Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

16 Simtom Hiv Positif Pada Lelaki Dan Perempuan

Data Kementrian Kesihatan mencatat bahawa penghidap hiv pada lelaki lebih banyak daripada wanita. Walaupun begitu, dibandingkan dengan lelaki, wanita lebih mudah dijangkiti virus hiv. Kerana secara biologi, kemaluan wanita iaitu vagina terdedah kepada kecederaan. Pada lelaki, sebahagian besar permukaan organ pembiakan terdiri daripada kulit. Sementara itu, vagina wanita terdiri daripada selaput lendir, menjadikannya lebih terdedah kepada kecederaan apabila terdapat geseran. Apabila berlaku kecederaan, virus hiv yang dibawa oleh lelaki melalui cairan mani, akan mudah masuk melalui saluran darah sehingga dapat menjangkiti wanita. Apa sahaja simtom hiv?

Di samping itu, wanita yang selalu dianggap lemah semakin berisiko dijangkiti virus hiv. Wanita tidak boleh menolak, apabila dipaksa oleh pasangan sebab mereka takut bercerai. Meski pada kenyataanya suami adalah menghidap hiv positif. Lagi satu berbanding dengan seks oral, seks faraj juga lebih berisiko dijangkiti hiv. Jum cari tahu tentang simtom hiv…

BACAAN LAIN : RAWATAN TB PADA PESAKIT HIV

16 Simtom Hiv Positif Pada Lelaki Dan Perempuan

Pengarah HIV AIDS di Kaiser Permanente Oakland California ” Michael Horberg MD, Pada tahap awal jangkitan hiv, bahkan gejala yang paling umum tidak ada. Kerana tidak ada simtom hiv awal, orang yang berisiko kadang-kadang tidak tahu bahawa tubuh mereka telah dijangkiti oleh virus terebut. Dalam 1 atau 2 bulan virus hiv memasuki badan, sebanyak 40%  hingga 90% orang mengalami simtom hiv akut seperti selsema berkepanjangan. Tetapi kadang-kadang simtom hiv ini tidak muncul selama beberapa bulan atau bahkan beberapa dekad selepas jangkitan. Berikut adalah beberapa tanda bahawa seseorang mungkin positif hiv, termasuk:

