Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Types Test For HIV ( Tersedia Tes HIV Anonim )

HIV merupakan jangkitan penyakit yang serius, tetapi sekarang ada pilihan bagi pesakit untuk menekan dan mengawal jangkitan. Ini dapat membantu mengurangkan atau melambatkan komplikasi jangkitan hiv yang terlambat dan membantu melindungi hubungan seksual anda dari hiv. Oleh itu, sangat penting untuk mengambil langkah pertama dan menjalani test for hiv. Pengesanan hiv awal adalah langkah penting untuk mengurangkan penularan dan meningkatkan kejayaan rawatan hiv. Semakin cepat hiv dikesan, rawatan lebih cepat dapat dijalankan, sehingga jangkitan ini dapat dikendalikan dan tidak berkembang menjadi aids.

KLIK : SIMPTOM HIV AIDS

Walaupun terdapat banyak kes hiv, banyak orang masih enggan menjalani test for hiv kerana stigma negatif yang melekat pada penyakit ini. Sebenarnya, semakin cepat jangkitan hiv dikesan, semakin berkesan rawatan hiv. Rawatan awal juga dapat mengurangkan risiko menghidap aids. Di samping itu, dengan mengetahui status hiv, pelaksanaan langkah-langkah untuk mencegah penyebaran virus dapat dilakukan dengan sebaik mungkin.

Siapa yang Perlu Menjalani Test For HIV?
Penularan hiv dapat terjadi melalui kontak langsung dengan cairan tubuh pasien, seperti air mani, darah, cairan vagina, dan susu ibu. Harap maklum, hiv tidak disebarkan melalui air liur, keringat, air mata, hubungan fizikal, dan berkongsi makanan atau minuman dengan plhiv. Virus hiv boleh menjangkiti sesiapa sahaja, tetapi ada beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko seseorang dijangkiti virus hiv , yaitu:
• Kerap menukar pasangan seksual
• Melakukan hubungan seks tanpa perlindungan
• Menderita penyakit kelamin
• Berhubungan seks dengan pengguna dadah atau pekerja seks komersial
• Berkongsi penggunaan jarum suntik dengan orang lain
• Pernah menerima pemindahan darah, tapi cara ini jarang berlaku

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, terdapat juga sekumpulan orang yang dikategorikan sebagai risiko tinggi dijangkiti hiv, iaitu:
• Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang positif hiv
• Lelaki yang tidak berkhatan
• Lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki lain
• Kakitangan perubatan yang sering bersentuhan dengan darah, misalnya kakitangan makmal

Pentingnya Test For Hiv Awal dalam kumpulan orang yang berisiko mendapat jangkitan hiv boleh menjadi salah satu kunci utama untuk mengurangkan penyebaran jangkitan virus ini. Di samping itu, dengan mengetahui status hiv sejak awal, kejayaan rawatan dan pencegahan penyakit dapat menjadi lebih berkesan.

Apa Itu Test For HIV?
Bergantung pada pendedahan seksual anda dan waktu pendedahan, test for hiv yang berbeza mungkin diperlukan atau disyorkan. Pendedahan seksual merujuk kepada sebarang jenis hubungan seksual seperti hubungan oral, vagina atau dubur dengan hubungan berisiko tinggi seperti pekerja seks komersial atau orang yang mempunyai tingkah laku seksual berisiko. Penggunaan kaedah perlindungan penghalang seperti kondom mengurangkan risiko anda tetapi tidak 100%. Selalu ada risiko apabila terdapat sentuhan kulit atau mukosa dengan cairan genital atau darah yang tercemar hiv.

Test For HIV Anonim
Ini adalah test for hiv tanpa nama yang diluluskan dan dilesenkan oleh Kementerian Kesihatan diberbagai Negara. Sekiranya anda ingin melakukan test for hiv anonim, sebut sahaja “AHT”, atau test for hiv tanpa nama dan staf kesihatan akan mengetahui apa yang harus dilakukan. Tidak ada nama, tidak ada pengenalan diri dan tidak ada butiran pendaftaran yang diperlukan.

