumpa dengan doktor apabila mengalami gejala-gejala seperti berikut:
• Mata merah
• Mata bengkak dan tersembul
• Sakit mata
• Penglihatan menjadi kabur
• Mata juling secara tiba-tiba

Rawatan Tibi Mata – Kuman TB boleh menyerang kulit di sekitar mata, mata putih (konjunktiva), mata hitam (kornea) dan sklera. Tanda-tanda mata merah, nodul putih dan pengeluaran nanah adalah sebahagian tanda-tanda jangkitan di kawasan ini. Apabila kuman TB menjangkiti rongga orbit, maka ia akan menyebabkan sakit mata, bengkak, bernanah dan mata tersembul. Sekiranya dibiarkan, kuman TB akan ‘memakan’ tisu-tisu di dalam rongga orbit seperti otot-otot mata, saraf-saraf, lapisan lemak dan lain-lain, sehingga kemusnahan tisu semakin melarat.

Serangan di struktur belakang mata iaitu pada retina dan koroid menyebabkan sistem salur darah tersumbat dan membawa kepada kekurangan oksigen pada retina. Akibatnya, fungsi retina akan terganggu dan menyebabkan pesakit mungkin berakhir dengan kebutaan. Ia juga boleh menyebabkan kelumpuhan saraf kranial mata yang menyebabkan mata menjadi juling secara tiba-tiba. Itu sebabnya Rawatan Tibi Mata perlu disegerakan.

Pengesahan Penyakit TB Mata
Sebelum mengambil apa-apa rawatan tibi mata, Bagi penyakit TB mata pula ujian bagi mengesan penyakit dilakukan bergantung kepada jenis dan struktur mata yang mendapat jangkitan. Di samping ujian-ujian yang disebutkan di atas, pemeriksaan tisu mata (biopsy) untuk mengesan kuman tuberkulosis boleh dibuat dari tisu mata putih atau cecair di dalam rongga mata. Kadangkala diagnosis penyakit TB mata dilakukan secara klinikal sahaja apabila kuman tersebut tidak dapat dikesan di makmal.

Berapa Tempoh Herba De Nature Untuk Tibi Mata?

Rawatan Tibi Mata Herba De Nature – Dalam kebanyakan kes di mana kuman TB tidak dikesan, rawatan tibi mata boleh dimulakan bagi satu bulan dan sekiranya pesakit menunjukkan perkembangan positif, maka rawatan tibi mata akan diteruskan. Rawatan tibi mata dengan De Nature terdiri daripada kombinasi beberapa jenis herba. Lebih dari pada satu jenis herba diperlukan supaya kuman TB dapat ‘dibunuh’ dengan lebih berkesan dan mengelakkan ‘kekebalan’ kuman TB kepada ubatan tersebut. Herba yang digunakan dalam rawatan tibi mata biasanya seperti Detopar, Pipeca, Zaitop, Vitama atau Vimata yang dapat langsung diteteskan pada mata yang bermasalah.

Rawatan herba bagi penyakit TB paru-paru biasanya mengambil masa 1- 3 bulan tetapi mereka yang mendapat jangkitan TB mata terpaksa melalui rawatan tibi mata antara 3 bulan hingga 6 bulan lamanya. Diagnosa yang tepat dan cepat, rawatan tibi mata yang sempurna dan peningkatan sistem imun pesakit akan memastikan jangkitan TB dapat diatasi.

Kalau Herba Ini Berkesan Kenapa Tempo Rawatan Lama Sangat ?
Ok mari bandingkan dengan rawatan tibi mata dari doktor. Rawatan tibi mata reguler, biasanya dianjurkan minum setidaknya 4 jenis obat dalam bentuk fixed dosed combination (FDC) atau yang dikemas menjadi 1 tablet selama enam 9 bulan berturut-turut mengikut jadwal yang ketat. Sementara itu, bagi mereka yang kebal pada cara rawatan tibi mata reguler itu , selain mendapatkan obat oral sebanyak 6 jenis selama 12-24 bulan, mereka juga wajib kena iject. Bila cara di atas masih juga tidak berhasil, pesakit-pesakit itu digolongkan sebagai TB extensively drug resistant. Ini jenis pesakit yang paling “menderita”, sehingga mereka harus mendapatkan treatment suntikan dan minum enam jenis obat selama 24 bulan hingga 2 tahun lamanya.