 1. Demam. Salah satu simtom hiv yang paling biasa adalah demam ringan, hingga 38 darjah celsius. Demam biasanya disertai dengan keletihan, kelenjar getah bening yang bengkak dan sakit tekak. Pada ketika ini, virus bergerak ke aliran darah dan mula mereplikasi dalam jumlah yang banyak.
 2. Keletihan. Simtom hiv lain dari ARS ialah anda mula merasa letih dan lesu. Ini kerana imuniti anda mula dikelirukan oleh hiv. Penghidap hiv bahkan boleh kehabisan nafas time berjalan.
 3. Sakit otot dan sendi. Simtom hiv kadang-kadang disalahtafsirkan sebagai gejala selesema, sifilis, atau hepatitis. Tidak hairanlah, kerana simtom hiv serupa, iaitu sakit pada sendi, otot, dan kelenjar getah bening, yang kebanyakannya terletak di pangkal paha, ketiak dan leher.
 4. Sakit tekak dan sakit kepala. Sakit di tekak dan kepala yang disebut Horberg boleh menjadi sebahagian daripada simtom hiv anda. Namun, untuk membuktikan simtom hiv ini sebagai tanda bahawa anda menghidap hiv, biasanya perlu menjalani ujian makmal terlebih dahulu.
 5. Ruam gatal dan memerah pada kulit. Simtom hiv ini boleh muncul lebih awal apabila seseorang dijangkiti hiv. Tetapi dalam beberapa kes, tanda ini muncul kemudian. Ruam pada kulit muncul jika pesakit tidak mempunyai sejarah alahan. Bentuknya boleh mendidih dan tanda merah jambu gatal pada beberapa bahagian badan.
 6. Mual, muntah dan cirit-birit. Sebanyak 30-60 peratus orang dengan hiv mengalami gejala ini. Orang dengan hiv biasanya mengalami cirit-birit secara berterusan, tetapi tidak begitu pada pesakit dengan imuniti yang kuat sejak awal.
 7. Batuk kering. Sekiranya batuk kering berlangsung selama lebih dari satu tahun dan bertambah teruk, sementara ubat batuk tidak dapat menyembuhkannya, perlu diperhatikan jika anda sudah menghidap hiv.
 8. Radang paru-paru. Batuk dan penurunan berat badan adalah simtom hiv serius yang tidak akan menyerang jika sistem imun anda berada dalam keadaan baik. Tetapi memang, kesan jangkitan pada setiap orang adalah berbeza.
 9. Berpeluh malam. Separuh penghidap hiv mengaku berpeluh pada waktu malam. Simtom hiv ini biasanya muncul pada peringkat awal jangkitan. Berpeluh berlebihan pada waktu malam yang diperoleh penderita, walaupun tidak bersukan.
 10. Perubahan pada kuku. Simtom hiv yang seterusnya adalah perubahan pada kuku anda. Kuku biasanya mengalami penebalan dan lekukan. Walaupun pada sesetengah penderita, kuku mereka menjadi hitam, dengan garis coklat menegak atau mendatar di permukaan.
 11. Jangkitan jamur di mulut. Simtom hiv boleh dicirikan oleh jangkitan di sekitar mulut yang disebabkan oleh kulat. Jangkitan itu menyukarkan pesakit untuk menelan ketika makan.
 12. Sukar menumpukan perhatian. Masalah kognitif boleh menjadi tanda bahawa anda telah dijangkiti hiv. Simtom hiv ini biasanya muncul kemudian. Selain kesukaran untuk berkonsentrasi, penghidap hiv biasanya menjadi mudah marah dan mudah marah, ceroboh, sukar untuk berkoordinasi, dan mengalami kesukaran menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan saraf motorik seperti menulis.
 13. Herpes. Muncul gatal bintik berair dibahagian mulut dan alat kelamin boleh menjadi simtom hiv pada peringkat akhir jangkitan.
 14. Kesemutan. Simtom hiv peringkat akhir juga menyebabkan penderita mengalami pin dan jarum dan mati rasa di tangan dan kaki. Ini berlaku kerana sarafnya rosak sepenuhnya.
 15. Pengurangan berat badan
  Menurunkan berat badan secara drastik walaupun anda tidak menjalani diet. Sekiranya orang dengan hiv telah menurunkan berat badan, imun tubuh tidak dalam keadaan baik
 16. Tempoh haid tidak teratur. Simtom hiv pada wanita dengan hiv, kitaran haid biasanya menjadi tidak teratur. Ini adalah lebihan penurunan berat badan.

Adakah Penyakit HIV Boleh Dirawat?
Penyakit ini masih menjadi bencana yang mematikan bagi penghidapnya, dan lebih kerap mengalami stigma yang buruk. Dengan rawatan yang berkesan, orang yang hidup dengan hiv aids dapat menjalani kehidupan yang sihat tanpa risiko menyebarkan virus kepada orang lain. Dijangkiti hiv bererti harus anda memilikinya seumur hidup jika tidak ada rawatan sama sekali. Tetapi ingat, keputusan hiv bukanlah akhir dari segalanya. Saat ini ada banyak obat antivirus yang tersedia yang dapat digunakan untuk menekan perkembangan virus, sehingga penderita dapat menjalani kehidupan yang sihat dan produktif. Selain itu, mereka yang berisiko tinggi dijangkiti virus hiv, ada juga ubat PrEP ( pre-exposure prophylaxis) yang dapat mencegah penularan virus ini.

HAART RAWATAN HIV DARI  DOKTOR

HAART adalah kependekan dari Highly Active Antiretroviral Therapy . Ini merupakan Regimen Terapi Infeksi HIV yang disetujui oleh FDA. Dewasa ini terapi kombinasi digunakan sebagai penanganan utama hiv aids diseluruh dunia. Tujuanya adalah untuk menekan replikasi virus selama mungkin dan demikian mencegah perekembangan aids. Pasien HIV juga dapat mengonsumsi lebih dari 1 obat ARV dalam sehari. Karena itu, pasien perlu mengetahui kesan sampingan yang timbul daripada pengambilan ubat ini, antaranya :
• Pening, sakit kepala, sukar tidur dan pemikiran panik.
• Cirit-birit, loya, muntah, anaroksia, exsanterna dan gangguan rasa
• Penindasan sumsum tulang dengananime dan gangguan sel darah
• Neuropati atau gangguan saraf,kesemutan, kekejangan otot dan sakit sendi
• Pengambilan jangka panjang boleh menyebabkan penyakit hati, ginjal dan jantung
• Rawatan ubat HAART semestinya sepanjang hayat dan tidak boleh diberhentikan.

