Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

16 Simptom Hiv Pada Lelaki Dan Wanita

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Alhamdulillah, saya bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izin, rahmat serta inayahNya pagi ini saya boleh bercerita mengenai simptom hiv. Sebagaimana sedia maklum, hiv merupakan ancaman besar terhadap kesejahteraan manusia. Adalah perlu bagi kita untuk bersama-sama mengambil langkah-langkah yang berkesan untuk menanganinya. Peranan pelbagai pihak adalah amat penting samada diperingkat kerajaan, badan bukan kerajaan, para ilmuan, pendakwah, masyarakat, keluarga dan individu.

KLIK : HIV TEST KIT
Simptom hiv – Lain-lain ini turut merangkumi aspek keperluan dan rawatan bagi mereka yang telah dijangkiti hiv. Ia juga boleh dijadikan sebagai sumber informasi dan panduan untuk kebaikan semua pihak dalam menangani hiv khususnya bagi mengelakkan jangkitan kepada mereka yang belum dijangkiti. Diharap manual simptom  hiv ini akan dapat meningkatkan kefahaman semua pihak mengenai penyakit hiv dan seterusnya meningkatkan keberkesanan rawatan bagi mencegah wabak ini serta memantapkan khidmat sokongan bagi mereka yang telah dijangkiti.

16 Simptom Hiv Pada Lelaki Dan Wanita

Simptom hiv – Mengikut Michael Horberg MD, Pengarah HIV AIDS di Kaiser Permanente Oakland California Pada tahap awal jangkitan hiv, bahkan gejala yang paling umum tidak ada. Kerana tidak ada simptom hiv awal, orang yang berisiko kadang-kadang tidak tahu bahawa tubuh mereka telah dijangkiti oleh virus hiv. Dalam 1 atau 2 bulan virus hiv memasuki badan. Sebanyak 40 hingga 90 peratus orang mengalami simptom hiv seperti selesema yang boleh dikenali sebagai sindrom retroviral akut (ARS). Tetapi kadang-kadang simptom hiv tidak muncul selama beberapa bulan atau bahkan beberapa dekad selepas jangkitan. Berikut adalah beberapa tanda bahawa seseorang mungkin positif hiv, termasuk:

Simptom Hiv Pada Lelaki Dan Wanita

Simptom Hiv Pada Lelaki Dan Wanita

 1. Demam. Salah satu simptom hiv yang paling biasa adalah demam ringan, hingga 38 darjah celsius. Demam biasanya disertai dengan keletihan, kelenjar getah bening yang bengkak dan sakit tekak. Pada ketika ini, virus bergerak ke aliran darah dan mula mereplikasi dalam jumlah yang banyak.
 2. Keletihan. Simptom hiv lain dari ARS ialah anda mula merasa letih dan lesu. Ini kerana imuniti anda mula dikelirukan oleh hiv. Penghidap hiv bahkan boleh kehabisan nafas hanya kerana berjalan.
 3. Sakit otot dan sendi. Simptom hiv kadang-kadang disalahtafsirkan sebagai gejala selesema, sifilis, atau hepatitis. Tidak hairanlah, kerana simptom hiv serupa, iaitu sakit pada sendi, otot, dan kelenjar getah bening, yang kebanyakannya terletak di pangkal paha, ketiak dan leher.
 4. Sakit tekak dan sakit kepala. Sakit di tekak dan kepala yang disebut Horberg boleh menjadi sebahagian daripada simptom hiv anda. Namun, untuk membuktikan simptom hiv ini sebagai tanda bahawa anda menghidap hiv, biasanya perlu menjalani ujian makmal terlebih dahulu.
 5. Ruam gatal dan memerah pada kulit. Simptom hiv ini boleh muncul lebih awal apabila seseorang dijangkiti hiv. Tetapi dalam beberapa kes, tanda ini muncul kemudian. Ruam pada kulit muncul jika pesakit tidak mempunyai sejarah alahan. Bentuknya boleh mendidih dan tanda merah jambu gatal pada beberapa bahagian badan.
 6. Mual, muntah dan cirit-birit. Sebanyak 30-60 peratus orang dengan hiv mengalami gejala ini. Orang dengan hiv biasanya mengalami cirit-birit secara berterusan, tetapi tidak begitu pada pesakit dengan imuniti yang kuat sejak awal.
 7. Batuk kering. Sekiranya batuk kering berlangsung selama lebih dari satu tahun dan bertambah teruk, sementara ubat batuk tidak dapat menyembuhkannya, perlu diperhatikan jika anda sudah menghidap hiv.
 8. Radang paru-paru. Batuk dan penurunan berat badan adalah simptom hiv serius yang tidak akan menyerang jika sistem imun anda berada dalam keadaan baik. Tetapi memang, kesan jangkitan pada setiap orang adalah berbeza.
 9. Berpeluh malam. Separuh penghidap hiv mengaku berpeluh pada waktu malam. Simptom hiv ini biasanya muncul pada peringkat awal jangkitan. Berpeluh berlebihan pada waktu malam yang diperoleh penderita, walaupun tidak bersukan.
 10. Perubahan pada kuku.Tanda bahawa anda menghidap hiv adalah perubahan pada kuku anda. Kuku biasanya mengalami penebalan dan lekukan. Walaupun pada sesetengah penderita, kuku mereka menjadi hitam, dengan garis coklat menegak atau mendatar di permukaan.
 11. Jangkitan jamur di mulut. HIV boleh dicirikan oleh jangkitan di sekitar mulut yang disebabkan oleh kulat. Jangkitan itu menyukarkan pesakit untuk menelan ketika makan.
 12. Sukar menumpukan perhatian. Masalah kognitif boleh menjadi tanda bahawa anda telah dijangkiti HIV. Simptom hivini biasanya muncul kemudian. Selain kesukaran untuk berkonsentrasi, penghidap hiv biasanya menjadi mudah marah dan mudah marah, ceroboh, sukar untuk berkoordinasi, dan mengalami kesukaran menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan saraf motorik seperti menulis.
 13. Herpes. Muncul gatal bintik berair dibahagian mulut dan alat kelamin boleh menjadi simptom hiv pada peringkat akhir jangkitan.
 14. Kesemutan. Simptom hiv peringkat akhir juga menyebabkan penderita mengalami pin dan jarum dan mati rasa di tangan dan kaki. Ini berlaku kerana sarafnya rosak sepenuhnya.
 15. Tempoh haid tidak teratur. Simptom hiv pada wanita dengan hiv, kitaran haid biasanya menjadi tidak teratur. Ini adalah lebihan penurunan berat badan.

