Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Anda Berisiko? Kenali 9 Tanda Awal Hiv

HIV yang menjangkiti seseorang tidak langsung menyebabkan gejala yang teruk. Tanda awal hiv biasanya tidak segera muncul ketika seseorang baru dijangkiti. Kerana pada awal dijangkiti, gejala hiv yang muncul serupa dengan gejala selesema. Hiv sering dikesan hanya ketika memasuki tahap lanjut. Perlu masa yang lama untuk jangkitan hiv berkembang menjadi keadaan aids atau sindrom kurang daya tahan melawan penyakit. Ini merupakan peringkat meruncing yang mana pesakit yang dijangkiti hiv mula menunjukkan tanda hiv yang khusus atau sel-sel pertahanan badan turun sehingga 200/µl.

Baca Juga : Punca HIV Dan Cara pasti Untuk Mencegahnya

Memahami 9 Tanda Awal HIV

Tanda awal hiv sangat ringan dan tidak mempunyai ciri khas. Ramai yang tidak menyangka bahawa tanda awal hiv boleh dikatakan serupa dengan gejala yang timbul akibat virus lain seperti selsema. Seseorang dengan hiv akan mengalami tiga peringkat jangkitan. Tanda awal hiv, yang dikenali sebagai jangkitan akut atau serokonversi, biasanya berlaku dalam 2-6 minggu selepas pendedahan. Pada tahap ini, sistem imun akan berjuang untuk mengalahkan virus hiv. Beberapa keadaan dibawah adalah tanda awal hiv yang mungkin muncul ketika dijangkiti :

  1. Demam. Tanda awal hiv dikenal sebagai sindrom retroviral akut atau ARS. Biasanya adalah demam kelas rendah dengan suhu badan di atas 38 darjah celsius. Gejala awal ini boleh disertai dengan beberapa gejala lain, seperti selsema pada umumnya
  2. Keletihan. Sama seperti tindak balas badan terhadap jangkitan virus pada umumnya, sistem kekebalan tubuh juga akan bertindak balas terhadap keradangan terhadap jangkitan hiv. Ini akan menyebabkan badan mengalami keletihan dan kelesuan sebagai tanda awal hiv. Mirip dengan perasaan semacam yang tak kena yang sering dialami sebelum selesema
  3. Kesakitan pada kelenjar getah bening dan otot. Kesakitan pada sendi, otot, dan kelenjar getah bening juga boleh menjadi salah satu tanda awal hiv. Kelenjar getah bening adalah sebahagian daripada sistem imun dan cenderung menjadi radang apabila berlaku jangkitan. Sekiranya keradangan berlaku di kelenjar getah bening maka ketiak, pangkal paha, dan leher akan terasa sakit dan terlihat menonjol ataupun bengkak. Di samping itu, seperti jangkitan virus lain, tanda awal hiv boleh merangkumi sakit pada sendi dan otot.
  4. Thrush atau ruam mulut. Kandidiasis oral atau juga dikenali sebagai thrush adalah jangkitan kulat pada mulut. Sakit di mulut atau lidah seseorang yang menghidap hiv boleh kelihatan seperti sakit putih dan kekuningan yang menyebabkan kesakitan. Luka sensitif dan boleh berdarah ketika disentuh. Sekiranya pada orang biasa ruam dapat sembuh dalam beberapa hari, tetapi tidak dengan orang yang mengidap hiv, ini dapat bertahan selama beberapa minggu dan tidak sembuh walaupun mereka telah dirawat dengan pelbagai jenis ubat
  5. Ruam kulit. Tanda awal hiv ialah ruam kulit pada 2 bulan pertama setelah mereka dijangkiti . Keadaan ini timbul bukan hanya kerana alahan, tetapi biasanya berlaku kerana jangkitan kulit sekunder akibat penurunan imuniti. Gejalanya tidak jauh berbeza dengan ruam biasa, seperti kawasan merah yang gatal dan rata, dengan benjolan kecil yang bulat di sekelilingnya. Sementara itu, pada orang dengan kulit gelap, ruam cenderung kelihatan ungu. Ruam kulit hiv boleh muncul di bahagian atas badan dan keparahan ruam berbeza dari orang ke orang. Sebilangan orang dengan hiv mengalami ruam yang teruk pada kulit yang luas, sementara pesakit lain hanya mengalami ruam ringan.
  6. Sakit kepala. Lagi satu tanda awal hiv ialah terjadinya sakit kepala hebat yang berterusan sehingga membuat anda merasa demam dan lemah. Jangkitan hiv menjadikan seseorang terdedah kepada gejala seperti selesema, sakit tekak dan batuk. Ini kerana mekanisme pertahanan badan anda tergendala.
  7. Berpeluh malam pada orang dengan hiv lebih kerap terjadi apabila sel cds orang dengan tanda awal hiv jatuh di bawah tanda 200 sel / mL. Peluh boleh muncul semasa tidur dan tanpa aktiviti fizikal.
  8. Sakit tekak. Ada gejala yang paling biasa yang boleh diduga sebagai tanda awal hiv. Demam ringan hingga sekitar 38 darjah celsius disertai dengan gejala keletihan, kelenjar getah bening yang bengkak, dan sakit tekak. Jangan anggap enteng sekiranya anda mempunyai risiko atas hubungan seksul sebelumnya.
  9. Hilang selera makan. Selera makan yang buruk juga perlu diwaspadai sebagai tanda awal hiv. Ini berlaku kerana biasanya orang yang dijangkiti hiv akan merasa sakit, luka di mulut, loya, perubahan rasa, tekanan, kegelisahan, kemurungan dan juga keletihan.