COMPOSITION HERBA RAWATAN TIBI MATA

  1. Menurut “Journal of Orthomolecular Medicine,” vitamin C dan kandungan seng pada Blueberry mengurangi tekanan intraokular, mengurangi potensi pengembangan glaukoma. Glaukoma berkaitan dengan berbagai kondisi mata yang dapat merusak saraf optik, yang merupakan penyebab kebutaan kedua yang paling umum di dunia. Vitamin C juga membantu memelihara jaringan ikat di mata dan dapat mencegah degenerasi makula.Kandungan antioksidan blueberry juga dapat mencegah atau menunda semua masalah mata, seperti yang terkait usia yaitu degenerasi makula, katarak, miopia dan hypermetropia, kekeringan, dan infeksi, terutama yang berhubungan dengan retina. Degenerasi makula sendiri adalah masalah serius dimana retina mata merosot secara bertahap, akhirnya menyebabkan kebutaan total atau parsial. Seng adalah mineral penting lainnya untuk kesehatan mata, juga membantu melindungi dari degenerasi makula dan kebutaan malam, memungkinkan penyesuaian mata yang lebih baik dalam kondisi gelap. Selain itu seng juga membantu tubuh menyerap dengan lebih baik vitamin lainnya.
  2. Buah Noni menjadi sumber rawatan tibi yang lebih murah berbanding dengan ubat tibi yang ada sekarang. Penolong profesor Jonel Saludes di Jabatan Kimia di Universiti San Agustin di Iloilo City, Filipina juga mengatakan bahawa Noni adalah sumber rawatan berbagai penyakit tibi. Lebih daripada 8.000 makalah penyelidikan mengenai Noni akan dibentangkan di Kongres Kimia Antarabangsa tahun ini. Ditaja bersama oleh Persatuan Kimia Amerika, Persatuan Kimia Jepun, Persatuan Kimia Kanada, Institut Kimia Diraja Australia, dan Institut Kimia New Zealand. Mereka telah memeriksa sekumpulan tanaman asli untuk potensi aktiviti melawan Mycobacterium tuberculosis, bakteria penyebab penyakit tibi. Dalam ujian makmal, Ekstrak etanol dan heksan noni memiliki efek antitubercular, menghambat pertumbuhan Mycobacterium tuberculosis sebesar 89% hingga 95%.
  3. Buah zaitun terkenal sebagai Grendes gizi atau pompa udara. Mengandung asam oleat dan asam lemak omega 6. Yang identik dengan makanan sehat. Ia sangat rendah karbohidrat. 100g zaitun hanya mengandung 3-5g karbohidrat dan sekitar 75% asam oleat. Ini menurunkan kolesterol LDL dan dapat mencegah arteriosklerosis dan tekanan darah tinggi. Selain itu zaitun juga mengandung sejumlah besar zat penting. Ini termasuk tembaga, besi, kalsium, vitamin B2 dan B9. Antioksidan paling kuat, oleuropin pada zaitun sangat efektif dalam melawan bakteri penyebab tibi.
  4. Rawatan Tibi Mata Dengan Zingiberis Officinalis Atau Halia Merah
    Kandungan halia merah, terutama gingerol dan shogaol adalah sebatian yang bertanggungjawab terhadap kesan imunomodulator. Halia juga mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan. Membantu menyahtoksin dan membersihkan lapisan pernafasan halus dari saluran bronkus dan paru-paru yang sering terkumpul toksin persekitaran dan organisma berbahaya. Membantu dalam rawatan tibi mata dan peradangan pada kelenjar.

Hari ini Anda dapat melihat potensi yang hanya ada pada semua herba diatas. Seperti yang saya katakan ” Morinda, zaitun,buah noni dan halia merah dapat menjadi potensi luar biasa dalam rawatan tibi mata. Anda memiliki kesempatan untuk memberikan apa yang diperlukankan tubuh Anda dalam kehidupan sehari-hari terutama untuk mata yang sihat dan tubuh yang kuat. Ambil kesempatan ini dan ujilah tanpa risiko selama 90 hari untuk rawatan tibi mata sembuh sepenuhnya.

Bagikan ke

Rawatan Tibi Mata Paling Berkesan

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!