Adakah Penyakit HIV Boleh Dirawat?
Ya, penyakit hiv boleh dirawat dengan ubat antihiv . Penggunaan ubat anti hiv boleh memastikan pesakit hiv hidup berkualiti dan boleh berfungsi seperti biasa. Akan tetapi sehingga sekarang, tidak ada ubat pemulihan untuk penyakit hiv peringkat akhir atau aids.

JENIS RAWATAN HIV AIDS

UBAT HAART DAN UBAT HERBA TRADISIONAL 

Ia Merupakan Kombinasi Beberapa Jenis Ubat Antivirus yang Perlu diambil Oleh Individu Yang positif HIV AIDS Setiap Hari Sepanjang Hayat

Ia Merupakan Kombinasi Beberapa Jenis Ubat Antivirus yang Perlu diambil Oleh Individu Yang positif HIV AIDS Setiap Hari Sepanjang Hayat

Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART)
adalah Regimen Terapi Infeksi HIV yang disetujui oleh FDA. Dewasa ini terapi kombinasi digunakan sebagai penanganan utama hiv aids diseluruh dunia. Tujuanya adalah untuk menekan replikasi virus selama mungkin dan demikian mencegah perekembangan aids. Pasien HIV juga dapat mengonsumsi lebih dari 1 obat ARV dalam sehari. Karena itu, pasien perlu mengetahui kesan sampingan yang timbul daripada pengambilan ubat ini, antaranya :
• Pening, sakit kepala, sukar tidur dan pemikiran panik.
• Cirit-birit, loya, muntah, anaroksia, exsanterna dan gangguan rasa
• Penindasan sumsum tulang dengananime dan gangguan sel darah
• Neuropati atau gangguan saraf,kesemutan, kekejangan otot dan sakit sendi
• Pengambilan jangka panjang boleh menyebabkan penyakit hati, ginjal dan jantung
• Rawatan ubat HAART semestinya sepanjang hayat dan tidak boleh diberhentikan.

Ubat Herba Semula Jadi Untuk Hiv Aids

Ubat Herba Semula Jadi Untuk Hiv Aids

Rawatan Herba Tradisional
Rawatan Herba terbukti berkesan mengurangkan pendaraban virus di dalam badan. Dalam rawatan herba beberapa bahan aktif semula jadi selalu digabungkan dan diuji secara klinikal dan diproses menggunakan teknologi moden. Set rawatan hiv Denature Indonesia berfungsi dengan 7 ramuan herba semula jadi yang berbeza, memungkinkan untuk meresap ke semua tisu sel CD4 untuk melawan virus dan bakteria dalam tubuh badan.

Sekiranya digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada agen konvensional. Kerana ubat herba tidak menimbulkan kesan sampingan atau seumpamanya. Ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan mencegah perkembangan resistensi. Sebagai contoh, sebilangan herba menghalang virus memasuki sel
• Yang lain menghalangnya daripada mengambil pesanan di dalam sel
• Yang lain menghalang sel yang dijangkiti melepaskan virus baru
• Kebanyakan yang lain meningkatkan daya tahan
• Bahagian lain menghasilkan sel CD4.

Berapa Lamakah Tempoh Hayat Maksimum Bagi Penghidap HIV/AIDS?
Jangka hayat penghidap hiv aids bergantung kepada kepatuhan pesakit kepada rawatan mengikut dos ubat yang diarahkan. Sekiranya tidak mendapat rawatan, gejala AIDS akan muncul dalam tempoh 5 hingga 10 tahun kemudian. Walaupun demikian, dalam masa 2 tahun pesakit hiv masih berkemungkinan mendapat jangkitan infeksi oportunis yang teruk, penyakit kaner, susut berat badan dan menjadi semakin lemah.

Bolehkah Pesakit HIV/AIDS Berkahwin, Mengandung Dan Melahirkan Anak?
Boleh. Pembawa hiv boleh berkahwin, mengandung dan melahirkan anak. Walaupun demikian, sebaik-baiknya dapatkan kaunseling terlebih dahulu. Bagi ibu yang telah dijangkiti hiv dan ingin mengandung, rawatan hiv akan diberikan. Selain itu, penjagaan khusus akan diberikan kepada ibu yang dijangkiti hiv semasa mengandung, penjagaan antenatal, semasa kelahiran dan juga selepas bersalin. Penjagaan khusus juga akan diberikan kepada bayi untuk memastikan bahawa anak itu bebas hiv.

Itu sahaja penjelasan ringkas saya mengenai simptom hiv. Semoga dapat membantu anda. Salam mesra dari saya Dewi, pakar herbal bertauliah kesehatan anda. Wassalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Bagikan ke

16 Simptom Hiv Pada Lelaki Dan Wanita

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!