UBAT HIV HERBAL NO 1 TAHUN 2020

TERBUKTI HIV SEMBUH DENGAN TES VIRAL LOAD NEGATIF

 

Obat Herbal Hiv Sembuh Total

Obat Herbal Hiv Sembuh Total

Pengobatan Hiv Herbal Yang Berhasil Adalah Viral Load Tidak Terdeteksi
Apakah viral load yang tidak dapat dikesan? Beban virus yang tidak dapat dikesan adalah ketika rawatan HIV telah mengurangkan virus anda sehingga jumlahnya tidak dapat dikesan lagi oleh ujian darah standard. Dengan viral load negatif, anda dapat memiliki anak-anak yang bebas hiv, dapat melakukan kegiatan normal, bebas dari pelbagai penyakit oportunistik dan anda tidak dapat menyebarkan hiv melalui hubungan seks.

TETIMONI REAL HIV AIDS DENGAN HERBA DE NATURE

TETIMONI REAL HIV AIDS DENGAN HERBA DE NATURE

Kisah Nyata Sembuh Dari Hiv Dengan Herba De Nature

Mengapa Herba?
Satu-satunya cara untuk merawat hiv pada masa ini adalah dengan mengambil ubat penekan virus. Banyak pilihan rawatan untuk hiv . Kami mengesyorkan “Terapi Herba De Nature. Ia selamat dan tanpa kesan sampingan. Meningkatkan Cd4 dengan cepat dan membunuh virus ke tahap yang tidak dapat dikesan.

Pada tahun 2006 Profesor Dr. Josef Beuth
yang bekerja di Institut Penilaian Perubatan Tradisional di University of Cologne, Jerman, menjelaskan mengapa terapi herba semakin dicari orang Jerman. “Sejak tujuh dan lapan tahun terakhir perubatan semula jadi terkenal di Jerman. Ini kerana kami telah membuka sebuah institusi yang meneliti sifat rawatan ini di University of Cologne. Kami telah berjaya membuktikan keberkesanannya yang terbukti. Sejak itu beberapa syarikat insurans kesihatan bersedia membayar untuk rawatan ini dan mulakan ubat semula jadi ini untuk menjadi terkenal dan disukai di Jerman.

Hasil Viral Load Negatif  Itu Sembuh Sepenuhnya Bukan ???
Saya sering menerima soalan di atas daripada pesakit yang nampaknya kurang membaca dan tidak memahami apa itu hiv. Rujukannya tidak banyak atau mungkin perasaan ingin sembuh begitu mendalam. Sekiranya ini anda, saya harap petikan saya di bawah ini boleh membantu 🙂

Timothy Brown atau pesakit Berlin
adalah satu-satunya pesakit hiv yang diiktiraf secara perubatan bebas dari virus AIDS. Selain kemoterapi, Brown menerima transplantasi saraf tunjang. Pemindahan sumsum tulang juga tidak mudah. Ia sangat rumit dan berisiko. Para penyelidik percaya bahawa walaupun rawatan ini memberikan harapan untuk menghilangkan bantuan, mereka tidak dapat digunakan secara meluas untuk menyembuhkan semua orang dengan hiv. Prosesnya panjang dan kosnya sangat mahal. Selain itu, terdapat keperluan untuk mencari penderma yang sesuai secara genetik yang juga jarang berlaku. Ini datang dengan risiko sel yang ditransplantasikan tidak tumbuh dengan baik dan prosedurnya gagal sepenuhnya. Terdapat juga risiko tinggi jangkitan dan kematian seumur hidup semasa dan selepas prosedur pemindahan.

Pada ketika ini, anda boleh memahaminya, kawan? Sekiranya anda tidak berpuas hati, Sembuh hiv dengan Ujian Makmal Viral Negatif, maka sediakan banyak wang, hubungi pakar pemindahan sumsum tulang antarabangsa dan juga kuat mental untuk menghadapi proses yang panjang dan kemungkinan terburuk sekiranya pemindahan sumsum tulang anda gagal. Sekian penjelasan kami mengenai simtom hiv. Salam sihat de nature.

Bagikan ke

16 Simtom Hiv Positif Pada Lelaki Dan Perempuan

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!