Whatsapp
Mifta
● online
Halo, perkenalkan saya Mifta
baru saja
Ada yang bisa saya bantu?
baru saja
Kontak Kami
Member Area

Tibi Tulang Simptom Penyebab Dan Rawatan

Assalamu’alaikum Sahabat De Nature
Selamat hari raya aidil fitri, mohon maaf zahir batin. Semoga kita semua senantiasa kembali kepada fitrahnya menjadi suci dan bersih. Untuk yang tengah sakit, saya doakan dipermudah dalam proses rawatan dan penyembuhan. Mulakan dengan bismillah semoga apa sahaja yang kita lakukan ada pahala didalamnya. Ok lanjut pada topik perbincangan kita malam ini ialah tibi tulang, simptem, punca jangkitan dan rawatan.

BACA: APAKAH BUKTI NONI BOLEH SEMBUHKAN PENYAKIT TIBI

Gambar Tibi Tulang

Apa itu TB tulang?
Sejauh ini, yang sering kita dengar adalah batuk kering atau tibi paru. Namun, ternyata tibi tidak hanya menyerang paru-paru anda, tetapi juga dapat merebak dan menyerang tulang yang dikenali sebagai tibi tulang. Sekiranya tidak dirawat tibi tulang boleh merebak ke seluruh bahagian badan anda melalui aluran darah.

Penyebab Tibi Tulang
TB tulang berlaku apabila badan anda dijangkiti bakteria mycobacterium tuberculosis, kemudian bakteria menyebar diluar paru-paru. Bakteria tuberkulosis pada umumnya menyerang tulang dengan bekalan darah yang tinggi, seperti tulang belakang dan tulang-tulang yang panjang. Salah satu jenis tibi tulang yang sering dijumpai adalah tuberkulosis pada tulang belakang, yang juga disebut penyakit Pott atau tuberkulosis spondylitis. Dalam keadaan ini, jangkitan bakteria tibi berlaku di tulang belakang tengah dan bawah.

Seberapa Biasa Tuberkulosis Tulang?
Tuberkulosis adalah penyakit pernafasan yang sangat biasa. Penyakit ini termasuk dalam 10 penyebab kematian tertinggi di dunia. Lebih banyak kes dijumpai di negara membangun. Sementara itu, TB tulang sendiri adalah salah satu jenis tibi yang jarang berlaku. Menurut European Spine Journal, penyakit ini lebih sering dijumpai pada pesakit berusia 55-60 tahun ke atas atau pada pesakit HIV- AIDS. TB tulang dapat diatasi dengan mengawal faktor risiko yang ada. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai penyakit ini, anda boleh terus membaca atau langsung berjumpa doktor yang anda percayai.

Simptom Tibi Tulang
TBi tulang biasanya dihidapi oleh orang dewasa atau kanak-kanak berusia lebih dari 6 tahun, walaupun kanak-kanak berumur satu tahun dan lebih tua juga boleh dijangkiti. Orang yang menghidap TB tulang akan mengadu bahawa satu atau lebih sendi sakit dan kaku selama beberapa minggu. Ini adalah gejala awal penyakit ini yang paling biasa. Penderita juga dapat merasakan tulang lemah. Tuberkulosis tulang biasanya mempengaruhi belakang dada dan menyebabkan bentuk tulang belakang menonjol seperti bungku.

Rawatan Tibi Tulang

TB tulang memang menyebabkan kesakitan dan potensi komplikasi. Nasib baik, penyakit ini dapat dirawat jika anda menggunakan kombinasi ubat tibi yang betul. Dalam beberapa kes, penghidap mungkin perlu menjalani prosedur pembedahan, seperti Laminektomi untuk membuang beberapa bahagian tulang belakang. Namun, pembedahan biasanya hanya dilakukan jika anda mempunyai risiko komplikasi. Oleh itu, pembedahan bukanlah pilihan rawatan utama apabila seseorang didiagnosis menghidap TB tulang. Anda pasti akan dirawat dengan ubat terlebih dahulu.

Rawatan Tibi Tulang Perubatan Dokter
Kaedah perubatan dari dokter biasanya berlangsung selama 6-18 bulan, bergantung pada keadaan kesihatan anda. Rawatan tibi tulang yang akan diberikan oleh doktor atau pasukan perubatan merangkumi: Rifampisin, Ethambutol, Isoniazid dan Pyrazinamide. Anda perlu berhati-hati dan harus menghabiskan ubat mengikut arahan doktor. Sekiranya berlaku kesalahan dos, atau anda berhenti mengambil ubat sebelum kehabisan, ada kemungkinan anda akan mengalami ketahanan terhadap ubat. Ini menyebabkan tubuh anda tidak dapat bertindak balas terhadap ubat-ubatan sebelumnya, sehingga bakteria tibi semakin sukar untuk dibasmi dan tibi terus membiak dengan cepat.

Rawatan TB Tulang Herba Tradisional

Herbal De Nature Medicine merupakan gabungan noni, halia merah dan bahan tambahan lain yang diproses melalui kaedah Cold Pressure Nanotech untuk menghasilkan Produk Liquid Capsule yang berkualiti yang mudah diserap dan bertindak balas dengan cepat untuk memberi kesan maksimum kepada tubuh dalam membasmi bakteria.

Sekiranya digunakan dengan betul, ini biasanya berfungsi lebih cepat daripada agen konvensional. Kerana rawatan herba tidak menimbulkan kesan sampingan atau semacamnya, ini meningkatkan keberkesanan rawatan dan mempertingkan sistem imun badan.

Rawatan TB Tulang Herba Tradisional

Rawatan Tibi Tulang Herba Tradisional

Jaminan Kualiti Industri Terbaik Kami Dari Segi Rawatan Tibi Tulang
Ubat Tuberkulosis De Nature Indonesia adalah ubat herba berpotensi maksimum yang berfungsi dengan cepat untuk mengawal dan merawat tibi tulang. Kami telah menjual Detopar dan pipeca kepada beribu pelanggan dan telah mendapat testimoni yang memberangsangkan. Gunakan Detopar dan Pipeca tanpa was-was. 100% herba dan tiada kesan sampingan. Halal, mendapatkan kelulusan dari Kementrian Kesehatan dan bersertifikasi ISO 9001. Proses pengeluaran dengan piawaian antar bangsa pastikan anda mendapatkan produk berkualiti tinggi.

Sekian perbincangan kita mengenai rawatan tibi tulang. Semua pesanan dihantar dalam bungkusan tanpa tanda untuk membantu menyelesaikan masalah anda dengan selamat dan secara pribadi terlindungi. Wasap terus untuk respon pantas. Konsultasi percuma dan pengeposan seluruh Malaysia. Salam mesra dari saya untuk anda dan keluarga. Wassalam’alaikum

Bagikan ke

Tibi Tulang Simptom Penyebab Dan Rawatan

Komentar

Saat ini belum tersedia komentar.

Mohon maaf, form komentar dinonaktifkan pada halaman/artikel ini.
error: Content is protected !!