Types Test For HIV Tersedia Tes HIV Anonim 

  1. Test For HIV Masa Pendedahan ( Kurang dari 3 hari atau 72 jam )
    Tidak ada test for hiv yang tersedia pada tahap ini. Anda mungkin ingin mempertimbangkan HIV PEP (Profilaksis Pasca Pendedahan) jika anda mempunyai pendedahan berisiko tinggi, iaitu hubungan seks tanpa perlindungan dengan pekerja seks komersial atau kenalan berisiko tinggi, atau kecederaan yang diperlukan oleh penyalahgunaan dadah. Catatan: HIV PEP terbukti> 80% berkesan dalam mengurangkan risiko jangkitan hiv.
  2. Test For HIV Elisa. Waktu Pendedahan Lebih dari 28 hari atau lebih dari 4 minggu.
    Masa untuk hasil 20 menit. Tes ELISA adalah tes skrining standar untuk infeksi hiv. Kehadiran antibodi ini kemudian dikesan oleh antibodi anti-manusia kedua. Test for hivpositif biasanya diperhatikan dalam masa 3-6 minggu selepas jangkitan. Minggu-minggu antara jangkitan dan seropositif disebut “tempoh masa” dan dikaitkan dengan kadar peredaran hiv yang lebih tinggi dan penularan berpotensi lebih efisien. Hasil test for hiv positif palsu jarang berlaku dan kekhususannya> 99.8%.
  3. Test For HIV Antibodi. Waktu Pendedahan : Lebih dari 4 minggu.
    Rapid Oral Saliva Tes Antibodi HIV. Hasil >99% akurat pada 3 bulan pasca paparan. Test for hiv antibodi boleh dilakukan pada individu kira-kira 1 bulan selepas pendedahan seksual berisiko tinggi. Sekiranya negatif, ujian harus diulang 3 bulan (tempoh tetingkap) selepas pendedahan.

Apakah Simptom Hiv Aids?
Malangnya, hiv sering tidak simptomatik hingga ke peringkat akhir dan pada masa itu aids mungkin sudah jelas. Gejala awal boleh berlaku, biasanya dalam 1 hingga 4 minggu setelah jangkitan. Ini disebut penyakit serokonversi dan biasanya disertai dengan gejala seperti selesema, seperti demam, sakit badan, kelenjar leher yang bengkak, dan hidung berair. Gejala ini mereda, walaupun tanpa rawatan dalam beberapa minggu. Ketika jangkitan berlangsung dan sistem kekebalan tubuh semakin lemah, gejala lain mungkin muncul. Masa yang diperlukan untuk ini dapat berlangsung hingga 10 tahun atau lebih.

Simptom Hiv Aids Mungkin Termasuk :
• Kekurangan tenaga dan keletihan
• Pengurangan berat badan dengan cepat
• Demam atau berpeluh malam
• Ruam kulit yang berterusan atau tidak biasa
• Serangan herpes berulang dan teruk
• Jangkitan kulat atau kulat yang berulang dan teruk
• Batuk atau sesak nafas
• Kejang dan kekurangan koordinasi
• Menelan yang sukar atau menyakitkan
• Gejala mental seperti kekeliruan dan kealpaan
• Cirit-birit yang teruk dan berterusan
• Kehilangan penglihatan

Ketika pesakit dengan hiv berkembang menjadi aids, mereka juga mudah terkena pelbagai jenis kanser seperti sarkoma kaposi, barah serviks dan limfoma, barah sistem imun etc. Dengan aids, masa bertahan jika tidak diberikan rawatan diperkirakan rata-rata 2-3 tahun.