Segera Dapatkan Ujian HIV
Sekiranya anda pernah melakukan faktor risiko dari hubungan seksual dan mendapati salah satu dari tanda awal hiv diatas, maka segera dapatkan ujian hiv. Ramai orang ingin mengetahui status hiv mereka kerana mereka tahu bahawa tingkah laku seksual mereka berisiko tinggi dijangkiti hiv. Tetapi kebanyakan orang takut dan tidak bersedia menerima hasilnya.

Jika anda dinyatakan negatif, ikuti dan komited untuk mengelakkan perkara yang boleh mengundang hiv. Dan jika dinyatakan positif, anda akan mendapat rawatan lanjutan untuk terapi hiv. ini agar kualiti hidup anda bertambah baik dan mencegah hiv supaya tidak sampai ke fasa AIDS. Tidak perlu menyerah dan terus semangat, jangan menganggap hiv adalah akhir dari segalanya. Apabila anda positif dan anda segera mendapatkan rawatan hiv yang tepat, anda akan sihat dan mungkin anda akan hidup lebih lama daripada orang yang sihat.

Hiv Drugs Herba De Nature Indonesia

100% Viral Load Nonreaktif

Obat Kampung Untuk Hiv

Obat Kampung Untuk Hiv

Bagaimana Herba Bekerja?
Diperlukan beberapa hari ke minggu bagi hiv untuk menjadi mapan didalam badan. Jika anda memulai rawatan herba dengan cepat, set herba mampu mencegah hiv yang sudah ada didalam badan anda dari memproduksi dan membiak. Set Herba Denature yang kami berikan dapat membantu mempertingkan sistem imun CD4 untuk menghentikan virus dari replikasi dalam sel-sel badan yg terinfeksi. Sel-sel yang awalnya terinfeksi kemudian akan mati secara alami dalam waktu singkat tanpa menghasilkan lebih banyak salinan hiv.

Penelitian Yang Lebih Ilmiah Pada Obat Herbal Hiv PT. De Nature Indonesia
◊ Meningkatkan sistem kekebalan tubuh
◊ Melawan resistensi akibat penggunaan antibiotik jangka panjang
◊ Membatasi infeksi dan mencegah penyakit oportunistik
◊ Menghentikan perusakan sel T helper
◊ Meningkatkan dan mempertahankan jumlah sel cd4
◊ Pembantu dalam menghambat hiv berkembang pada aids
◊ Menstimulasi kapasitas penyembuhan diri tubuh
◊ Obat PrEP yang baik untuk anda yang terpajan hiv
◊ Memungkinkan pasien seropositif bebas Aids
◊ Mematikan virus hingga hasil tes viral load negatif
◊ Membersihkan darah dan semua dinding sel dari virus, bakteri dan patogen jahat
◊ Detoxsisasi yang aman melalui urine dan keringat

Telah teruji secara klinis, efektif mengobati semua keluhan hiv hingga ke tingkat yang tidak lagi dapat terdeteksi dengan tes viral load 100% nonreaktif. Bahwa syarat hiv sembuh total  adalah jika virus masuk 50 keluar 50, jika masuk 1 juta virus keluar 1 juta dan seterusnya. Disini virus dalam tubuh tidak boleh ada sisa.

TETIMONI REAL HIV AIDS DENGAN HERBA DE NATURE

TETIMONI REAL HIV AIDS DENGAN HERBA DE NATURE

Obat Herbal Hiv PT. De Nature Indonesia telah terbukti mengurangi penyebaran virus dalam badan. Dalam pengobatan herbal beberapa bahan aktif alami selalu digabungkan dan diuji secara klinis dan diproses menggunakan teknologi modern. Bekerja dengan 7 ramuan alami berbeda, yang memungkinkannya menembus ke semua jaringan sel cd4 untuk melawan virus dan bakteri di dalam tubuh.

Ketika digunakan dengan benar, ini biasanya bekerja lebih cepat daripada agen konvensional. Ini juga berfungsi untuk mendukung kekebalan tubuh, meningkatkan rasio T-helper dan menguatkan sel penekan untuk bekerja secara antivirus. Pada herbal ada dua puluh mineral, tiga belas vitamin, sebelas asam amino dan dua asam lemak yang merupakan nutrisi penting untuk meningkatkan efektivitas pengobatan dan mencegah perkembangan resistensi.

Saran Sihat De Nature
Sementara itu nasihat kami adalah bahawa walaupun ini memang perkara yang berat dan pasti sukar untuk dilalui oleh semua orang, cubalah jangan terlalu tertekan. Tekanan boleh menyebabkan lebih banyak bahaya daripada satu pemikiran kerana hampir semua penyakit boleh dikaitkan dengan tekanan. Seterusnya, jumpa doktor secara rutin untuk mengawal penyakit anda. Minum ubat secara berkala dan dapatkan nasihat rawatan yang boleh segera anda dapatkan.

Selain itu, menjalani gaya hidup sihat dengan menjauhkan diri dari asap rokok, minum banyak air, makan makanan yang sihat dan berkhasiat, serta cukup berehat. Sekiranya anda telah melakukan semuanya dengan baik, walaupun tidak ada yang dapat menjamin, tetapi anda sudah tentu meningkatkan peluang untuk menjalani kehidupan yang panjang dan produktif. Sekian dari saya mengenai tanda awal hiv. Semoga anda dan keluarga sentiasa diberi kekuatan. Aamiin.

Bagikan ke

Anda Berisiko? Kenali 9 Tanda Awal Hiv

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!