PENGOBATAN HIV AIDS

Walaubagaimanapun, ubat yang paling berkesan untuk hiv adalah dengan mengambil rawatan seawal mungkin. Bagi Anda yang tengah mendapatkan rawatan haart atau arv dari doktor boleh menambah rawatan herba sebagai suplement dan vitamin untuk lebih mempercepat kenaikan CD4. Untuk Anda yang tidak dapat mengawal efeksmpingan ubat haart dan arv, Herba sangat sesuai sebab terbuat dari bahan semulajadi sehingga selamat dan tanpa kesan sampingan.

Ubat Herba HIV terdiri daripada pelbagai jenis ramuan berbahan semulajadi yang mampu menghancurkan virus dan memperlambat proses penyebaran kuman dalam badan. Herba De Nature terbukti cepat meningkatkan imuniti badan. Salah satu kesan terhadap penyakit hiv adalah penurunan daya tahan tubuh yang dapat dilihat secara objektif melalui penurunan nilai cd4. Beberapa cara digunakan untuk membunuh virus hiv sehingga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh pesakit hiv. Baru-baru ini, ubat penawar hiv berbahan herba alami telah menjadi topik penyelidikan yang menarik untuk dikaji sebagai terapi pendamping dan suplement makanan yang terbukti berkesan. Salah satu ubat hiv herba yang dapat digunakan untuk meningkatkan cd4 adalah habbatussauda, moringa, ginko biloba, andropis paniculata dan juga spirulina.  Senyawa dalam herba tersebut dapat dengan capat meningkatkan daya tahan dan bertindak sebagai antioksidan. Dalam penyelidikan telah terbukti dapat meningkatkan nilai cd4 sehingga dapat meningkatkan kemampuan tubuh untuk mencegah jangkitan oportunistik pada PLHIV (Astana et al., 2018 )

SAINTIFIK HERBS BERKESAN TES VIRAL LOAD NEGATIF

Rawatan Herba De Nature telah berjaya sehingga dibanyak tempat di dunia. Dengan tindakan kolektif  yang tegas dan komitmen yang mantap untuk tahun-tahun yang akan datang, generasi bebas aids dapat dicapai.

Keberkesanan Ubat Hiv Aids Herbs De Nature
• Menahan pertumbuhan hiv
• Menghambat replikasi hiv
• Mengurangkan jumlahhiv dalam darah
• Meningkatkan sistem ketahanan badan
• Membantu mengurangkan kesan sampingan ARV
• Menghentikan virus daripada merosakkan sistem imun
• Mengelakkan jangkitan hiv daripada berkembang menjadi aids
• Meningkatkan lebih banyak lagi CD4 & CD8 dalam tempoh singkat
• Menangkal radikal bebas yang boleh menyebabkan penurunan kesihatan
• Mengeluarkan virus tersembunyi didalam DNA Sel-T untuk dimusnahkan sepenuhnya
• Mencegah jangkitan oportunistik hiv (seperti: Toxo, Tuberkulosis, Meningitis dll)

Menggunakan Produk Herba De Nature Untuk Terapi HIV semula jadi telah menjadi gaya hidup yang melekat bagi penderita hiv. Herba sebagai ubat dan makanan tambahan berkhasiat tinggi tidak dapat dipisahkan dari aktiviti rutin harian. Dalam satu hari, sekurang-kurangnya orang yang hidup dengan hiv bersentuhan dengan herba dua kali, iaitu pagi dan malam. Herba mesti dimakan secara berkala untuk menjaga kesihatan jangka panjang, menjaga cd4 tetap normal, mengaktifkan sel-T dan mencegah jangkitan oportunistik. Herba bukanlah barang yang boleh berfungsi dengan serta-merta. Kesabaran dan rutin diperlukan untuk penggunaannya sehingga tujuan utama viral load non reaktif dapat dicapai dengan jayanya. Sekian dari saya mengenai test for hiv dan ubat herba hiv  Produk PT. De Nature Indonesia. Wasap terus untuk respon pantas. Salam Sihat De Nature. We Do Because We Care.

Bagikan ke

Types Test For HIV ( Tersedia Tes HIV Anonim )

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!